Anime z dobrą psychologią

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
S

Sakitta

Nie oszukujmy się, jestem nowy w tej branży. Anime typu “Dragon Ball” czy “Pokemon” jakoś do mnie nie przemówiły, a “Naruto” nawet nie chciało mi się oglądać. Do niedawna moja wiedza o anime na tym się kończyła.

Jednak znalazłem “School Days”, które po prostu mnie powaliło. A dalej wiadomo, miś dobrał się do ula, to i miodu chciałby więcej.

Znacie “animasy” z dobrym odzwierciedleniem psychologicznym postaci? Walki robotów i ganianie z mieczem średnio mnie interesuje, żeby nie powiedzieć: wcale. Jednak wolałbym, żeby jakiś rozlew krwi się jednak pojawił. Ten kto widział zakończenie “School Days” doskonale wie, o co mi chodzi, a mianowicie… żeby nie spoilerować, tym co nie oglądali, posłużę się wymyślonym naprędce przykładem: jeżeli dobrze umotywowana postać mierzy z pistoletu do kogoś równie realistycznie wykreowanego, jeżeli zwykłe, sielankowe życie z czasem zamienia się w horror, a postacie z anime równie dobrze mógłbym minąć na ulicy, to wtedy odczuwam więcej emocji, niż gdy Rambo nawala z CKM’u do armii komunistów.

Słyszałem, że “Death Note” być może się nada, ale jeszcze nie sprawdzałem.

Więc podsumowując, co ma przede wszystkim dobrą psychologię postaci oraz fabułę, od czasu do czasu dorzucając dreszczyk emocji? I błagam, bez super bohaterów, ja utożsamiam się z ludźmi.

Ostatnia edycja:
Mroczna

Mroczna

Weteran
Członek ekipy
No to w takim układzie bardzo polecam Steins;Gate, Monster, Gaykkou Burai Kaiji. W żadnym z nich nie znajdziesz super mocy, bohaterów itp. tylko zwykłych ludzi, którzy muszą zmierzyć się z rzeczywistością.

Ostatnia edycja:
A

Adahn

Jeśli chodzi o jedną z najlepszych psychologicznych serii jakie widziałem to jest to Gyakkyou Burai Kaiji: Ultimate Survivor, o którym napisała już Mroczna.

Jest to seria przede wszystkim dość realistyczna jeśli chodzi o “pojedynek umysłowy” (dla porównania - np. Death Note, mimo, ze genialny, to jednak w tym aspekcie był strasznie przekombinowany). Kaiji to też świetny dramat i obraz pokazujący do czego mogą posunąć się ludzie w ekstremalnych sytuacjach. Serdecznie polecam.

Ostatnia edycja:
T

TheSuspect

Donator
Sądząc po tym co napisałeś to teoretycznie powinna się ci spodobać Dangaropa :).

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
Mawaru Penguindrum uważam za dobre anime psychologiczne, chociaż zawiera pewne elementy fantastyki. Mimo to polecam spróbować.

Ostatnia edycja:
S

Sakitta

Dzięki wszystkim za listę. Zacząłem od Gyakkyou Burai Kaiji i rzeczywiście, w moim typie :)

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Kiseijuu: Sei no Kakuritsu (Parasyte), polecam, sądzę że ci się bardzo spodoba.

Ostatnia edycja:
G

Green-Ivan

Ja proponuje ze swojej strony dosyć interesujące anime jakim jest NHK ni Youkoso!
Uważam to anime za ciekawą pozycję. Masz wątek psychologiczny, bez super mocy, pokazuje w jakimś stopniu tragedię życia hikikomori.

Ostatnia edycja:
A

Adahn

alt
Green-Ivan:
Ja proponuje ze swojej strony dosyć interesujące anime jakim jest NHK ni Youkoso!
Uważam to anime za ciekawą pozycję. Masz wątek psychologiczny, bez super mocy, pokazuje w jakimś stopniu tragedię życia hikikomori.
Również polecam każdemu. Niby to komedia, a jednak w wielu momentach naprawdę daje do myślenia. Najlepsze w tym anime jest to, że widz z góry uznaje, że to co robi główny bohater to w większości patologia, ale w niektórych momentach dopatrywałem się podobnych zachowań u siebie i zastanawiałem się, czy na pewno wszystko ze mną ok :D

Z tego co potem czytałem recenzje różnych osób, to oni to samo przeżywali. Patrzyli na głównego bohatera i zastanawiali się, czy aby oni sami nie wykształcili takiego “mini hikikomori”, oczywiście takie przemyślenia są w większości irracjonalne, ale mimo wszystko to dość ciekawe zjawisko i pokazuje jak bardzo można się utożsamić z bohaterem i w jakim stopniu widz stawia się w pozycji postaci.

Te odcinki z grą MMO, to był komediowy geniusz, świetnie się przy nich bawiłem :D

Ostatnia edycja:
S

Sakitta

Ciekawe spostrzeżenie. Oglądając wspomniane School Days była tam jedna trochę psychiczna bohaterka. Kilka dni po obejrzeniu zacząłem się orientować, że mam z nią znacznie więcej wspólnego, niż bym chciał :)

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Jeśli chodzi o anime psychologiczne, polecam Death Note (walka Kiry z l’em epicka), Monstera (kompletnie ryje banie, najlepsze anime jakie widziałem) oraz Psycho pass, które elementów psychologii społecznej zawiera sporo i ma bardzo interesującą fabułę. :)

Ostatnia edycja:
L

Laaks

New member
sądzę że zankyou no terror też powinno tutaj pasować :v

Ostatnia edycja:
S

Sakitta

Znalazłem kwintesencję gatunku: Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai - póki co lepszego anime nie widziałem.

Ostatnia edycja:
G

Giselus

Mi do gustu przypadło Boku Dake ga Inai Machi, chociaż nie do końca pasuje do twojego poszukiwania, bo jest tam ukazana jedna super moc, jednak jest ona dobrze skonstruowana i dodaje smaczku całemu anime.
Chciałbym ci też polecić Hai to Gensou no Grimgar, chociaż ono też kłóci się z treścią poszukiwania, gdyż bohaterowie znajdują się w fantastycznym świecie, który przypomina grę, ale są oni wyciągnięci ze znanego nam świata i nie do końca potrafią poradzić sobie nowymi wyzwaniami. Anime pokazuje, jak zachowałby się przeciętny człowiek po takim niespodziewanym przeżyciu.

Ostatnia edycja:
G

Grimm

Nie wiem czy ci się spodoba Another to moim zdaniem fajny horror chociaż że w nich nie gustuje.
Na samym początku można powiedzieć nie ma tam wylewów krwi ale później…
Jak obejrzysz to się przekonasz.

Ostatnia edycja:
Z

Zara

Donator
Może trochę nie pasuje ale Ergo Proxy jest całkiem niezłe

Ostatnia edycja:
S

Soviet_Gandalf

No więć od siebie dodam kilka pozycji:
-Mardock Scramble
-Paprika (film, ale fabuła i psychologia wgniata w fotel)
-texhnolyze (trochę chore na początku, potem jest lepsze)
-monster (Najlepszy dramat psychologiczny jaki widziałem)
-Zankyou no Terror (alternatywny świat)
-Ghost in the shell (cyber punk ale bardzo oglądalny)

Ostatnia edycja:
Destroyer

Destroyer

New member
Na pewno Steins;Gate, pasuję idealnie, Monster też. Psycho-Pass, a w szczególności pierwszy sezon bo są 2. Ghost in the Shell ma mega dużo wątków socjologicznych jak np. społeczeństwo emergentywne itp

Ostatnia edycja:
Top Bottom