Kandyzowane Jabłka na Patyku

  • Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.

Aoi

Member
Przepis podrzucony przez znajomego, który już wykonał ten przepis. Twierdził że smaczne!



Rzeczy, których potrzebujesz:

6 jabłek z usuniętymi ogonkami
3 szklanki cukru
1 szklanka wody
¾ szklanki syropu kukurydzianego
1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej do smaku)
¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
6 patyczków do szaszłyków
papier pergaminowy
blacha do pieczenia
średni rondel
termometr spożywczy

Sposób Wykonania:
  1. Jabłka to owoce, które możemy kupić o każdej porze roku. Żeby się nam nie przejadły, warto serwować je w różnych kulinarnych aranżacjach. Moją propozycją są jabłka na patyku zatopione w syropie cukrowym. Doskonała przekąska na każdą okazję.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Papier dodatkowo lekko natłuść. Z jabłek usuń ogonki i wbij w ich miejsce patyczki do szaszłyków. Zrób to dobrze, żeby jabłka nie spadły z nich w kolejnych krokach.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76785_big.jpg
  3. W rondlu zmieszaj ze sobą cukier, wodę, syrop kukurydziany i cynamon. Umieść rondel na średnim ogniu, przykryj go i doprowadź całość do wrzenia.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76786_big.jpg
  4. Zdejmij pokrywkę i gotuj syrop jeszcze przez 5-10 minut, dopóki nie osiągnie temperatury 148-150 stopni Celsjusza. Wówczas zdejmij rondel z ognia i jeśli chcesz, dodaj do syropu czerwony barwnik spożywczy.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76787_big.jpg
  5. Po kolei zanurzaj jabłka w syropie.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76788_big.jpg
  6. Poczekaj, aż nadmiar syropu spłynie z jabłka, a następnie odstaw jabłko na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Gdy skończysz, odłóż jabłka na 15 minut, żeby polewa na nich zdążyła zastygnąć i stwardnieć.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76789_big.jpg
  7. Żeby usunąć z rondla zaschnięty syrop, nalej do niego wodę z dodatkiem mydła i gotuj przez 10-15 minut. Po tym czasie roztopiony syrop powinien dać się usunąć wraz z wodą.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76790_big.jpg
  8. Kandyzowane jabłka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 3 dni.
    http://stipy.iplsc.com/art/w400/11765_76791_big.jpg
Niedługo spróbuje sam to zrobić, mam nadzieje że mi wyjdzie ;D
 
Ostatnia edycja:
Top Bottom