Sugestie

Forum według mnie jest świetne, ale zawsze coś można poprawić. Plus za panel użytkownika. Jest najlepszy ze wszystkich forów na których bywałem, choć trochę możnaby jeszcze poprawić przejrzystość. I graficznie bardzo mi przypadło do gustu. Podoba mi się opcja z tą uzasadnioną nieobecnością. Co bym zmienił:
[ul]
[li]Zgadzam się z Turelem odnośnie działu z innymi animacjami “niejapońskimi”. Na Animes na pewno jest wiele osób, które znają takie animacje, a część z nich mogłaby nawet niektóre polecić. Strona wprawdzie jest głównie o tematyce anime, ale myślę, że nikt nie powinien protestować, jeśli tematyka forum rozszerzy się o 1 dział. Sam mogę zakładać tematy, lecz nie istnieje do tego odpowiedni dział.[/li][li]Sygnaturki dostępne od początku. Nie wiem do końca jak to tutaj działa, ale z tego co wyczytałem, to należy osiągnąć jakiś próg, by można było sobie ustawić sygnaturę. Nie do końca rozumiem jaki jest tego cel.[/li][li]Określenie maksymalnych wielkości zdjęć. Nie wiem, czy gdzieś na forum, w jakichś regulaminach tego nie ma, jeśli tak, to przepraszam, ale zauważyłem, że część osób wstawia ogromne zdjęcia, które przeszkadzają w przeglądaniu forum. Powinien zostać ustawiony próg wielkości, albo ludzie mogliby wstawiać hiperłącza do zdjęć/swoich prac.[/li][li]Ja zazwyczaj przesiaduję mobilnie i jak piszę post to jest duże opóźnienie między czasem kliknięcia literki, a jej pojawieniem się w polu pisania nowego posta. Trochę to uciążliwe.[/li]To by było na tyle. Więcej grzechów nie pamiętam :slight_smile:
[/ul]

Co do rozmiaru zdjęć jest to chwilowe nieporozumienie. Jak admin będzie miał czas to naprawi to, ponieważ zbyt duże obrazki miały domyślnie ustawiony resize. Ostatnio coś się posypało.

Odnośnie sygnatur - forum zaczęło by zamulać, jakby każdy kolejny nowy by sobie coś na sygnaturze ustawiał. A tak, to taka nagroda za aktywność.

“- Sygnaturki dostępne od początku. Nie wiem do końca jak to tutaj działa, ale z tego co wyczytałem, to należy osiągnąć jakiś próg, by można było sobie ustawić sygnaturę. Nie do końca rozumiem jaki jest tego cel.” Lilka chyba uzasadniła :confused:

“- Zgadzam się z Turelem odnośnie działu z innymi animacjami “niejapońskimi”. Na Animes na pewno jest wiele osób, które znają takie animacje, a część z nich mogłaby nawet niektóre polecić. Strona wprawdzie jest głównie o tematyce anime, ale myślę, że nikt nie powinien protestować, jeśli tematyka forum rozszerzy się o 1 dział. Sam mogę zakładać tematy, lecz nie istnieje do tego odpowiedni dział.” - Mi osobiście ten pomysł się nie podoba więc powiedzmy że protestuje

[ul]
[li]Zgadzam się z Turelem odnośnie działu z innymi animacjami “niejapońskimi”. Na Animes na pewno jest wiele osób, które znają takie animacje, a część z nich mogłaby nawet niektóre polecić. Strona wprawdzie jest głównie o tematyce anime, ale myślę, że nikt nie powinien protestować, jeśli tematyka forum rozszerzy się o 1 dział. Sam mogę zakładać tematy, lecz nie istnieje do tego odpowiedni dział.[/li][/ul]

Myślę nad tym cały czas, mam takie coś w planach. Nie wiem czy będzie to tak duża kategoria jak anime/manga ale to jest do przemyślenia. Oprócz kreskówek wydaję mi się, że dodanie dram też będzie dobrym pomyslem.

[ul]
[li]Sygnaturki dostępne od początku. Nie wiem do końca jak to tutaj działa, ale z tego co wyczytałem, to należy osiągnąć jakiś próg, by można było sobie ustawić sygnaturę. Nie do końca rozumiem jaki jest tego cel.[/li][/ul]

Sygnaturki są dostępne od 100 postów, jest to forma wyróżnienia.

[ul]
[li]Określenie maksymalnych wielkości zdjęć. Nie wiem, czy gdzieś na forum, w jakichś regulaminach tego nie ma, jeśli tak, to przepraszam, ale zauważyłem, że część osób wstawia ogromne zdjęcia, które przeszkadzają w przeglądaniu forum. Powinien zostać ustawiony próg wielkości, albo ludzie mogliby wstawiać hiperłącza do zdjęć/swoich prac.[/li][/ul]

Naprawione w 90%.

