H
Holy_Master
Przepis sprawdzony i o dziwo wyszedł jak powinien
Wszystkie potrzebne do sushi rzeczy możemy znaleźć w sieci sklepów Frac na Azjatyckiej półce
Choć zamiast kupować wszo z osobna polecam na start zestaw do sushi. Jest to porcja dla 2-3 osób.
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/2014-04-15-12-29-16.jpg
Tak więc potrzebujemy:
-Łosoś (wystarczy nam mała paczka koszt około 9pln)
-Liście Nori
-Sos do sushi (mieszanina octu ryżowego, cukru itp. ja korzystam z gotowego sosu więc nie opisuję metody jego przygotowania)
-Sos sojowy
-Pasta Wasabi
-Pałeczki (wstyd jeść czym innym)
-Ryż do sushi (krótko-ziarnisty 250g)
-Papryka
-Ogórek
-Mata Bambusowa
-Ostry nóż najlepiej porcelanowy
A więc zaczynamy, na początek wsypujemy ryż do chłodnej wody i zostawiamy go na około 30min. Po tym czasie zaczynamy jego płukanie, drewnianą łyżką mieszamy delikatnie go oczyszczając. Gdy woda zrobi nam się mleczno biała ulewamy ją i dolewamy czystej.
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0002.jpg
Kiedy woda jest już klarowna wsypujemy ryż do garnka, dolewamy wody tak aby było około 2/3cm powyżej powierzchni ryżu. Gaz przykręcamy na minimum gdy woda zacznie wrzeć. Średnio potrzeba 10min do ugotowania ryżu, trzeba jednak pilnować aby go nie rozgotować gdyż nie chcemy jednolitej papki.
W tym czasie szykujemy inne składniki, paprykę/ogórek/łososia tniemy w paski teoretycznie wystarczą nam po 2 paski na jeden liść nori.
Liść nori układamy na macie błyszczącą stroną do dołu. Musi on przylegać do krawędzi maty (oczywiście na fotce nie przylega ale to detal:angel
.
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0006.jpg
Gdy uznamy że ryż jest gotowy wyłączamy gaz i nie podnosząc pokrywki zostawiamy go na kolejne 10min. Gdy minie czas przekładamy ryż do miseczki starając się nie ugniatać go na siłę. W tym momencie przyda się dodatkowa osoba która będzie wachlować aby ryż stygł gdy my w międzyczasie dodajemy 2 łyżki sosu do sushi i zaczynamy ciąć ryż. Chodzi o to aby dokładnie rozprowadzić sos bez ubijania ryżu w papkę.
Przechodzimy do nakładania ryżu, dobrze jest co chwilę moczyć dłonie w chłodnej wodzie przez co ryż nie będzie przyklejał nam się do nich. Układamy cienką warstwę ryżu zostawiając około 1cm wolnego miejsca na dole nori (koniec liścia ma nam zamknąć rulon więc lepiej aby tam ryżu nie było).
Gdy ryż jest nałożony około 1cm od górnej strony nori, palcem wygniatamy rowek, rozcieramy w nim trochę pasty wasabi a na to układamy ogórka/paprykę/łososia, tak aby po całości była jednakowa ich ilość.
Zwijanie jest dość proste, zaczynamy zwijać liść od góry ugniatając delikatnie cały rulon. Gdy zwijane jest już rozpoczęte przesuwamy rulon do góry i zwijamy dalej aż nie zamknie nam się od do końca. Gdy sushi jest już całkowicie owinięte matą obcinamy wystające po obu stronach nadwyżki.
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0007.jpg
Gotowy rulon tniemy na sześć równych kawałków (na zdjęciu widać że z początku pociąłem je na cztery, takie były za duże aby je zjeść. Później poprawiłem ten błąd).
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0009.jpg
Z resztki ryżu możemy ulepić coś jeszcze aby go nie zmarnować.
Tak więc gotowe, sushi maczamy w sosie sojowym od strony ryżu i jemy. Ale zanim napiszę smacznego ostrzegam!
Algi (nori) mają mocny specyficzny zapach trawy/kapusty/sałaty może on skutecznie odebrać wam apetyt. W takim wypadku dobrą metodą jest odłożyć sushi na jakiś czas do lodówki gdyż zapach ten dość szybko wietrzeje.
