Anime, które mnie pozytywnie zaskoczyło

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Mizuki92

Mizuki92

New member
Stwierdziłam, że przydałoby się rozruszać forum jakimś tematem, na który łatwo byłoby się wypowiedzieć większej liczbie osób.
Pozytywnie zaskoczyło mnie anime Mob Psycho 100. Nie spodziewałam się po nim zbyt wiele - kreska gorzej niż kiepska, opis fabuły umiarkowanie zachęcający. Jednak zdecydowałam się dać mu szanse i to była dobra decyzja. Kreska szybko przestała mnie drażnić, bohaterowie się rozwinęli się w ciekawy sposób. Może nie jest to produkcja, która zmieniła moje życie, ale z przyjemnością obejrzałam dotychczasowe sezony i z niecierpliwością czekam na kolejny.

Hannto

Hannto

Active member
No to mnie teraz zaskoczyłaś tym tematem. Zwłaszcza że ostatnie co mnie pozytywnie zaskoczyło to Bakuman. Teraz częściej jestem negatywnie zaskakiwany.

Kot

Kot

Active member
Princess Connect, włączyłam bo włączyłam bo zaczynał się sezon, ale jednak jest śmieszne i heartwarming. Dodatkowo jest troszkę sakugi i to jest isekai więc lmao. Myślałam, że to będzie byle co jak inne fantasy, które leciały równolegle/niedawno, ale jednak chyba Cygames to pewne quality.

@Mizuki92 Anyway, zastanawia mnie czy rozróżniasz “kreskę” od animacji. W ogóle jak ja nienawidzę tego polackiego słowa “kreska”. Kojarzy mi się z dzieciarnią, która nawet nie wie co ogląda i tylko gada jakieś bzdury bx bo myśli, że ich słowa są coś warte i jak skomentują “kreskę” to będzie jakieś “odniósł się, ale nie rozwinął tematu” jak na rozprawce z polskiego i są zadowoleni, że dostali te 1/3 punkta czy coś.

Jakby, Mob Psycho stoi oczywiście na postaciach, ale ciężko o nim nie mówić nie wspominając o humorze i o animacji w scenach walki i w ogóle o tym jakie kreatywne sytuacje tam się przytrafiają. Nie rozumiem jak można o tym nie mówić. Plus ono jest już dość stare i jest znane, że jest dobre.

@Hannto A czemu miałeś złe oczekiwania cd. Bakumana? Że po Death Note zrobią gówno? Czy oglądałeś ostatnio Platinum End i myślałeś, że Bakuman to też gówno?

Ostatnia edycja:
Mizuki92

Mizuki92

New member
@Kot Po co te złośliwości? Trochę dziwne, żeby 30-latka oglądająca anime ponad pół życia zaliczała się do dzieciarni, ale jak uważasz. Słowo “kreska” jest powszechnie (potocznie) stosowane jako określenie stylu narysowania postaci i teł. Oczywiście, że “kreska” bardziej pasuje do mang a nie anime, ale skoro słowo jest rozumiane przez większość, to po co wymyślać coś innego na siłę? Nie oceniłam pierwotnie Moba na podstawie “animacji”, bo przed rozpoczęciem widziałam wyłącznie statyczne “screeny” z odcinków a nie ich fragmenty. Jeśli widzisz w tym aż taki problem, to mogę stwierdzić, że nie podobał mi się projekt postaci. Lepiej?

Kot

Kot

Active member
Lepiej. A 30 latka nadal może być dzieciuchem, szczególnie gdy ogląda bajki dla dzieci.

I czemu to jest oczywiste, że kreska bardziej pasuje do mangi, a nie do anime? Mi po prostu brzmi obrzydliwie.

Ostatnia edycja:
Hannto

Hannto

Active member
@Kot To nie chodzi o to że miałem złe oczekiwania co raczej nie spodziewałem się po nim zbyt wiele. Po za tym nie widzę powodu dla którego miałbym porównywać Bakumana i Death Note. Są to produkcje które diametralnie się od siebie różnią i mają inny gatunek. Co do Platinum End to niestety okazało się to próbą zszycia kilku lepszych anime w jedno i wyszło dość kiepsko.
@Mizuki92 Nie przejmuj się nią za bardzo bo ona tak zawsze. Choć muszę powiedzieć że niesamowicie zabawnie ona się denerwuje z powodu takich małych rzeczy choć całą sprawę można załatwić czystą uprzejmością.

Kot

Kot

Active member
Death Note i Platinum End i Bakuman mają tych samych autorów. Można mieć nadzieję, że będą robili dobre rzeczy na podstawie ich historii.

Ostatnia edycja:
Hannto

Hannto

Active member
@Kot Sam fakt posiadania tego samego autora nie znaczy że wszystkie dzieła będą równie dobre. Niestety ale to tylko ludzie więc mają też swoje słabe strony, a dodatkowo wiara że zawsze dostaniesz dobre anime tylko dlatego że pierwotna historia jest dobra to naiwność.

Kot

Kot

Active member
Zbyt cyniczne podejście imo. Trochę wiary w twórców by się przydało. Ale oni zawiedli faktycznie tym razem.

Ja lubię patrzyć na reżysera, studio i autora pierwotnego. Dodatkowo na to jaki hype był w okół serii zanim dostała anime. Dlatego np. Akebi dostało fajną adaptacje.

Ostatnia edycja:
Hannto

Hannto

Active member
Wiesz widziałem już mnóstwo anime i co ciekawe pamiętam też hype związany z większością tych produkcji więc zdążyłem się już nauczyć że ślepa wiara często oznacza potworne rozczarowanie. Po prostu obecnie oczekuje od anime że to będą chociaż dobre produkcje, a nie jakieś przeciętniaki.

Kot

Kot

Active member
Pewnie ja widziałam więcej lmao

Miałam takie coś jakoś 7 lat temu, że nagle każda produkcja musiała być jakimś cudem na kiju, żeby ją docenić. Teraz byle bazgroły są dobre jeśli mają humor i przyjemnie się ogląda.

Hannto

Hannto

Active member
Nie będę się z tobą porównywał kto obejrzał więcej bo to gówniarskie zachowanie by było. A co do tego jakiego konkretnie poziomu oczekuje to wystarczy mi jeśli będę mógł je ocenić na 7. Niestety sporo ostatnich produkcji (z kilkoma wyjątkami) ledwo jest wstanie dociągnąć do 6.

M

Majki

New member
Catwoman 2022 (DC)
Niezłe, spodziewałem się jakiegoś syfu, a całkiem interesujące anime

Kot

Kot

Active member
Z jednej strony chcę Cię zwyzywać za to, że jakieś zachodnie gówno, a z drugiej strony japończycy nad tym pracowali xD Trudna sytuacja.

Hannto

Hannto

Active member
Faktycznie to powoduje ambiwalentne odczucia więc lepiej to przemilczeć.

Kot

Kot

Active member
Ale nie jestem ambiwalentna właśnie. Dlatego uznałam, że to wytknę.

Top Bottom