Tonkatsu czyli schabowy po japońsku


#1

Jest to danie, obok noodli, które najprawdopodobniej każdego dnia zapełnia najwięcej żołądków w Japonii. Zamówisz to danie w większości restauracji, istnieją nawet takie, które specjalizują się głównie w tej potrawie i jej wariacjach.

Danie, którego przepis podajemy jest najbardziej rozpowszechnioną wersją tej potrawy. Jeżeli ktoś uważa, że niedzielny obiad nie obejdzie się bez naszego swojskiego kotleta schabowego, polubi także jego japoński odpowiednik.

składniki na 4 porcje:

6-8 szklanek ryżu o krótkich ziarnach
180g polędwicy wieprzowej lub schabowego bez kości, pociętego na steki
sól i pieprz
olej do głębokiego smażenia

panierka:

6 łyżek mąki
2 ubite jajka
2 ½ szklanki bułki tartej
opcjonalnie: sezam, biały i czarny

cebulowo-jajeczne przybranie:

1 mała cebula
2 ½ szklanki wywaru dashi
7 łyżek mirinu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 szczypiorki pocięte na 4 cm kawałki
6 ubitych jajek

przygotowanie:

Ugotuj ryż (kieruj się wskazówkami na naszej stronie).

Utłucz kotlety tłuczkiem (podobnie jak nasze schabowe). Odetnij tłuszcz z brzegów aby uniknąć zwijania się mięsa podczas smażenia. Przypraw mięso pieprzem i solą, po obu stronach.

Obsyp kotlety mąką, zamocz w ubitym jajku i obtocz dobrze w bułce tartej. Odstaw na 2-3 minuty przed smażeniem.

Podgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kotlety (pojedynczo) na średnim ogniu, aż do zbrązowienia (około 6 minut). Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu poczym potnij na paski o szerokości około 1 ½ cm.

W międzyczasie potnij cebule na krążki i na dużej patelni zeszklij na małej ilości oleju. Dodaj wywar dashi, mirin i sos sojowy i gotuj na małym ogniu. Dodaj szczypiorek.

Na końcu na wierzch wlej ubite jajka i zamieszaj jak będą się ścinać. Nie gotuj ich aż staną się twarde, muszą być ciągle lekko wodniste.

Podawaj na gorącym ryżu, polane sosem z patelni (kotlety powinny przykrywać połowę ryżu a sos powinien być polany na połowę kotleta i resztę ryżu).