Animesowy PBF - ustalenia

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Lilka

Lilka

Donator
Temat do rozmów na temat forumowego PBFa.

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Wyrażam chęć gry, zastrzegam jednak, że czas będę miał tylko i wyłącznie wieczorami, wyłączając weekendy, w które czasu będzie nieco więcej.

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Ja bym zagrała, no i podoba mi się pomysł z aniołami <3 Już wymyślam swoją ockę do tego <3

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Ja osobiście sądze że PBF gdzie gracze są podzieleni na frakcje to słąby pomysł bo nie będzie wystarczająco dużo graczy, ale poczekamy zobaczymy ile się zgłosi…lecz osobiście wątpie.

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
Yanki, nie pisałam przecież, że to są ostatecznie ustalenia. Pewnym jest, że po drodze cały zamysł może się zmienić. Dałam jednak propozycję Plazmy, co by można było się z nią zapoznać, bo przecież się z nią pewnie namęczył xD

Ostatnia edycja:
L

Laaks

New member
A ja tam dalej czekam na swojego questa … xD

Ostatnia edycja:
Plazma

Plazma

New member
Lilka ja to pisałem na kolanie ._. Dzięki, że cenisz mój pomysł.

Jednak… jeśli dzielimy graczy na frakcję, ale frakcje mocno z sobą ingerują? Swoją drogą jaką mamy alternatywę? Wszyscy losowo w małym pomieszczeniu, czy też drużyna.

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
Zależ od ich ilości. Do pewnej liczby będą mogli grać razem, powyżej jej można można ich np. podzielić na dwie frakcje.
Albo, gdy graczy będzie za mało na podział na frakcję, to jedną z nich będą mogli kierować mg.
W sumie, to można by przerobić, że zamiast aniołów/demonów ludzie odkryli, jak dostać się do świata bogów, a ci się na nich o to wkurzyli i próbują ich udupić.

Ostatnia edycja:
Plazma

Plazma

New member
A
1 Fantasy w bliżej nieokreślonym średniowieczu.
2 Post apo
3 Komediowo-parodiowe ecchi w świecie aniołów/demonów/upadłych coś trochę jak Higschoool DxD
4 Horror?
Wpierw włączyć to
lub to:
Podziemny kompleks
Mała dziewczynka
Post-apo (schodzicie do kompleksu, który… nigdy nie istniał, a ostatnia osoba była tam rok temu, Wy nigdy nie istnieliście, a po przekroczeniu głównego włazu, nieistniejąca korporacja postanowiła zalać betonem nieistniejący kompleks, gdzie Wy nieistniejące postaci zostajecie zamknięci…
Im bardziej się zagłębiacie tym coraz gorliwiej wierzycie w anioły i istoty z piekła… szkoda, sami zaś przypominacie sobie swoje grzeszki…
Wiem, że zrobienie czegoś takiego byłoby bardzo trudne, no i na czym rozgrywka ma się skupiać, ale jeśli byśmy się wczuli i pisali po 24:00 jak porypani ludzie efekt mógłby być ciekawy :D

c.d… może nastąpi…
5 Dawajta propozycje albo już wybierać, niech lud przemówi! XD

B
Mechanika?

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
Horror to idealny pomysł dla tych, którzy mogą siedzieć tylko wieczorem :D
Mogę jakiś zorganizować, ale wtedy do mechaniki trzeba będzie zaimplementować wskrzeszanie uczestników polegające na tym, że po ponownym wróceniu do żywych będą pamiętać tylko moment śmierci.
Bardziej też opierałoby się to na jakiś zagadkach i uciekaniu i chowaniu się przed stworami ew. tylko czasem walka z nimi.
Wychodzi na to, że jest to coś bardziej wymagającego dla mg, więc osoby chcące to stanowisko musiałby się już nad tym zastanowić.

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

Active member
Jestem chętny na mg, jednak absolutnie nie podoba mi się pomysł plazmy. Co prawda wcześniej pisałem, że można go spróbować, ale osobiście jestem przeciwny. Wyznaję zasadę, że moc mg jest absolutna w tworzonym przezeń świecie. MG ma prowadzić rozgrywkę uczestników, a nie rywalizować z nimi. Gdyby tak było, kto miałby odpowiadać graczom jak potoczyła się ich walka?
Co do gatunku jestem na post apo i fantasy. Nie mam nic do horrorów, ale biorę pod uwagę fakt, że ja, Lilka i Yan mieliśmy juz do czynienia z fantasy i apo, ale zdaje mi się, że nikt z nas nie robił pbfa na podstawie anime lub jakiegoś horroru. Jest więc bardzo duża szansa, że może to nie wypalić, a skoro ma to być taki pierwszy kontrolny pbf, to chyba lepiej nie przesadzać z eksperymentami.

Ostatnia edycja:
K

Kageno

Donator
Ogólnie jako że byłem mistrzem gry jak i graczem “papierowych” gier RPG to się wypowiem. Zrobienie dobrego horroru w prawdziwym życiu jest naprawdę, naprawdę trudne a ma się wtedy więcej środków przekazu. Muzyka puszczana w tle tak samo jak efekty dźwiękowe, wystrój pomieszczenia, sposób w jaki wypowiadasz zdania to wszystko wpływa na to jak gracz się czuje. Według mnie PBF w klimatach horroru to nie jest dobry pomysł.

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Chyba najlepiej wypali fantasy :-D. Szczególnie że post apo to też broń na której nie wszyscy się znają

Ostatnia edycja:
Plazma

Plazma

New member
Wiem, że zrobienie czegoś takiego byłoby bardzo trudne ~~ Plazma

Nie rozumiem Egil, gdzie tutaj w moim jednym lub drugim pomyślę GM rywalizuje z graczami.

2(Eyirie, Egil) na fantasy i 2 (byter, Egil) na post apo

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Nie sądze że PBF horror to dobry pomysł bo…no…to słaby pomysł i by się to ciężko na prawde prowadziła i nie jestem pewien czy to byłby bardziej RPG taki…ale zależy dla kogo co oznacza PBF, dla mnie zwyczajnie to oznacza otwarty świat w którym steruje swoim OC, są inni OC prowadzeni przez graczy innych którzy tworzyli własne frakcje, rywalizowali ze sobą, albo byli samotnikami, nikt nie narzucał nikomu konkretnego celu, każda postać miała swój własny cel w życiu, a przynajmniej w takie tylko grałem i to w wiele, zawsze święta zabawa, był to klimatu post apo, fantasy, fantasy wilkami/dużymi kotami.

Trzeba zwrócić na to uwage że każdy z nas ma inne doświadczenia z PBFami i każdy z nas widzi tą zabawe troche inaczej, plus nie toleruje czegoś takiego że postać nie może umrzeć bez pozwolenia użytkownika bo przez taką zasade raz ktoś mi coś takiego odwalał gdy byłem mg na innym PBF a admina nie było i przez pewne problemy były…nie moge go zabić ale wbił się sam w ogromnego jadowitego pająka mimo wielu wskazówek mówiących ‘spierdalaj stąd’.

Ostatnia edycja:
Plazma

Plazma

New member
  1. Admin ma zawsze rację i postępujesz ze zdrowym rozsądkiem, jeśli strzelasz sobie w łeb to umierasz.
  2. Tak uważam, że PBF powinien być w miarę otwarty, ale też nie neguję takich pomysłów na ścisły scenariusz, gdzie trzeba iść po drodze, też jest zabawa.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
No Plazma ja byłem mg a nie adminem, admina nie było a zasady nie pozwalały mi go zabić taki smuteł hahah XD
Ja tam po głupiej grze Plazmy chętnie bym z nim poprowadził PBFa XD
(Albo zagrał w kolejną głupią gre XD)

Jeśli admin rywalizuje z graczami to nie może mieć XD

A i chce dodać że w tamtych PBF co ja grałem to pomysł na frakcje wychodził bo albo:
a)Zapraszali swoich znajomych na dobry start
b)Postacie graczy same z czasem zakładały swoje frakcje

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
To może po prostu jakiś dobrze zorganizowany świat fantasy, w którym gracze sami sobie wyznaczają cele swojej rozgrywki, tworzą drużyny i je osiągają a mg wtrąca się tylko, gdy zachodzi walka/interakcja z przedmiotem oraz kontroluje poczynania graczy. Można by im wtedy dać graczom pewną swobodę w grze, możliwość samodzielnego opisywania miejsc, w które trafiają (pod nadzorem mg).
Oprócz nadzoru, mg będą też kierować po jednym z NPC - boską postacią, czymś w stylu bogini losu, która pojawia się nagle i coś miesza graczom, utrudnia im życie, podsyła potwory.
Mógłby być wtedy bóg, który nadzoruje różne potwory i zwierzęta, bóg odpowiedzialny za dziwne zjawiska magiczne, za pojawianie się pułapek, przeszkód itp, albo wszystko po trochu. Zależy, jak już sobie mg wybierze.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
O Lilka wszystko co ja napisałem jak chce zmienić mój PBF Nekron jakby mógł się reaktywować przecież XD Oprócz samej końcówki XD

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
W Nekronie jest jednak taki problem, że jedyne, co można tam robić, to łazić bez określonego celu.
Do wspomnianej przez mnie rozgrywki potrzebny by był świat bardziej wypełniony. Jakieś wioski do spalenia, królowie do obalenia lochy do zwiedzania, skarby do odnalezienia itd.
Z drugiej strony trzeba by go też odpowiednio pomniejszyć, jeśli chcemy, by był rozbudowany - bo wielkiego, wielowątkowego świata nie ma sensu tworzyć tutaj, bardziej to się nadaje na osobne forum.

Ostatnia edycja:
Top Bottom