Książka o psychologii etc

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Eyirie

Eyirie

New member
Witajcie!!!
Otóż zdarzyłą się taka sytuacja: niezwykle ostatnio zainteresowałam się psychologią ludzi, szczególnie zagadnieniami dotyczącymi świadomości, postrzegania czy też w końcu najważniejsze (!!!) snów.

W związku z tym mam do was kochani moi pytanko, czy moglibyście mi polecić jakąś książkę dotyczącą w/w zagadnień? Z góry dziękuję…

Ostatnia edycja:
Plazma

Plazma

New member
Czy to nie są przypadkiem zagadnienia bliższe neurologii, czy też neuropsychologii, ewentualnie kognitywistyki? Niestety książek osobiście polecieć nie mogę na ten temat.

Nie mniej co do psychologii może kiedyś się odezwę do Ciebie.

Ostatnia edycja:
Elmor

Elmor

Donator
Mózg Umysł Świadomość - Poznać i zrozumieć człowieka. Przyjemna książka w tej tematyce. Szczerze polecam ;)

Btw polecam również stronkę psychologia-spoleczna.pl ^^

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
“NLP wprowadzenie do programowania neurolingwistycznego” O’connor Seymour. Dobra książka. Jeśli Cię interesuję kwestia manipulacji, ja czytałem Rintu Basu “Czarna Księga Perswazji”, opisuje ona techniki wywierania wpływu w sposób praktyczny. Nie masz tam lania wody tylko konkrety. Gloria Back napisała też tego typu książkę “zakazana retoryka” o ile nie pomyliłem nazwy xD to jest po prostu spis konkretnych technik wraz z instrukcją zastosowania. Do każdej techniki dopisano subiektywną informację dotyczącą wątpliwości moralnych związanych z wykorzystaniem danego sposobu manipulowania.

Jeśli ktoś jest socjopatą to najlepiej niech w ogóle nie dotyka tych książek. Moim zdaniem ćwiczenie takich technik na bliskich może być opłakane w skutkach. Dlatego do wiedzy nabywanej trzeba podchodzić z dużą dozą ostrożności.

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Dzięki wam wszystkim ^.^
@Plazma - sama nie wiem XD wiem tylko to co gdzies tam przeczytałam albo wyguglowałam

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
A co do snów, bo zapomniałem. Jeśli interesuje Cię zagadnienie świadomego snu - Mark MCElroy “Świadome Śnienie dla początkujących”, a jeśli chcesz coś o oobe poczytać to jest taka bardziej klasyczna literatura “Podróże poza ciałem” Roberta Monroe. Sam osobiście w to drugie nigdy się nie bawiłem, ale czytałem, że ta książka jest swego rodzaju podstawą wśród tych, których ta kwestia interesuje. Sądzę, że jeśli Jesteś bardziej zainteresowana tematyką snów, powinnaś odwiedzić strony i fora typu psajko, z pewnością znajdziesz tam osoby, które podzielą się swoimi doświadczeniami w zakresie snu i psychologii (często osoby odwiedzające takie miejsca mają sporo wiedzę z zakresu psychologi sensu sensu stricto)

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Hmmm w sumie dobry pomysł… XD Poszukam sobie jakichś forów moze znajdę coś interesującego :)

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Te forum psajko, z tego co wiem, jest najbardziej rozbudowane, przynajmniej było jak ja się interesowałem snami. Co do samej psychologii to masz od zarąbania forów i portali z poradnikami i czysto naukowymi rzeczami.

Co do snów zajmuje się tez nimi Adam Bytof, na jego str były darmowe e-booki i nagrania, ale kiedyś nie wiem jak to teraz wygląda, a strona to autohipnoza.pl^^

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję ^^

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Nie ma sprawy xD

Ostatnia edycja: