Kandyzowane Jabłka na Patyku


#1

Przepis podrzucony przez znajomego, który już wykonał ten przepis. Twierdził że smaczne!

Rzeczy, których potrzebujesz:

6 jabłek z usuniętymi ogonkami
3 szklanki cukru
1 szklanka wody
¾ szklanki syropu kukurydzianego
1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej do smaku)
¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
6 patyczków do szaszłyków
papier pergaminowy
blacha do pieczenia
średni rondel
termometr spożywczy

Sposób Wykonania:

  1. Jabłka to owoce, które możemy kupić o każdej porze roku. Żeby się nam nie przejadły, warto serwować je w różnych kulinarnych aranżacjach. Moją propozycją są jabłka na patyku zatopione w syropie cukrowym. Doskonała przekąska na każdą okazję.

  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Papier dodatkowo lekko natłuść. Z jabłek usuń ogonki i wbij w ich miejsce patyczki do szaszłyków. Zrób to dobrze, żeby jabłka nie spadły z nich w kolejnych krokach.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76785_big.jpg

  3. W rondlu zmieszaj ze sobą cukier, wodę, syrop kukurydziany i cynamon. Umieść rondel na średnim ogniu, przykryj go i doprowadź całość do wrzenia.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76786_big.jpg

  4. Zdejmij pokrywkę i gotuj syrop jeszcze przez 5-10 minut, dopóki nie osiągnie temperatury 148-150 stopni Celsjusza. Wówczas zdejmij rondel z ognia i jeśli chcesz, dodaj do syropu czerwony barwnik spożywczy.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76787_big.jpg

  5. Po kolei zanurzaj jabłka w syropie.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76788_big.jpg

  6. Poczekaj, aż nadmiar syropu spłynie z jabłka, a następnie odstaw jabłko na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Gdy skończysz, odłóż jabłka na 15 minut, żeby polewa na nich zdążyła zastygnąć i stwardnieć.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76789_big.jpg

  7. Żeby usunąć z rondla zaschnięty syrop, nalej do niego wodę z dodatkiem mydła i gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie roztopiony syrop powinien dać się usunąć wraz z wodą.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76790_big.jpg

  8. Kandyzowane jabłka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 3 dni.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76791_big.jpg

Niedługo spróbuje sam to zrobić, mam nadzieje że mi wyjdzie ;D


#2

Hmm… trzeba będzie spróbować ^^


#3

Ojeju czarodzieju!
Chyba zrobię takie na urodziny ;D


#4

Jabłka z cukrem w środku lub dżemem są też dobre._.