Dostosowywanie szerokości chatu

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
MoonCat

MoonCat

New member
Widziałem, że na chacie pojawiły się dyskusje o szerokości okna chatu i problemów przy różnych rozdziałkach. I chociaż Domen może niedługo coś poprawki to jak ktoś nie chce czekać i otwiera forum zawsze w tym samym browserze na ekranie o stałej rozdzielczości to może spróbować się zabawić i sobie nieco tweakować wygląd strony.

Poniższa instrukcja dotyczy Firefoxa, ale dla Chrome powinny być analogiczne dodatki, które pozwolą osiągnąć podobny efekt.
  1. Pobieramy dodatek np. Custom Style Script.
  2. Po zainstalowaniu w browserze przechodzimy do jego ustawień:
1
  1. Scrollujemy w dół, aż do sekcji mniej więcej tak wyglądającej:
2
  1. Uzupełniamy pola zgodnie z obrazkiem (podmieniając KOD_SKRYPTU i KOD_STYLU wedle uznania, patrz punkty niżej) i klikamy + (plus).
  2. Poniżej powinien pojawić się nowy wiersz mniej więcej tak wyglądający:
3
  1. Próbujemy wejść ponownie na stronę (na początku u mnie nie od razu załapało i wymagało kilku refreshów).
Co do KOD_SKRYPTU i KOD_STYLU oba pola są opcjonalne (można zostawić puste). Generalnie styl kontroluje szerokość strony i chatu, a skryptem możemy sprawić, by chat automatycznie otwierał się po wejściu na stronę.

Przykładowy styl (KOD_STYLU):

.babble-sidebar {
min-width: 400px;
}

.wrap {
max-width: 1100px;
margin-left: 800px;
}

Parametry oczywiście należy dobrać stosownie do własnych preferencji i rozdzielczości:
  • .babble-sidebar min-width - kontroluje szerokość chatu
  • .wrap max-width - kontroluje szerokość głównego kontentu forum (lista działów + aktualne)
  • .wrap margin-left - (opcjonalny) pozwala przesunąć główny kontent forum nieco bardziej na prawo
Przykładowy skrypt odpalający automatycznie chat (KOD_SKRYPTU):

setTimeout(function(){document.getElementById("babble-icon").click();}, 2000);

Gdzie 2000 to timeout w ms po jakim czasie otworzy się okno chatu. U niektórych może wymagać podkręcenia (u mnie poniżej pewnej wartości nie działało).

Trochę taki mocny hack z tym timeoutem, ale próbowałem różnych wersji dodawania eventu onload i jakoś nie działało. Jak ktoś jest lepszy w JS i ma chwilę to niech zaproponuje jakąś lepszą wersję :)

Edit: czasem widzę się zdarza, że styl nie załapuje, wówczas refresh pomaga.

Ostatnia edycja:
MoonCat

MoonCat

New member
W sumie niezły wynik uzyskałem przy procentowych wartościach. @Domen: może to jest sposób na osoby z różnymi rozdziałkami? 🙂

.babble-sidebar {
min-width: 25%;
}

.wrap {
width: 50%;
max-width: 1100px;
margin-left: 30%;
}

Top Bottom