konnichiwa!

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Levi

Levi

New member
Dobra, po powierzchownym przeczytaniu tego co tutaj napisaliście…
dodam iż osobiście nie mam nic do religii i wiary w Boga. Jedyne co mi przeszkadza to ludzie nadimpretowywujący sobie jej treść i zakazujący rzeczy w ogóle nie związanych z religią w imię wiary…

Ostatnia edycja:
Monster

Monster

New member
Prawda, czlowiek ma sumienie, i to dziala na takiej zasadzie co czlowiek mysli ze robi dobrze a co zle, tak? Chodzi mi tylko o to ze np. bez religii bylyby wieksze szanse na to ze ludzie uznawaliby zle rzeczy za dobre, i mimo to sumienie mogloby podpowiadac im by zrobili to co wedlug ich samych jest dobre… choc wcale nie mowie ze tak byloby z kazdym. Dla jednego np. ukaranie smiercia wlamywacza czy zwyklego zlodziejaszka byloby dobre i sumienie nie gryzloby go, bo myslalby ze zrobil cos dobrze… taki malutki przykladzik.

Chodzi mi tylko o to ze bez religii samo sumienie mogloby byc zinterpretowane inaczej niz teraz. Bo teraz ludzie sumienie maja jakby “wyuczone” na podstawie tego co tez bylo wczesniej uwazane za dobre lub zle, a to natomiast mialo poczatki w religii.

Lewi$… z tym sie zgadzam.

PS: A teraz nie smiecmy juz w przywitalni Jasia, watkami religijnymi. Jesli macie cos do moich teorii to prosze na PW.

Ostatnia edycja:
Top Bottom