Co czytacie?

Witam, ciekawi mnie jakie książki preferujecie co polecacie;)
Ja zacznę z czystym sumieniem mogę polecić książkę “Wampir Lestat”
Jest to drugi tom cyklu Kroniki wampirów amerykańskiej pisarki Anne Rice, polecam ale nie zapominajcie o jedynce “Wywiad z wampirem”
oczywiście jest więcej książek z tej seri ale ta mi najbardziej przypadła do gustu;)
Polecić z czytanych mogę również książkę Metro 2033 oraz 2034 ale tej książki chyba nie muszę przedstawiać?:smiley:

Ja w tej chwili czytam “Fabrykę Strachu”. Przymierzam się do drugiego tomu “Wojen Świata Wynurzonego” i do “Sezonu Burz”

“Fabryka Strachu” to o tym trzynastolatku? chyba czytałem dobra książka nawet.

Tak to o tym właśnie , jestem teraz w połowie i już kampię za następną częścią xD

Czytałem większość, jeżeli nie wszystkie z tego cyklu wampirów Rice i szczerze mówiąc jej książki nie są tak dobre jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Używa zbyt często “nadmuchanego” słownictwa, żeby to na dobre wyszło, a książki ciągną nudą.

Coś lekkiego w tematyce wampirów: Wolha (W) Redna, czyli “Wiedźma” Olgi Gromyko.
Coś cięższego w tematyce wampirów: “Nekroskop” Briana Lumleya.
Światy wykreowane, głównie przez jednego pisarza: “Świat Dysku” Terry Pratchett, “Świat Czarownic” Ann Norton i “Valdemar” Mercedes Lackey.
Światy wykreowane przez kilku pisarzy: “Forgotten Realms” i “Dragonlance”.

Mało czytam SF, ale z czystym sercem polecam: “Rowan” i kontynuacje pani Anne McCaffrey.

Więcej ciekawych książek z tej tematyki mogę podać na życzenie :wink:

Harry powiem ci tak są gusta i guściki ale masz rację jej styl pisania jest trochę “górnolotny” ale mi nawet to się podoba;)

Aktualnie mam wojnę z “lolitą” Nabokova. Taak czasami czytając rozmyślania Lestata chciałam odłożyć książkę. Ale ogólnie lubię Anne Rice :wink:

Obecnie czytam Wiedźmina.
no i Na tropach jednorożca ;> bardzo fajna książka taka detektywistyczna ;o

Lolita Nabukova to świetna książka. 10/10 w mojej opinii, choć ze względu na tematykę, może być dla niektórych ciężka.

Jak usłyszałam od Mako co jest w tej książce to aż się przeraziłam! xd
Takie straszne rzeczy ;c takie niestosowne!

Ona jest masakryczna… Nie wiem czy ją skończę, może zostanę przy filmie xD

Hmm a co myślicie o “Saga o Ludziach Lodu” leży w biblioteczce cała seria i zastanawiam czy nie zabrać się za czytanie.

poczekaj do rana a zapytam się mamy, ona na pewno to czytała xD

Mako, jak Cię tematyka razi, to się nie zmuszaj, to że książka jest dobra, nie znaczy, że trafia do każdego :stuck_out_tongue:

Nie czytałem Oka, więc nic nie pomogę.

haha poczekam, i tak chciałem zabrać się po sesji za tą serie.

Ja jak kicia wiedzmina a ostatnio zacząłem metro 2033

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Z mojej topki trzeba wymienić Wiedzmina, Tunele, Percy’ego Jacksona, dni mroku… Dużo tego… Mam własną biblioteczke :stuck_out_tongue:

Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2

Potop na rozkładzie

Z fantazy polecam: Malowany człowiek, Pan Lodowego Ogrodu, wszystkie książki Trudi Canavan, Trylogię Czarnych Kamieni… w sumie tyle tego mam, że nie wiem co polecać.
Lolity nie mogłam przebrnąć, w sumie to nie wiem czemu, ale w połowie stanełam w miejscu i nie mogłam dalej czytać. Zgadzam się z ninja odnośnie stylu pisania Rice, miała fajny pomysł, ale z jej sposobem pisania nie trafia do wszystkich czytelników.

Spróbuję poszukać tej książki w bibliotece gdy tylko wyzbędę się “Fabryki Strachu” (którą w sumie mogę już oddać bo mnie znudziła)
Jeszcze raz… “Lolita” Anny Rice tak?