Witam, ciekawi mnie jakie książki preferujecie co polecacie;)
Ja zacznę z czystym sumieniem mogę polecić książkę “Wampir Lestat”
Jest to drugi tom cyklu Kroniki wampirów amerykańskiej pisarki Anne Rice, polecam ale nie zapominajcie o jedynce “Wywiad z wampirem”
oczywiście jest więcej książek z tej seri ale ta mi najbardziej przypadła do gustu;)
Polecić z czytanych mogę również książkę Metro 2033 oraz 2034 ale tej książki chyba nie muszę przedstawiać?
Ja w tej chwili czytam “Fabrykę Strachu”. Przymierzam się do drugiego tomu “Wojen Świata Wynurzonego” i do “Sezonu Burz”
“Fabryka Strachu” to o tym trzynastolatku? chyba czytałem dobra książka nawet.
Tak to o tym właśnie , jestem teraz w połowie i już kampię za następną częścią xD
Czytałem większość, jeżeli nie wszystkie z tego cyklu wampirów Rice i szczerze mówiąc jej książki nie są tak dobre jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Używa zbyt często “nadmuchanego” słownictwa, żeby to na dobre wyszło, a książki ciągną nudą.
Coś lekkiego w tematyce wampirów: Wolha (W) Redna, czyli “Wiedźma” Olgi Gromyko.
Coś cięższego w tematyce wampirów: “Nekroskop” Briana Lumleya.
Światy wykreowane, głównie przez jednego pisarza: “Świat Dysku” Terry Pratchett, “Świat Czarownic” Ann Norton i “Valdemar” Mercedes Lackey.
Światy wykreowane przez kilku pisarzy: “Forgotten Realms” i “Dragonlance”.
Mało czytam SF, ale z czystym sercem polecam: “Rowan” i kontynuacje pani Anne McCaffrey.
Więcej ciekawych książek z tej tematyki mogę podać na życzenie
Harry powiem ci tak są gusta i guściki ale masz rację jej styl pisania jest trochę “górnolotny” ale mi nawet to się podoba;)
Aktualnie mam wojnę z “lolitą” Nabokova. Taak czasami czytając rozmyślania Lestata chciałam odłożyć książkę. Ale ogólnie lubię Anne Rice
Obecnie czytam Wiedźmina.
no i Na tropach jednorożca ;> bardzo fajna książka taka detektywistyczna ;o
Lolita Nabukova to świetna książka. 10/10 w mojej opinii, choć ze względu na tematykę, może być dla niektórych ciężka.
Jak usłyszałam od Mako co jest w tej książce to aż się przeraziłam! xd
Takie straszne rzeczy ;c takie niestosowne!
Ona jest masakryczna… Nie wiem czy ją skończę, może zostanę przy filmie xD
Hmm a co myślicie o “Saga o Ludziach Lodu” leży w biblioteczce cała seria i zastanawiam czy nie zabrać się za czytanie.
poczekaj do rana a zapytam się mamy, ona na pewno to czytała xD
Mako, jak Cię tematyka razi, to się nie zmuszaj, to że książka jest dobra, nie znaczy, że trafia do każdego
Nie czytałem Oka, więc nic nie pomogę.
haha poczekam, i tak chciałem zabrać się po sesji za tą serie.
Ja jak kicia wiedzmina a ostatnio zacząłem metro 2033
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Z mojej topki trzeba wymienić Wiedzmina, Tunele, Percy’ego Jacksona, dni mroku… Dużo tego… Mam własną biblioteczke
Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
Potop na rozkładzie
Z fantazy polecam: Malowany człowiek, Pan Lodowego Ogrodu, wszystkie książki Trudi Canavan, Trylogię Czarnych Kamieni… w sumie tyle tego mam, że nie wiem co polecać.
Lolity nie mogłam przebrnąć, w sumie to nie wiem czemu, ale w połowie stanełam w miejscu i nie mogłam dalej czytać. Zgadzam się z ninja odnośnie stylu pisania Rice, miała fajny pomysł, ale z jej sposobem pisania nie trafia do wszystkich czytelników.
Spróbuję poszukać tej książki w bibliotece gdy tylko wyzbędę się “Fabryki Strachu” (którą w sumie mogę już oddać bo mnie znudziła)
Jeszcze raz… “Lolita” Anny Rice tak?