Jakie jest przesłanie Sayonara Zetsubou Sensei?

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
D

Diegeza

New member
Hej. To mój pierwszy post, więc w razie czego proszę o wyrozumiałość. Niektórzy być może słyszeli o Sayonara Zetsubou Sensei. Moje ulubione anime. I tak się zastanawiam. Ogólnym konceptem tego anime jest czarna komedia, pokazująca w surrealistyczny sposób różne negatywne cechy Japończyków . Często są to bardzo poważne tematy. Zastanawia mnie jakie jest przesłanie? Nie wierzę, że to tylko powstało jako satyra japońskiego społeczeństwa. Czuję, że w tym jest jakaś ukryta, filozoficzna wręcz metafora do sensu, lub bezsensu życia i stosunku od niego. Tylko nie jestem pewny jakie? A jakie jest wasze zdanie? Piszcie proszę Ci którzy znają SZS.

Hannto

Hannto

Active member
To co powiem może wydać ci się bezużyteczne, ale może ci też kilka rzeczy rozjaśnić. Otóż anime ogólnie pochodzi w prostej linii od sztuki i samo w pewnym sensie nią jest (odlicz CGI bo to bardziej grafika komputerowa niż cokolwiek innego) dlatego też może budzić bardzo zróżnicowane emocje i prowadzić do różnych przemyśleń. Jednak jeśli coś jest niejednoznaczne to znaczy że to twoje przemyślenia i emocje jako widza będą tymi które są poprawne bo przecież wszyscy reagujemy inaczej na takie same rzeczy. W skrócie nie ma czegoś odgórnego co jest narzucone przez to lub jakiekolwiek anime widzom, ale jest tylko to co sam z tego wyniesiesz.

D

Diegeza

New member
Jak to powiedział Marek Aureliusz. Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą". Też w sumie nie uznaję obiektywizmu. Dla mnie wszystko jest subiektywne. Rozmyslałem jednak to wyuczone myślenie “Co autor miał na myśli”.

Hannto

Hannto

Active member
W tym wypadku musisz poszukać informacji z wywiadów z autorem które będą traktowały akurat o tym. Powinno być kilka, ale nie gwarantuje że będą przetłumaczone. Tak na dobrą sprawę mogą być nawet jedynie w języku japońskim z oczywistych względów.

Kot

Kot

Active member
A chcesz zdjęcie autora bez ubrań? Bo mam. Opublikował to na końcu pierwszego tomika jednej ze swoich mang.

Ostatnia edycja:
Mizuki92

Mizuki92

New member
Odgrzewam temat, bo lubię to anime, choć obejrzałam je już sporo lat temu. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że odbiór tej serii może być różny w zależności od stanu psychicznego oglądającego. W im większym dołku psychicznym oglądasz, tym bardziej identyfikujesz się z głównym bohaterem. Dla mnie to przede wszystkim czarna komedia, która w “lekkiej” formie pokazuje problemy trawiące społeczeństwo, nie tylko japońskie. Nie jest to oczywiście żadna prawda objawiona a zwykła opinia, tym bardziej, że mogę już wielu wątków nie pamiętać po takim czasie.

Top Bottom