Yakitori japońskie szaszłyki


#1

Japońska potrawa z tradycją. Szaszłyk z kurczaka, opiekany na węglu drzewnym, zwykle umieszczonym w wąskich grillach. Podawany do piwa, koniecznie z sosem teriyaki.

składniki na 12 szaszłyków

500g filetów z udek kurczaka ze skórą
warzywa (kilka młodych porów lub 1 zielona papryka)
12 bambusowych patyczków do nabijania

sos teriyaki:

100ml sosu sojowego
100ml mirin‘u
4 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: 2 łyżki sake

przygotowanie:

Zmieszaj składniki sosu teriyaki w małym garnuszku i gotuj 20 minut.

Potnij kurczaka na 4 cm kawałki. Umyj warzywa, osusz je i potnij na 4 cm kawałki.

Zamocz patyczki bambusowe w wodzie żeby się nie przypalały. Nabij kurczaka na przemian z warzywami. Grilluj szaszłyki z obu stron aż kurczak zrobi się złocisto brązowy.

Jeśli korzystasz z patelni do grilowania dodaj odrobine oleju.

Podawaj z sosem teriyaki do maczania.