Smak
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/2014-04-15-12-29-16.jpg
Tak więc potrzebujemy:
-Łosoś (wystarczy nam mała paczka koszt około 9pln)
-Liście Nori
-Sos do sushi (mieszanina octu ryżowego, cukru itp. ja korzystam z gotowego sosu więc nie opisuję metody jego przygotowania)
-Sos sojowy
-Pasta Wasabi
-Pałeczki (wstyd jeść czym innym)
-Ryż do sushi (krótko-ziarnisty 250g)
-Papryka
-Ogórek
-Mata Bambusowa
-Ostry nóż najlepiej porcelanowy
A więc zaczynamy, na początek wsypujemy ryż do chłodnej wody i zostawiamy go na około 30min. Po tym czasie zaczynamy jego płukanie, drewnianą łyżką mieszamy delikatnie go oczyszczając. Gdy woda zrobi nam się mleczno biała ulewamy ją i dolewamy czystej.
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0002.jpg
Kiedy woda jest już klarowna wsypujemy ryż do garnka, dolewamy wody tak aby było około 2/3cm powyżej powierzchni ryżu. Gaz przykręcamy na minimum gdy woda zacznie wrzeć. Średnio potrzeba 10min do ugotowania ryżu, trzeba jednak pilnować aby go nie rozgotować gdyż nie chcemy jednolitej papki.
W tym czasie szykujemy inne składniki, paprykę/ogórek/łososia tniemy w paski teoretycznie wystarczą nam po 2 paski na jeden liść nori.
Liść nori układamy na macie błyszczącą stroną do dołu. Musi on przylegać do krawędzi maty (oczywiście na fotce nie przylega ale to detal:angel
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0006.jpg
Gdy uznamy że ryż jest gotowy wyłączamy gaz i nie podnosząc pokrywki zostawiamy go na kolejne 10min. Gdy minie czas przekładamy ryż do miseczki starając się nie ugniatać go na siłę. W tym momencie przyda się dodatkowa osoba która będzie wachlować aby ryż stygł gdy my w międzyczasie dodajemy 2 łyżki sosu do sushi i zaczynamy ciąć ryż. Chodzi o to aby dokładnie rozprowadzić sos bez ubijania ryżu w papkę.
Przechodzimy do nakładania ryżu, dobrze jest co chwilę moczyć dłonie w chłodnej wodzie przez co ryż nie będzie przyklejał nam się do nich. Układamy cienką warstwę ryżu zostawiając około 1cm wolnego miejsca na dole nori (koniec liścia ma nam zamknąć rulon więc lepiej aby tam ryżu nie było).
Gdy ryż jest nałożony około 1cm od górnej strony nori, palcem wygniatamy rowek, rozcieramy w nim trochę pasty wasabi a na to układamy ogórka/paprykę/łososia, tak aby po całości była jednakowa ich ilość.
Zwijanie jest dość proste, zaczynamy zwijać liść od góry ugniatając delikatnie cały rulon. Gdy zwijane jest już rozpoczęte przesuwamy rulon do góry i zwijamy dalej aż nie zamknie nam się od do końca. Gdy sushi jest już całkowicie owinięte matą obcinamy wystające po obu stronach nadwyżki.
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0007.jpg
Gotowy rulon tniemy na sześć równych kawałków (na zdjęciu widać że z początku pociąłem je na cztery, takie były za duże aby je zjeść. Później poprawiłem ten błąd).
http://www.royalowe-skrzydelka.pl/wp-content/gallery/maki-zushi-hosomaki/imag0009.jpg
Z resztki ryżu możemy ulepić coś jeszcze aby go nie zmarnować.
Tak więc gotowe, sushi maczamy w sosie sojowym od strony ryżu i jemy. Ale zanim napiszę smacznego ostrzegam!
Algi (nori) mają mocny specyficzny zapach trawy/kapusty/sałaty może on skutecznie odebrać wam apetyt. W takim wypadku dobrą metodą jest odłożyć sushi na jakiś czas do lodówki gdyż zapach ten dość szybko wietrzeje.
Smak
Ostatnia edycja: