Pewnie każdy z was wie że w Japonii je się troszkę inaczej niż u nas.
Opisze tutaj mniej więcej jak się zachowywać przy jedzeniu ^^
-Oczywiście na samym początku musimy wiedzieć, że wchodząc na mate musimy zdjąć obuwie.
-Wybrać miejsce do siedzenia (poduszkę) i zapamiętać które miejsce się wybrało.
-Siadamy w stylu japońskim inaczej “seiza” i polega na siedzeniu w klęku, opierając się o pięty. Kobiety mogą siąść w klęku ze stopami położonymi po jednej stronie ciała, natomiast mężczyznom pozwala się siąść ze skrzyżowanymi nogami.
-W restauracji możemy napotkać mokre ręczniki “oshibori” dzięki nim wycieramy ręce przed jedzeniem.
-Jedząc z mniejszych miseczek, poprawnie będzie gdy podniesiemy miskę jedną ręką i będziemy trzymać ją blisko ust w czasie jedzenia, jednak nie jest to wymagane gdy naczynie będzie zbyt ciężkie.
-Głośne siorbanie i mlaskanie jest akceptowane jako sposób delektowania się posiłkiem oraz mile widziane jako komplement dla umiejętności kucharskich gospodarza.
-Nie powinno się wbijać pałeczek w ryż, ani podawać jedzenie z pałeczek do pałeczek, ponieważ zachowanie takie kojarzone jest z obrzędami pogrzebowymi
-Kończąc posiłek, dobrze jest odłożyć wszystkie naczynia i pałeczki na miejsce na stole, z którego je wzięliśmy. Po posiłku dziękujemy mówiąc „Gochisōsama deshita”
-Przy stole nie powinno się wycierać nosa.
-W restauracji nie powinno się dawać napiwków, ponieważ koszt obsługi Japończycy mają już wliczony do rachunku i nie oczekują dodatkowej zapłaty.
Ryż:
-Miskę trzymamy blisko ust w jednej ręce, a pałeczki w drugiej. Nie należy polewać białego ryżu sosem sojowym.
Sushi:
-Sushi można jeść rękami lub pałeczkami, jednak każdy kawałek należy zjeść w całości.
Curry:
-Może to trochę inne niż reszta, ale curry można jeść za pomocą łyżki
Miso:
-Zupę trzeba wypić bezpośrednio z miski, natomiast dodatki w zupie zjeść za pomocą pałeczek.
Duże kawałki jedzenia:
-W przypadku natrafienia na większe kawałki można je podzielić za pomocą pałeczek.