Lotnictwo / Samoloty w Anime

• Autor wątku Death_from_Above
  • Data rozpoczęcia
  • Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
D

Death_from_Above

New member
Witam, w tym wątku postaram się przybliżyć historie i pochodzenie samolotów, które możecie zobaczyć w Waszych ulubionych anime.
Jako że jest to mój pierwszy tekst skupimy się na dosyć popularnym w japońskiej kinematografii myśliwcu przechwytującym, Kyūshū J7W1 Shinden.

Prace nad nim rozpoczęto w roku 1944, gdy Japonia, podobnie jak Niemcy, widząc swój niechybny koniec opracowywała różne, nierzadko prekursorskie projekty (np. rakiety V1 i V2; myśliwce odrzutowe bądź rakietowe). Efektem tych prac, był pokazany w roku 1945 nowy myśliwiec marynarki wojennej Shinden. Napęd nowej konstrukcji stanowił 18-cylindrowy, chłodzony powietrzem silnik gwiazdowy Mitsubishi Ha-43-41, w układzie podwójnej gwiazdy, napędzający sześciołopatowe, całkowicie metalowe śmigło pchające. Łącznie w powietrzu spędził coś koło 45 minut (następnie Japonia skapitulowała). A teraz pytanie, gdzie mogliśmy to cudo obejrzeć w akcji?
  1. Kod:
      The Sky Crawlers
Myśliwiec typu SANKA, to maszyna naszego protagonisty którą w różnych wersjach lata podczas trwania filmu. Stanowi podstawę lotnictwa myśliwskiego zakładów Rostock Metal Works, wykorzystujących go jako woła roboczego podczas większości operacji. Jest on jednak dziwnie podobny do Shindena. Zachowany został charakterystyczny układ kaczka (ster wysokości znajduje się z przodu samolotu, przed skrzydłami), pchający silnik tłokowy oraz ogólna sylwetka maszyny. Zmianie uległ natomiast wygląd kadłuba oraz kształt skrzydeł.

1. Kod:
      Toaru Hikuushi e no Tsuioku (lub The Princess and the Pilot)
W tym przypadku, inaczej niż w Sky Crawlers samolot nie jest już tylko podobny, a prawie identyczny, jak oryginał. Mam na myśli (tym razem będący przeciwnikiem naszego bohatera) myśliwiec…uwaga… Shinden. Tutaj nie zmieniono nawet nazwy, jednak sam samolot trochę różni się od prawdziwego J7W (między innymi dlatego, że oryginał był samolotem bardzo ciężkim w pilotażu). (na zdjęciu lekko uszkodzony)
https://vignette.wikia.nocookie.net...PATPM91.jpg/revision/latest?cb=20170215073812
  1. Kod:
      Ōritsu Uchūgun: Oneamisu no Tsubasa (lub Royal Space Force: The Wings of Honnêamise)
No tutaj miałem pewne obiekcje, jednak na upartego można znaleźć podobieństwo między tym:

(Shinden przejęty przez amerykańskie wojska)
A tym:

Podobieństwo to opiera się na fakcie, iż żaden inny kraj prócz Japonii nie poszedł w tą stroną podczas projektowania swoich samolotów (a przypominam, że USA przejęło kompletnego Shindena wraz z dokumentacją techniczną).
Wszystkie te samoloty są wspaniałe, jednak stanowią pewne „marzenia” Japonii o potędze i zwycięstwie, której w historii współczesnej nie uświadczyła.

Zachęcam do komentowania i ewentualnego korektowania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Top Bottom