Czy manga jest dokładnym odwzorowaniem anime?

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
fala5g

fala5g

New member
Dopiero zaczynam z mangą i anime i mam następujące pytanie:
Czy manga jest dokładnym odwzorowaniem anime czy może dodaje dalszą część historii? A może nie ma nic wspólnego z tytułowym anime?

Ostatnia edycja:
Argo1234

Argo1234

Członek ekipy
Jeżeli już coś, to anime w większości przypadków jest odwzorowaniem mangi. W dużej części przypadków anime to tylko mała część mangi, ale wiadomo, że zdarzają się przypadki, że zostanie zekranizowana całość mangi. W mangach zazwyczaj są jakieś dodatkowe smaczki, które w anime lubią pomijać. Ale tak jak mówię, każda seria jest inna i nie można tego całościowo odpowiedzieć na to pytanie

Ostatnia edycja:
fala5g

fala5g

New member
Ok dzieki. A czy jak obejrzalem Golden Time to opłaca się czytać mangę?

Ostatnia edycja:
T

Tanovan

Ciężko powiedzieć. Musiałbyś poszukać w guglu na własną rękę, być może ktoś się już nad tym zastanawiał.
Jak już Argo stwierdził, to anime zazwyczaj są robione na podstawie mangi (posunąłbym się wręcz do stwierdzenia, że bardzo często anime jest swoistą reklamą mangi/gry mobilnej). Przypadki w których jest odwrotnie są bardzo rzadkie. Jedyne co mi przychodzi do głowy od strzału jest girls und panzer. I oczywiście mowa tu o mangach które są oficjalnie częścią kanonu, bo fanowskich wersji jest od groma, mniej lub bardziej dopracowanych.

Ostatnia edycja:
Y

Yona

Tego to wiem to nie zawsze. Autorzy pracujący nad anime lubią pominąć pewne momenty w mandze czy lubią dodać postać/wątek który nie występuje w mandze lub dać filler czy zrobiony własny odcinek czyli kiedy masz filler to tylko dzieje się w anime,w mandze już nie. Najlepiej jest czytać najpierw oryginał. Chociaż powiem,że Gintama to chyba wyjątek bo oglądam i przejrzałam manga rozdziały są takie same jak w anime,ale do końca nie jestem pewna bo zaczęłam czytać i oglądać :D. BTW jak coś to polecam zobaczyć Gintama ŚWIETNIE.

Ostatnia edycja:
agellow

agellow

New member
Ogólnie to często najpierw jest light nowelka, pozniej na jej podstawie tworzona jest manga, a dopiero pozniej anime tak więc trzecia woda po kisielu xd Ale nie jest to reguła czasami najpierw jest manga albo na podstawie nowelki jest anime a potem robia mange jak np. w DanMachi.

Ostatnia edycja:
Benek

Benek

Donator
Wpierw manga potem anime. Zdarzają sie wyjątki ale to jeden na milion…
Zazwyczaj manga leci dalej niż anime albo ma inne zakończenia itd.
W sumie to nawet się różnią… Bo czasami w mandze w danym momencie dzieje sie to a w anime na tej samej scenie dzieje sie cos innego. Różnie bywa, ale wiedz ze manga wyprzedza anime ;)

Ostatnia edycja:
Zetsu

Zetsu

New member
Jeśli pierwowzorem anime jest manga, to wolę częściej mangę od anime.
Rzadko się zdarza by anime zrobiło na mnie lepsze wrażenie niż manga.

Ostatnia edycja:
Top Bottom