Siemanko wszystkim, chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wyżej wymienionego filmu.
Przed obejrzeniem myślałem, że będę się okropnie na nim nudził. Jednak jak się okazało jeden z najlepszych filmów jakie widziałem.
Nie trzeba być prawicowcem, żeby go zobaczyć
Oglądałem praktycznie po premierze
Stwierdzam uroczyście że ten film choć ma niezłe sceny jest dość… Nudny
Cały film jest oplątany tylko wokół Zośki i Rudego. Zaś trzeciego Alka można było spokojnie wypatrzeć pod czas “Akcji Pod Arsenałem”
Istotnie pod względem technicznym film jest lepszy od poprzednika który też oglądałem. Ale fabuła tegorocznej wersji? Kompletna Tragedia…
Podsumować to można tak polskie kino.
Jakosciowo bardzo dobrze kamera nadawała dynamiki nawet używano ( x tego co mi wiadomo prawdziwych broni nie ich replik) ale fabuła to już tragedia brak alka później ostatnia akcja tamten posterunek zdobyto tylko zośka padł a w filmie nie dość że nie zdobyli to jeszcze wszyscy padli.
Jeszcze sam zośka, ostatnie sceny kiedy jest zemsta podchodzi do zmarłych i wygląda jak detektyw z filmów o gangsterach ( i to takich starych) a na końcu ginie przez to że nie mógł spustu nacisnąć ( nie żeby wcześniej nie mógł niemców zabijać przy odbijaniu rudego)
Hmmm,w sumie mam tylko sentyment do tego filmu takie 6/10. Ogólnie strasznie TRUDNO zrobić bardzo dobry film historyczny. Jest tyle pięknych wspaniałych wydarzeń o których warto pamiętać a Polskie kino skupia się jedynie na II WŚ.
O tym zapomniec nie mozna. Obecnie mamy tendecje do tego by to Polakow obwiniac za zbrodnie na narodzie zydowskim. Na sprawcow niemieckich mowi sie nazisci, nie zas Niemcy. Swoja droga polecam ksiazke “Przedsiebiorstwo Holocaust” Filkensteina, pomaga zrozumiec niektore zjawiska i obwinianie o antysemityzm kazdego kto skrytykuje polityke Izraela.
O historii i tozsamosci nalezy pamietac, chyba, ze chcemy stac sie stadem bezmyslnych baranow, ktorego przeznaczenie to produkcja i konsumpcja. Zgodna z “religia” wspolczesnego kapitalizmu
Z pewnoscia wiele sily, ale nie musi to byc koniecznie sila pociskow, poniewaz ona, jak pokazuje historisa, raczej nas jednoczy. Gorsza jest propaganda
Co do tego iż prawie przy każdej okazji wspominamy II WŚ to pomimo tego, że jest to już dla mnie dosyć monotonne i powtarzalne myślę że powinniśmy nadal oddawać cześć bohaterom i poległym. Inni się tym już nie przejmują, dlatego powinniśmy my o niej pamiętać.
Nie można tkwić w przeszłości, wystarczy nie popełniać tych samych błędów. Jednak bez historii nie można patrzeć w przyszłość.