Gierka podobna do WoWa

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
fala5g

fala5g

New member
Szukam gierki podobnej do WoWa, ale z lepszą grafiką i najlepiej Free to play. Chętnie z kimś pogram :)

Ostatnia edycja:
J

Jesus_Cloud

Ciężko mi stwierdzić czy podobne do WoW’a (ne grałem XD), ale wydaje mi się, że warty polecenia jest Guild Wars 2. Nie jest do końca Free to play, bo dzieli się na podstawkę i dodatek. Podstawa gry jest free (trochę do przejścia jednak jest), jeżeli ci się bardzo spodoba to warto kupić Hearth of Thorns, który wprowadza dodatkową klasę, profesje poboczne, fabułę, tryb PvP, umiejętności itp. Dodatek można zakupić w trzech opcjach najtańsza za €29.99 oraz dwie droższe, które poza nim dodają nam parę ułatwień (Deluxe - €54.99 i Ultimate - €79.99). Jeżeli jednak nie chcesz wydawać hajsu to gra jest grywalna bez zakupowania HoT.

Obecnie mój folder z grą waży 28 GB, lecz dawno jej nie aktualizowałem, mogło się to zmienić (zaznaczmy też, że gram ftp).
Do wyboru mamy 5 ras (Asura, Sylvari, Human, Norn, Charr), każda z nich zaczyna przygodę w innym miejscu na mapie, (która jest wg. mnie ogromna). Oprócz rasy postaci wybieramy jej profesję: Mesmer, Guardian, Necromancer, Ranger, Elementalist, Warrior, Thief, Engineer oraz Revenant (ostatnia tylko po kupieniu dodatku). Każda może być rozwijana w różny sposób, ważną rolę odgrywa również wybór broni, nasze skille zwyczajnie zmieniają się gdy chwytamy miecz dwuręczny, a gdy jednoręczny i tarczę. W trakcie gry wybieramy dyscypliny tworzenia przedmiotów (2 dla każdej postaci) i jeżeli się nie mylę, to w każdej chwili można je zmienić. Są to: Armorsmith, Artificer, Chef, Huntsman, Jeweler, Leatherworker, Scribe, Tailor, Weaponsmith. Do uzyskania mamy max 80 level, wg. twórców 1 poziom powinniśmy wbijać ok. 1,5h (wydaje mi się, że ZDECYDOWANIE szybciej się expi xD).

Fabuła u graczy różni się w zależności od tego jaką historię wybrali w kreatorze postaci (jest tam taki krótki quiz?), ale też od wyborów dokonanych podczas rozgrywki. Oprócz ukończenia części fabularnej, możemy zająć się wykonywaniem wielu zadań pobocznych, czy grupowych eventów losowo rozlokowanych na mapie (w jednej lokalizacji można ukończyć kilka takich odbywających się co jakiś czas), a także raidów na bossy, za które otrzymamy czasami dość wartościowe nagrody (tłumy się tam przeogromne czasami zlatują xD, wydarzenia te są już rzadziej generowane, aczkolwiek parę można zaliczyć w ciągu dnia).

Ważnym punktem jest odkrywanie mapy. Mamy na niej kilka znaczników są to Renown Hearty (zadania poboczne), Waypointy (miejsca, gdzie możemy się przeteleportować za odpowiednią kwotę), Points of Interest (po prostu ulokowania, które należałoby odwiedzić), Hero Challanges (za wykonanie takiego dostajemy punkt umiejętności) i Visty (miejsca gdzie trzeba trochę pogłówkować, żeby się wdrapać, w zamian otrzymujemy trochę expa, a także podgląd na ładne widoczki). Za odblokowanie każdego z nich dostajemy doświadczenie i lub/golda, gdy ukończymy wszystkie takie punkty w danej lokalizacji otrzymujemy dodatkową nagrodę.

Jeżeli chodzi o bitkę to są dwa tryby. W klasycznym PvP mamy trzy możliwości: Conquest (5v5), Team Deathmatch i Stronghold (trzeba zabić króla drużyny przeciwnej zanim oni zgładzą naszego). Drugą opcją jest WvW (World vs World) tutaj po prostu zabijamy graczy z innego świata oraz niszczymy ich budynki (?) za co zbieramy punkty dla naszej drużyny. Co tydzień ranking jest resetowany, a plan rywalizacji między serwerami na nowo rozlosowany.

Gra jest w pełni po angielsku (lub jak wolisz niemiecku, francusku, hiszpańsku), jednak nawet jeżeli, ktoś nie radzi sobie z językiem to w Guild Wars nie jest on jakoś mega trudny do zrozumienia.

Mam nadzieję, że trochę przybliżyłem tytuł, jeżeli nie wystarczająco to masę informacji znajdziesz w necie (chociażby na stronie GW2), zachęcam do gry i może kiedyś się spikniemy żeby razem zagrać xD

Ostatnia edycja:
KawaiiShinigami

KawaiiShinigami

Donator
Członek ekipy
BlackDesertOnline. polecam sam grałem

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Mi z kolei bardzo przyjemnie grało się w Neverwinter, ale nie wiem w jakiej kondycji jest ta gra. Możesz sobie też ogarnąć Elder Srolls Online :)

Ostatnia edycja:
Vorzech

Vorzech

Donator
Ten Neverwinter jest w wersji polskiej ??:p Szczerze popatrzyłem i mnie zainteresowało :) Zagram jeżeli zbierze się grupka kilku osób :p

Ostatnia edycja:
fala5g

fala5g

New member
Dzieki za wszystkie propozycje. Neverwinter wlasnie sie instaluje :)

Ostatnia edycja:
SonKenGintokiZoro

SonKenGintokiZoro

New member
Ja poszukuje ciekawej gierki MMORPG :)

Ostatnia edycja:
KawaiiShinigami

KawaiiShinigami

Donator
Członek ekipy
the secret world legend wygląda ciekawie, właśnie ściągam

Ostatnia edycja:
fooze

fooze

Donator
IMO jak widzę, te wszystkie chińskie i koreańskie studia biorące się za darmowe MMO to trochę beka…

Wielkie studia potrafią kiedyś walnąć gafę. np SW - Old Republic od Bioware/EA czy wspomniany wcześniej przez bytka elder scrolls
więc z wieeeeelką rezerwą podchodzę do każdego nowego MMO

Ostatnia edycja:
Benek

Benek

Donator
Final Fantasy the realm reborn.
Tak zwany FF14, polecam z całego serduszka ;D

Ostatnia edycja:
Lumek

Lumek

Donator
Ja od siebie polecę Guild Wars 2 :) A jeśli masz trochę grosza odłożonego to Black Desert :)

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
WOW zawsze będzie najlepszy XD
Jak się chce free to play to można na privach grać :3

Ostatnia edycja:
fala5g

fala5g

New member
Jakby ktoś też szukał to chy WildStar będzie najlepszym wyborem. F2P i bardzo fajna grafika :)

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
@Vorzech

Tak jest w wersji polskiej, polecam, można dodać do steama

Ostatnia edycja:
Top Bottom