Szybkie sushi maki


#1

Jest wiele rodzajów sushi maki, te najbardziej finezyjne znajdziemy oczywiście w Japonii (próbowaliśmy w Tokio wielu, ale tradycyjnie smakowały nam te najprostsze, może to kwestia przyzwyczajenia, i – przynajmniej w moim przypadku – lekkiego obrzydzenia dla wszelkiego rodzaju rybich jajeczek). Tutaj proponujemy kilka wersji sushi maki z łatwo dostępnymi składnikami.

dostepne w sklepieskładniki:

ryż do sushi (ilość musi być dostosowana do ilości maki, które chcemy zrobic – na pokrycie 3 mat nori zużywa się około szklanki ryżu)
ocet ryżowy
maty yaki-nori (yaki znaczy, że maty już były prażone)
wasabi
sos sojowy dobrej jakości

philadelphia roll: (w naszej wersji powinno być dla zapominalskich bo zrolowaliśmy ryżem do środka)

kawałek surowego lub wędzonego łososia
serek philadelphia
ogórek

maki ze smażonym łososiem:

plaster surowego łososia, podsmażonego na patelni
dojrzałe avocado
marynowany imbir

maki z fetą:

kawałek surowego łososia
serek feta
ogórek

przygotowanie:

Gotujemy ryż do sushi wg. wskazówek podanych tutaj

Tniemy wszystkie składniki na paski.

Rozsmarowujemy ryż drewnianą łyżka na matach nori, wzdłuż jednego brzegu układamy składniki danego maki i rolujemy za pomocą bambusowej maty. Gotowy rulon tniemy na plastry.

Podajemy oczywiście z sosem sojowym dobrej jakości, wasabi i marynowanym imbirem.