Rokka no Yuusha

https://rokkathetranslation.files.wordpress.com/2013/12/med-cover.jpg

Rokka no Yuusha
Gatunki: Akcja, Przygoda, Tajemnica, Fantasy, Magia

Co kilkaset lat na świecie pojawia się “Majin” - demon pragnący zniszczyć całą ludzkość. W tym właśnie czasie zostanie wybranych sześć osób, którzy będą mieli za zadanie uratować świat przed złem. Na ich ciele pojawi się znak w kształcie kwiatu i w ten sposób zostaną Bohaterami Sześciu Kwiatów.

Jednym z wybrańców zostaje Adlet, który uważa siebie za najsilniejszego człowieka na Ziemi. Gdy bohaterowie zbierają się w wyznaczonym miejscu, by wspólnie wyruszyć na wyprawę, w której muszą zwalczyć zło, na miejscu okazuje się, że przybyło siedem osób.

Jedna z osób jest zdrajcą i wrogiem. Ale kto nim jest?

W sytuacji, w której nie wiadomo, kto jest przyjacielem, a kto jest wrogiem, trzeba rozważać każdy swój krok. Można ufać jedynie sobie. Czy wybrańcy będą w stanie odnaleźć zdrajcę? Kto się nim okaże?

Moja opinia:

Bardzo dobra nowelka przygodowa z świetnie przemyślanymi elementami tajemnicy i ciekawymi bohaterami.

Rok temu powstało anime, które obejmuję 1. tom nowelki. Ja sam czytałem ją po angielsku (przeczytałem 4. tomy), a w tym momencie tłumaczony jest tom 5. Odkryłem też, że w internecie istnieje polskie tłumaczenie, choć pewnie z niego nie skorzystam, bo przyzwyczaiłem się przez 4 tomy do czytania tej nowelki w języku angielskim.

Ja mogę szczerze polecić, bo to jedna z niewielu pozycji, która naprawdę mnie wciągnęła. Jest dużo do czytania, więc tak szybko Wam nie zejdzie, jeśli będziecie czytać od początku. Polecam fanom dobrych przygodówek/fantasy z elementami tajemnicy, która jest tutaj świetnie pomyślana, jak już wyżej wspomniałem.