[ul]
[li]Ja zazwyczaj przesiaduję mobilnie i jak piszę post to jest duże opóźnienie między czasem kliknięcia literki, a jej pojawieniem się w polu pisania nowego posta. Trochę to uciążliwe.[/li][/ul]

Muszę się temu przyjrzeć ale ja czegoś takiego jeszcze nie dojrzałem, spróbuj tapatalka.

Ok. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :slight_smile: Temat uznaję za zamknięty.

Ciesze sie ze ktos takze jest za takim dzialem ? +1

A z tymi sygnaturami to pomysl ujdzie ale 100 postow to troche wysoki prog. Moze by go to zmniejszyc?

Moim zdaniem te 100 postów to dobry próg, może zmniejszenie o jakieś 20 czy coś to nie jest zły pomysł, jednak jeżeli ktoś będzie chciał zostać na forum to szybko tyle postów napisze :smiley: A tak w ogóle to czemu wszyscy tak bardzo chcą te sygnaturki?
P.S. Posty to nie jest jedyny sposób na jej zdobycie.

Ingerowanie w system rozdawania sygnaturek jest błędne ponieważ działa dobrze i jak widać sprawuje się bez zarzutów

@Laxty - przecież nikt Cię nie zmusza do wchodzenia do działu o kreskówkach niejapońskich, gdy już taki się pojawi. Poza tym jak na razie mamy co najmniej 3-5 głosów za takim działem oraz 1 przeciw, a reszta się wstrzymała. Więc przykro mi ale jesteś przegłosowany. :] A jeśli dział się nie przyjmie, to najwyżej się go zlikwiduje. Zarówno założenie go jak i zlikwidowanie to chwila roboty. Myślę, że warto z nim spróbować, bo nic na tym się nie straci.

Przeglądając forum zauważyłem, że akceptowalne są tutaj posty 1 zdaniowe. Nawet kilkuwyrazowe. Wiadomo, że każde forum ma swoje zasady, ale myślę, że powinna zostać wprowadzona reguła minimalnej długości posta. Chociażby 3 rozbudowane zdania, jako minimum. Pisanie 1 zdaniowych po prostu nie ma sensu. Nie dość, że nic nie wnoszą, bo ktoś sobie napisze: “a fajne anime, podobała mi sie ostatnia scena”, to tworzy się niepotrzebny spam. Ja rozumiem, że ludziom nie chce się pisać, nikomu się nie chce, ale jakieś granice powinny zostać ustalone. Pewnie sobie tym nagrabię, ale trudno: na najlepszych forach na jakich bywałem, to moderatorzy nie zajmowali się wyłącznie sprawdzaniem kultury wypowiedzi i banowaniem, ale także ortografią i sprawdzaniem długości postów. Za krótkie były po prostu usuwane. Zmusiło to ludzi do pisania dłuższych, rozbudowanych postów, przez co forum od razu zyskało na poziomie. Nie musicie tego wprowadzać. Teraz w zasadzie byłoby to bardzo trudne, bo 80% forum to krótkie posty, ale myślę, że lepiej równać do najlepszych i zacząć późno, niż wcale :slight_smile:

Jest limit 30 znakowy, jak narazie ;d

30 znaków to jest nic. W sumie 4 pierwsze wyrazy mojego powyższego posta mają tyle. Nie dziwię się, że jest taki spam. Napisać dłuższy post, to nie jest chyba aż tak wielki wysiłek, a forum znacznie zyska. Jak napisałem powyżej- na zmiany zawsze jest czas i pora. Wymaga to tylko odrobiny zaangażowania ze strony użytkowników i drobnej zmiany w regulaminie.

Moim skromny zdaniem plan jest z góry skazany na porażkę. Może zabrzmi to dziwnie ale często wystarczy odpisać krótką wiadomość nie ma powodu do zbędnego rozpisywania się. A i tak niektórzy używają “wypełniaczy” (…). Wiec po głębszym zastanowieniu mija się to z celem zamiast większej ilość ciekawych i merytorycznych komentarzy mamy po prostu spam z dodatkowymi “wypełniaczami”, A co do “wystarczą chęci użytkowników” na prawdę myślisz że każdemu się będzie chciało?

Laxty i właśnie o to chodzi. Nikomu się nie chce. Jak zaczną usuwać twoje krótkie posty, to ci się zachce pisać dłuższe, albo przestaniesz pisać w ogóle. Tak, czy owak- forum na tym zyska. Albo długie posty, albo ich brak. Lepiej pisać posty z wypełniaczami, niż nie pisać prawie nic i nabijać sobie punkty tworząc spam. Nie przeczę, że są tematy, w których nie da się rozpisać, ale nie ma ich za wiele, a wszyscy stosują krótkie posty do całej zawartości forum.

