Martin Tajemniczy (Martin Mystery)

“Martin Tajemniczy” to serial pełen oślizgłych stworzeń, dreszczyku emocji oraz humoru. Jego bohaterami jest kompletnie niepasujące do siebie charakterem rodzeństwo: Martin i Diana.
Martin Tajemniczy to tryskający energią szesnastolatek, zainteresowany zjawiskami paranormalnymi, który często wpada w tarapaty. Diana Lombard jest jego przeciwieństwem. Jest rozważną studentką o anielskiej urodzie, która wprowadza odrobinę spokoju i rozsądku w życie brata.
Ich wspólna misja polega na śledzeniu najdziwniejszych zagadek i najbardziej niezwykłych stworzeń pozaziemskich. Działają oni na zlecenie owianego tajemnicą “Centrum”- biura zajmującego się zjawiskami paranormalnymi, którego szefową jest M.A.M.A. W misjach pomaga im Japa, potężny jaskiniowiec zagubiony w czasie.

http://i66.tinypic.com/2hx2e04.jpg
Jako dziecko w podstawówce uwielbiałem ten serial i nadal go uwielbiam. Mogę go nazwać takim horrorem dla dzieci. Jak dla mnie jest to jedna z najlepszych bajek. Niesamowite paranormalne zagadki do rozwiązania sprawiają, że nie można się oderwać. Komiczne osobowości głównych bohaterów również są wielkim plusem tego serialu. Oceniam go na 10/10 i zdecydowanie polecam.

Również lubiłem i polecam i wciąż zdarza mi się obejrzeć. Moim zdaniem idealnie łączy on komedie z horrorem. Wygląd i projekty przeciwników robią wrażenie szczegółowością i potrafią przestraszyć. Do tego warto dodać trochę prostą ale umiejętnie budowaną fabułę, motyw tajemnicy i jej odkrywania, fajną muzykę, niezły klimat i ładną kreskę. Czy trzeba czegoś więcej? Szkoda, że produkcji zaprzestano. :confused: