Moje sposoby na bezpieczeństwo komputera - pierwszy poradnik Venus

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
V

venus

Witajcie!
To jest mój pierwszy wątek nie licząc przywitalni, więc proszę nie bijcie. Przygotowałam kilka moich sposobów, dzięki którym można poprawić prywatność swojego komputera i bezpieczeńtwo. Osobiście korzystam z Linuxa, ale większość programów można znaleźć na Windowsie również.
Słowami wstępu jak wiecie (a może nie wiecie) w dzisiejszych czasach każdy użytkownik jest narażony na złapanie wirusa, co za tym idzie wykradzenie swoich danych, a także kilka innych skutków, które nie są dla nas, użytkowników zbyt przyjemne. Poniżej znajdziecie spis/listę czynności/programów, z których korzystam na codzień.
  1. Szyfrowanie dysków i danych
Ja do zaszyfrowania dysków korzystam z VeraCryptu, który możecie pobrać też na Windowsa TUTAJ, a do zaszyfrowania partycji root i boot korzystałam z LUKS, czyli Linux Unified Key setup, który na początku miał być wyłącznie na Linuksa, ale działa też bodajże na Windowsie. Znajdziecie go TUTAJ.
  1. Stworzenie własnej bazy danych
Bazy danych służą do przechowywania haseł i loginów do portali, zaszyfrowanych dysków, maila i wielu innych miejsc. Osobiście korzystam z KeePass Password Safe, który znajdziecie TUTAJ
Generalnie musicie ustawić sobie hasło do KeePassa (musicie je zapamiętać albo zapisać na kartce, chociaż wtedy trzeba na nią mocno uważać).
tutaj musimy wpisać wcześniej ustawione hasło
a tutaj mamy już nasze hasła, wystarczy najechać na któreś i skopiować nazwę lub hasło.
Co do tworzenia haseł jest tam dostępny generator, który warto wykorzystać. Ogólnie interfejs KeePassa jest super, ponieważ macie grupy i podgrupy, możecie na przykład hasła do e-maili wrzucać do podgrupy “E-Mail”, a hasła do bankowości w “HomeBanking”
  1. Tworzenie haseł
    Należy pamiętać, aby każde hasło do każdej strony czy czegokolwiek było inne, najlepiej na 20 znaków lub więcej. Nie może być to także szablonowe hasło na przykład MojeHasłoDoFacebooka, bo wtedy łatwo będzie wejść na przykład do Waszej bazy danych, gdzie będziecie mieć hasło MojeHasłoDoBazyDanych.
    Osobiście polecam korzystanie z generatora haseł (zaznaczcie, aby w haśle występowały duże i małe litery, cyfry a także znaki specjalne). Wystarczy wygenerować i wrzucić do bazy danych. Z pewnością trudniej będzie odgadnąć to " m3uxr*(!#MU@EY02e0n)M-2ijonze38*&S3c" od tego “HasłoMartusiDoFacebooka”.
  2. Przeglądarka
    Od zawsze korzystałam z Firefoxa, serio, Chrome’a miałam tylko jakoś po komunii, gdy dostałam laptopa i dostęp do internetu. Dla mnie jest ona najwygodniejsza, co ważne jest też bezpieczna (w miarę). Wystarczy tylko pobawić się trochę w ustawieniach i dodać sobie kilka ważnych dodatków do niego.
    Obecnie mam uBlocka, dzięki któremu zablokujemy niepotrzebne reklamy, HTTPS everywhere, które umożliwia korzystanie ze stron internetowych po szyfrowanym protokole HTTPS. Zainstalowałam również Disconnecta, który sprawia, że przeglądarka jest szybsza i bardziej prywatna, jak to mówi deweloper dodatku.
  3. Protonmail
Jest to szyfrowana skrzynka mailowa, gdzie możecie wysyłać zaszyfrowane wiadomości. Jest to chyba moja ulubiona skrzynka, z której korzystam już ponad rok. Jest także dostępna wersja mobilna na Androida i iOS’a. Ogólnie fajną rzeczą, z której możecie korzystać razem z ProtonMailem jest GPA (GNU Privacity Assistent), dzięki któremu możecie zaszyfrować jakiś tekst, który stanie się później dziwną wiadomością z dziwnym ciągiem znaków. Możecie ją wysłać do kogoś mailem, a osoba mając Twój klucz publiczny może odszyfrować wiadomość od Ciebie.
wpisujecie jakiś teskt i klikacie encrypt w górnym pasku, szyfrujecie go swoim kluczem.
tworzy wam się taka dziwna wiadomość, wystarczy ją zaznaczyć i odszyfrować danym kluczem.

Słowami zakończenia
Oczywiście metod na zabezpieczenie siebie jest wiele. Najważniejszą z nich jest chociażby nie podawanie swoich danych, tj. miejsce zamieszkania, pesel czy adres. Bardzo dobrym sposobem jest też korzystanie z systemu Tails, jeśli chcecie korzystać z Tor Browsera do różnych celów, oczywiście nie propaguję tutaj robienia jakichś głupot, ale sama korzystam z Tailsa i jestem jego szczęśliwą użytkowniczką, jeśli ktoś chce to mogłabym zrobić wątek na ten temat. Piszcie także swoje sposoby na bycie choć trochę bezpieczniejszym w erze komputerów.
Pozdrawiam, Venus.

Ostatnia edycja:
mrn

mrn

New member
Wydaje mi się, że Twój artykuł zdecydowanie miesza pojęcie prywatności i bezpieczeństwa.

Zdecydowanie zastanowiłbym się dwa razy nad polecaniem Firefoksa jako bezpieczną przeglądarkę… Zdecydowanie na pewno możemy oczekiwać większej prywatności co nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem. Przynajmniej jeśli chodzi o bezpieczeństwo Linux Foundation poleca używać Chrome’a. Przeglądarka internetowa to największe źrodło wszelakich wirusów i jak oczekujesz bezpieczeństwa, to zawsze możesz używac przeglądrki w VM, ale żadnej wygody użytku w tym nie ma. :)
Osobiście polecam korzystanie z generatora haseł (zaznaczcie, aby w haśle występowały duże i małe litery, cyfry a także znaki specjalne)
Nie jest to zdrowy punkt widzenia. Znaki specjalnie i cyfry nie dają dużego efektu jeżeli hasło nie jest wystarczająco długie. Są trudne do zapamiętania i nie wpływają na bezpieczeństwo tak samo jak długość hasła. Zdecydowanie polecam stworzyć hasło, które składa się z kilku rzadkich i niezwiązanych ze sobą słów, żeby hasło miało 20+ znaków… Łatwiej do zapamiętamia i bezpieczniejsze niż krótkie hasło z cyframi i znakami specjalnymi.
Jest to szyfrowana skrzynka mailowa, gdzie możecie wysyłać zaszyfrowane wiadomości. Jest to chyba moja ulubiona skrzynka, z której korzystam już ponad rok.
Oczywiście zapominasz najważniejszego punktu, że Protonmail nie używa żadnego standardowego protokołu i nie jesteś w stanie używać klientów email. Musisz używać ich aplikacji. Drugi punkt jest taki, że ProtonMail kosztuje dużo jak chcesz trochę więcej pamięci. Jest to zdecydowanie kwestia czyjejś prywatności i braku zaufania do Google etc., a nie bezpieczeństwa komputera. Równie dobrze możesz być bezpieczna używają Gmaila.

Ostatnia edycja:
Top Bottom