Gyoza japońskie pierożki


#1

Zasmakowaliśmy w tych bardzo popularnych pierożkach w Japonii, na zatłoczonych ulicach Tokyo. Kto zresztą mógłby się oprzeć aromatycznym i kruchym pierogom :). Zawsze są podawane jako przystawka – po kilka sztuk na małym talerzyku. Przyrządzane są po japońsku, chociaż sami Japończycy nazywają je chińskimi. Jedna strona jest zawsze podsmażana i robi się chrupiąca, co wszystkim przypada do gustu.

gyoza japonskie pierogi

Danie, gdyby nie konieczność przygotowywania ciasta, przyrządza się bardzo szybko. Ciasta można zrobić więcej i gotowe okrągłe placuszki zamrozić do wykorzystania przy następnych pierogach lub wontonach. Można kupić także gotowe, ale są mało dostępne w Polsce.

ciasto na 40 placków:

2 szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
½ szklanki wrzątku

dostepne w sklepiefarsz:

3 kubki posiekanej kapusty pekińskiej (tylko miękkie części liści)
½ łyżeczki soli
300 g zmielonej wieprzowiny
½ łyżki świeżo startego imbiru
2-3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanego szczypiorku (tylko zielone części)
2 łyżeczki ciemnej pasty miso (aka miso)
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chilli
¼ łyżeczki cukru

do smażenia pierożków:

1 łyżka oleju sezamowego
½ szklanki wody

sos do maczania:

6 łyżeczek sosu sojowego
3 łyżeczki octu ryżowego

przygotowanie:

Przygotuj ciasto na placki: do dużej miski wsyp mąkę i sól. Pomału, partiami dodawaj wrzątek używając pałeczek do mieszania. Mieszaj aż uzyskasz kulę z ciasta. Jeżeli będzie za suche, dodaj jeszcze odrobinę wody. Przykryj ciasto wilgotną szmatką i odstaw na godzinę.

Na posypanej mąką powierzchni ugniataj ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Uformuj ciasto w długi wałek i potnij na 40 cylindrów posypując je mąką żeby się później nie przyklejały do powierzchni. Używaj ostrego noża żeby cylindry były okrągłe inaczej będzie trudno je rozwałkować na pożądany kształt.

Rozwałkuj każdy kawałek na okrągło (brzegi trochę cieniej niż środek), posypując mąką. Używając okrągłej foremki o średnicy 8 cm powycinaj kółka.

Teraz łatwiejsza część – przygotowanie farszu. W dużej misce posyp kapustę solą i odstaw na 10 minut. Używając rąk wyciśnij z kapusty nadmiar wody. Dodaj wieprzowinę, imbir, czosnek, szczypiorek, miso, olej sezamowy, chili i cukier. Wymieszaj wszystko rękoma i ugnieć kulę. Kilka razy uderz nią w dno miski co zmiękczy mięso i sprawi że będzie się dobrze kleiło.

lepienie pierogow

W małej miseczce przygotuj sobie odrobinę zimnej wody do klejenia pierożków. Na placku umieść małą porcje farszu, brzeg posmaruj zimną wodą, złóż placka na pół, przyciśnij brzegi i zrób zakładki jak pokazano na zdjęciach. Ulep w ten sposób wszystkie pierogi.

Na dużej patelni ze szczelną pokrywką podgrzej 1 łyżeczkę oleju sezamowego na średnio-dużym ogniu. Ułóż bokiem na patelni tyle pierogów ile się zmieści (tylko jedna strona jest podsmażana). Smaż pierożki przez 3 minuty albo aż ta jedna strona się zabrązowi i stanie się chrupiąca.

Powoli (może pryskać) wlej ¼ szklanki wody na patelnię. Kiedy przestanie pryskać, dodaj ½ łyżeczki oleju sezamowego (wlewaj po brzegu patelni). Przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego.

Steamuj pierożki około 2 minuty (ciasto powinno zrobić się lekko przezroczyste a mięso sprawdzone widelcem twardawe). Podnieś przykrywkę i lekko zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie aż wyparuje cała woda i zostanie sam olej (około 2 minuty). Kiedy usłyszysz syczenie, potrząśnij patelnią, pierożki powinny się ślizgać po powierzchni. Jeżeli się kleją do powierzchni, usuń patelnie z ognia na chwilę i przykryj przykrywką.

Podawaj pierożki z sosem do maczania.


#2

Skąd skopiowane? ; p przetestowałeś?


#3

Ogólnie z stronki kucharskiej z której sam czasem biore jakies przepisy na proste dania. Co do przepisu nie próbowałem. Ale chciałbym zrobić to kiedyś sobie. <3