Skąd ta agresja typo? Ponadto “twoje krótkie posty” twierdzisz że skoro jest ich dużo mają po 3 słowa? Ponadto nie każdy temat nadaje się do dłuższych wypowiedzi czasem te 2 zdania wystarczą. Czasem też zdarzy mi się napisać krótszy post ale to nie powód do agresji. Nie jesteś pierwszym który chce się mnie pozbyć i nie ostatnim ༼凸 ◉_◔༽凸

Co do zaśmiecania forum przypomnij mi kto zrobił temat o “Masturbacji” czy “Jak zgrubnąć”… Hipokryzja wszędzie hipokryzja nosz ja pie…

Ja praktycznie zawszę jeśli piszę, to piszę długie posty i zgadzam się całkowicie z ProteoBakterem, że taki sposób komunikacji po prostu wzbogaca forum. Mniej mało wnoszących jednowyrazowych wypowiedz, więcej dłuższych tekstów, do których można w jakikolwiek sposób się odnieść, wejść w polemikę.

Problem w tym, że pomysł jest niemożliwy do zrealizowania. No bo w jaki sposób miałaby zostać przeprowadzona jego egzekucja? Dawać ostrzeżenie każdemu, kto pisze krótki post? To kompletnie bez sensu, szczególnie, że to forum nie jest jeszcze na takim etapie, żeby odstraszać potencjalnych zainteresowanych. Na takie zabiegi mogą sobie pozwolić fora z dużym stażem i o wiele wiele większym zainteresowaniem, gdzie po prostu admini mają widzimisię, żeby podnieść lekko poziom wypowiedzi. Ja osobiście takie pomysły popieram, bo też i z natury lubię pisać dużo, ale rozumiem, że nie każdy musi przepadać za długimi elaboratami.

Jedyne co faktycznie można by zrobić to troszkę ostrzej traktować użytkowników, którzy traktują niektóre tematy (w których spokojnie mogłaby się odbywać rozbudowana dyskusja) jako zastępczy czat, w efekcie jest tylko niepotrzebny offtop lub krótka wymiana zdań, która spokojnie mogłaby zostać przeprowadzona w SB.

Tym niemniej będę przyglądał się postępom w kontekście tego pomysłu, bo jeśli chodzi o sam jego zarys to jestem jak najbardziej na tak, tylko zastanawia mnie, czy to odpowiedni moment na jego implikacje.

Jestem przeciwny ogólnemu pomysłowi ograniczania człowieka, ponieważ każdy może pisać ile chce, o ile zgadza się to z tematem rozmowy. Jednak Zgadzam się z Adahn’em, dyskusje powinny być tępione od ręki. Z tego co wiem jednak, to takie posty są od razu zgłaszane a potem usuwane przez moderację, więc czat sam z siebie się nie tworzy. Niektóre posty po prostu mogą/muszą być krótkie, a każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii, nawet jeśli jest ona mniej więcej taka: “W sumie nawet mi się podobało. nic więcej nie jestem w stanie dodać, ale polecam.”.

No i też jakoś nigdy nie rozumiałem jaki jest sens w spamowaniu. Przecież to raczej do niczego nie prowadzi - nikt nawet się do większości twoich odpowiedzi nie ustosunkuje, bo większość nie ma po prostu treści. Już pomijając fakt, że typowy spam często zasłania teksty, które faktycznie mogłyby być ciekawe i do których można by się w jakiś sposób odnieść.

Można to tłumaczyć tym, że ludzi “jarają” duże cyferki z liczbą postów, no ale co to za satysfakcja napisać jednozdaniową wiadomość, dla samego jej istnienia. Bez kontekstu. Bez historii. Akurat jeśli chodzi o próby ukracania tego typu zachowań to je popieram, no bo od tego jest chat, żeby potencjalny spam ograniczać do minimum…

AHA! No i pomysł z sygnaturami za ilość postów - nic bardziej nie zachęca do spamowania niż dawanie za nie nagrody. Serio, to jest moim zdaniem tak słaby pomysł, że gorszy trudno by było wymyślić :smiley:

krótkie posty wynikają z przyzwyczajenia. różne narzędzia typu sms, twitter etc. wprowadziły lapidarność opinii w standard nowożytnej komunikacji. dorzućmy do tego kolejne akronimy i voila, praktycznie nowy język. jedno forum nie odwróci tej tendencji, aczkolwiek nie oznacza to konieczności poddania się. polecałbym ustawienia będące złotym środkiem - w granicach przyzwoitości oraz logiki. to jasne, że nie da się uszczęśliwić wszystkich, aczkolwiek można przecież iść na drobne kompromisy i spróbować trafić do większości. cykliczne przeprowadzanie ankiet bywa pomocne w takich sytuacjach.

w kwestii podpisów zwrócę uwagę na kolejną przypadłość toczącą społeczności sieciowe. a mianowicie programy partnerskie. ludzie w ostatnich latach zaczęli masowo wysyłać spam nie tylko poprzez posty, jak i również za pomocą innych pól tekstowych formularzy. odsyłacze reklamowe w podpisach, to smutna codzienność. jeżeli blok sygnatur nie jest udostępniony dla nowo przybyłych, automatycznie spam zmniejszy się.