Gedo Senki (Opowieści z Ziemiomorza)

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.

Elmor

Donator
Ged, potężny mag wyrusza w niebezpieczną podróż. Jego celem jest ocalenie świata ludzi przed smokami.

Tytuły alternatywne:
Gedo Senki
ゲド戦記
Opowieści z Ziemiomorza
Tales of Ged,
Ged’s War Chronicles
Reżyseria : Gorō Miyazaki

Ostatnia edycja:
Zakończenie z pewnością różni się od tego w książce, jednak mimo pominięcia większości ciekawych wątków oraz drobnego zamętu fabularnego, film wart jest obejrzenia. Kreska i animacje również są na poziomie oraz pasują do historii. Jednym słowem Polecam;)

Ostatnia edycja:
Adaptacja BARDZO różni się od książki.
Z początku, fabuła jest w miarę spójna, lecz brak tam podróży Geda i Arrena przez morze spotkania morskiego ludu czy walki z czarodziejem(nie pamiętam jego imienia) w suchej krainie. W książce do Arrena we śnie wołali zmarli by naprawił wyłom między światem żywych i martwych. Nie było tam nic o cieniu (części duszy) który rzekomo szedł za Arrenem, taki wątek pojawił się w pierwszym opowiadaniu i był to cień Geda. Twórcy anime również przenieśli wszystkie wydarzenia na Gont w sytuacji kiedy rzecz miała miejsce na sporej części Ziemiomorza nie tylko na jednej wyspie. Wątek z niewolnikami również jest nie prawdziwy, handlarze płynęli statkiem, a Ged sprawił że na całej łodzi zniknęły wszelkie kajdany/łańcuchy. Jak można się domyślić dla samych handlarzy nie skończyło się to dobrze. Zamek który w anime jest miejscem rozstrzygnięcia tak na prawdę jest całkowitym wymysłem reżysera.
Książkę czytałam jakieś dwa lata temu i większość szczegółów zdążyłam zapomnieć lecz z pewnością jest ich o wiele więcej.
Szkoda że skopano tak dobrą fabułę, bo ekranizacja mogłaby być naprawdę rewelacyjna… https://test.animes.pl//emotki/kroliczek6.gif

Ostatnia edycja:
Powrót
Top Bottom