Jeżeli grałeś w jakieś tactical rpg i Ci się podobało, to tak

A jak nie grałeś w żadne… no to będziesz miał dobry start

Mi to się zawsze kojarzyło że to taki Heroes of Might and Magic III ale robione przez Japończyków XD Ogólnie zagrywałem się w Disgaea czy Final Fantasy Tactics, a jeszcze wcześniej w Kartia na PSX, więc jak widzę tRPG to daję od razu Like

Ale myślę że Fire Emblem czy Tactics Ogre jako jedne z dwóch największych serii, będą niezłym wstępem
Ewentualnie jeżeli mowa o czym lżejszym to mogę polecić: Final Fantasy Tactics A2 Grimoire of the Rift (yep, dłuższego tytułu nie mogli wymyślić).
Kolorowy tRPG od Square Enix, wcielasz się w zwykłego ucznia szkoły, który tuż przed wakacjami, znajduje w szkolnej bibliotece książkę fantasy, a po jej otwarciu zostaje do nie wciągnięty! XD Taa, Japończycy wzięli po prostu Never Ending Story i podmienili postaci na te z Final Fantasy

i wyszło im to świetnie. Gra jest przyjemna, kolorowa a sam bohater - mimo że próbuje cały czas znaleźć sposób na powrót do swojego domu, to jednak jara się tym że trafił do fantastycznego świata, prawie tak bardzo jak sam gracz XD No i do wyboru jest… 56 profesji XD
Final Fantasy też za wiele nie ograłem XD Dissidie i Crisis Core na PSP, A2 na DS’a, Szóstkę i ósemkę na PSX i to tyle D: tak, nie grałem w 7, próbowałem w X na PS2 ale ten bohater tak mnie wkurzał że nie dałem rady.
W serie z Lightning jeszcze nie grałem, ale mam nadzieję że nie będę miał przy niej takiego zawodu jak przy szóstce:
Nic nie mam do pixeli, kwadraty zawsze spoko, ale człowiek jarał się openingiem, promkami i a tu masz oczy jak lego

Chociaż i tak patrzeć nie mogę na te odgrzewane wersje na iOS’a / Androida / Steama - gdzie blurują wszystko:
i wychodzą takie cuda:
No ale odbiegam od tematu, bo bojkotować brak pixeli i wygląd jak z bajek z Barbie, to można kiedy indziej XD
Obczaj sobie ósemkę - jeżeli lubisz klimaty jak w anime o szkole, pełnej studentów z wymyślnym uzbrojeniem i super mocami

Jarałeś się anime Mahouka Koukou no Rettousei - to FF8 jest dla Ciebie.
Chcesz epickiej opowieści o wyprawie w nieznane, walce z wielkim złem, ratowaniu niewiasty i trylionem bohaterów i historiami ich życia? Bierz szóstkę