Domowy ramen czyli zupa z noodlami


#1

Ramen czyli makaron w wywarze mięsnym (rzadziej w rybnym) z różnymi dodatkami to jedna z najpopularniejszych potraw w Japonii. Przepis na ramen już się u nas pojawił, ale był bardziej skomplikowany, bo gotowany bardzo długo na kościach. Jeżeli ktoś nie ma zacięcia do długiego czekania na rezultaty, proponujemy mniej skomplikowany, ale równie smaczny przepis, chociaż trzeba zacząć go przygotowywać kilka godzin przed planowanym podaniem. Najważniejszy jest wywar z dodatkiem pasty miso lub / i sosu sojowego i oczywiście makaron pszenny, do których można dodać cokolwiek się chce (jajko na twardo, mięso, owoce morza, różne warzywa, grzyby, np. enoki itp. itd.).

Jest to jedna z naszych ulubionych japońskich potraw, różnych rodzajów ramen zjedliśmy setki jak nie tysiące w Japonii a także w Chinach, gdzie ta potrawa jest także bardzo popularna, w końcu protoplasta Ramen’a pochodzi z Chin (znajdziemy ją w każdej restauracji sushi i restauracjach serwujących wyłącznie tą potrawę, oczywiście w kilkunastu różnych wersjach). Można powiedzieć, że jesteśmy specjalistami jeżeli chodzi o ramen – na razie w jedzeniu, ale z czasem może i w gotowaniu.

Składniki na 4 porcje:

wywar:

5 udek kurczaka, ze skórą i kośćmi
2 marchewki, pocięte na 2 cm kawałki
1 por, pocięty na 2 cm kawałki
kilka szczypiorków pociętych na 2 cm kawałki
3 cm świeżego imbiru, pociętego na plasterki
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego

150 g pszennego makaronu mie

dodatki

2 ugotowane na twardo jajka
100g kapusty bok choy lub ewentualnie rzymskiej, zblanszowanej przed podaniem
kilka szczypiorków drobno posiekanych
arkusz wodorostów yaki-nori, pocięty na paski
pół garści grzybów enoki

przyprawy do wywaru:

pasta miso (jasna ‘shiro’ lub ciemna ‘aka’) do smaku
sos sojowy do smaku

przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230oC. W żaroodpornym naczyniu ułóż udka kurczaka, marchewkę, szczypior, por, imbir, posyp solą i skrop olejem sezamowym (rozprowadź go równomiernie po kurczaku i warzywach). Piecz 40 minut.

Po tym czasie przełóż całą zawartość do dużego garnka i zalej 2.5 litrami zimnej wody. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyjmij 2 udka, zalej wywarem (żeby mięso nie ściemniało) i pozostaw do ostygnięcia – jak ostygnie, porwij mięso na kawałki. Resztę wywaru gotuj bez przykrycia jeszcze godzinę na małym ogniu.

Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

Do 4 dużych misek dodaj po łyżce ciemnego lub 1,5 łyżki jasnego miso, zalej odrobiną wywaru i rozmieszaj. Dodaj do misek makaron, zalej wywarem, dodaj porwanego kurczaka, przepołowione jajko, zblanszowanego bok choya, posyp obficie szczypiorkiem i dodaj pocięte wodorosty. Jeżeli trzeba, dopraw miso (można je rozpuścić w osobnej miseczce) i sosem sojowym.