Domowe dorayaki ala Okaś


#1

Łapcie kolejny mój cudowny przepis, tym razem zapraszam na proste ale jakie to smaczne naleśniki Amerykańskie po japońsku :D
Dodam że jest to przepis testowany i zmodyfikowany przeze mnie :)

Co potrzebujemy:

  • Mąka Tortowa Typ 450
    -2/3 jajka
    -Cukier kto ile woli ;p
    -Cukier Wanilinowy
    -Łyżkę Jogurtu Naturalnego.
    -soda oczyszczona lub proszek do pieczenia
    -Miód łyżka stołowa wystarczy.

Sporządzenie Ciasta:

Łączymy 50 ml zimnej wody z pół łyżeczki sody, następnie dodajemy jajka i cukier(ja dałem 4 łyżki stołowe ), cukier wanilinowy i miód.
Następnie mieszamy mikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy jakieś 150 g mąki i łyżkę jogurtu , ponownie miksujemy i zostawiamy na 30 minut żeby ciasto odpoczęło trochę, ja daję trochę oleju do ciasta żeby się nie przyklejały zbytnio do patelni:),
SMAŻENIE !!!
Dodajemy na patelnię trochę ale to na prawdę trochę oleju i smażymy :) Obracamy gdy na stronie która jeszcze nie była smażona pojawią się bąbelki, Dorayaki możemy podawać złożone razem z jakimś nadzieniem ja jem jak zwyczajne naleśniki amerykańskie :)
Oto efekt: