Sam nie oglądałem, ale postaram się pomóc. Jeśli ktoś wie lepiej ode mnie, proszę uzupełnić pod tym postem.
Ogólnie znalazłem takie informacje:
http://bakemonogatari.wikia.com/wiki/Monogatari_Series_Timeline_and_Watch_Guide
W skrócie, anime nie jest wydawane według chronologii wydarzeń, choć większość osób oglądało razem z wydawaniem kolejnych serii. Więc jeśli chcesz obejrzeć tę serię jak większość osób posługujących się językiem angielskim, powinieneś po prostu oglądać w kolejności kolejnych wydanych serii. Z tego co się doczytałem, narracja jest tak prowadzona, żeby oglądanie w takiej kolejności było przystępne (jak na tę serię, czyli nie do końca przystępne, taka specyfika tytułu).
Drugim sposobem jest oglądanie/czytanie w kolejności wydarzeń. Lecz tutaj jest problem z tym, że trzeba skakać pomiędzy różnymi seriami, gdzie niektóre nie zostały jeszcze zekranizowane, inne nie zostały jeszcze przetłumaczone (nowelki) i jest polecane raczej osobom, które robią re-watch, ażeby wszystkie wydarzenia móc uporządkować i lepiej zrozumieć.
Ogólnie polecają raczej oglądać serię w kolejności wydawania i samemu układać puzzle, które tam powstają w związku z chronologią. Jednak jeśli będziesz chciał oglądać według chronologii wydarzeń, a nie wydawania kolejnych serii, w komentarzu na podanej wyżej stronie jest rozpiska jak to leci w wydanych dotychczas seriach anime. Wygląda ona tak:
- Kizumonogatari (Koyomi Vamp).
- Bakemonogatari (Hitagi Crab, Tsubasa Cat, Mayoi Snail, Suruga Monkey, Nadeko Snake)
- Nisemonogatari (Karen Bee, Tsukihi Phoenix)
- Monogatari Series 2nd season episode 7-10 (Mayoi Jiangshi)
- Monogatari Series 2nd season episode 17-20 (Shinobu Time).
- Owarimonogatari Season 1 episode 8-13. (Shinobu Mail).
- Monogatari Series 2nd season episode 1-5. (Tsubasa Tiger, occurs at the same time as Shinobu Mail)
- Owarimonogatari Season 1 episode 1-7 (Ougi Formula, Sodachi Riddle, Sodachi Lost)
- Monogatari Series 2nd season episode 12-15. (Nadeko Medusa)
- Monogatari Series 2nd season episode 21-26. (Hitagi End)
- Tsukimonogatari. (Yotsuga Doll)
- Koyomimonogatari last episode. (Intro to Owarimonogatari 2nd season)
- Owarimonogatari Season 2. (Mayoi Hell, Hitagi Rendezvous, Ougi Dark)
- Hanamonogatari. (Suruga Devil).
Jeśli jednak chcesz oglądać w kolejności ekranizowania, to na podanej przeze mnie stronie jest ładny obrazek z rozpiską, do którego wrzucam bezpośredni link:
http://i94.fastpic.ru/big/2017/0713/10/2490b905d17709147574afb2de4e9810.png