Monogatari kolejność oglądania

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
fala5g

fala5g

New member
W jakiej kolejnosci ogladac monogatari?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
hanler

hanler

New member
Sam nie oglądałem, ale postaram się pomóc. Jeśli ktoś wie lepiej ode mnie, proszę uzupełnić pod tym postem.

Ogólnie znalazłem takie informacje: http://bakemonogatari.wikia.com/wiki/Monogatari_Series_Timeline_and_Watch_Guide

W skrócie, anime nie jest wydawane według chronologii wydarzeń, choć większość osób oglądało razem z wydawaniem kolejnych serii. Więc jeśli chcesz obejrzeć tę serię jak większość osób posługujących się językiem angielskim, powinieneś po prostu oglądać w kolejności kolejnych wydanych serii. Z tego co się doczytałem, narracja jest tak prowadzona, żeby oglądanie w takiej kolejności było przystępne (jak na tę serię, czyli nie do końca przystępne, taka specyfika tytułu).

Drugim sposobem jest oglądanie/czytanie w kolejności wydarzeń. Lecz tutaj jest problem z tym, że trzeba skakać pomiędzy różnymi seriami, gdzie niektóre nie zostały jeszcze zekranizowane, inne nie zostały jeszcze przetłumaczone (nowelki) i jest polecane raczej osobom, które robią re-watch, ażeby wszystkie wydarzenia móc uporządkować i lepiej zrozumieć.

Ogólnie polecają raczej oglądać serię w kolejności wydawania i samemu układać puzzle, które tam powstają w związku z chronologią. Jednak jeśli będziesz chciał oglądać według chronologii wydarzeń, a nie wydawania kolejnych serii, w komentarzu na podanej wyżej stronie jest rozpiska jak to leci w wydanych dotychczas seriach anime. Wygląda ona tak:
  1. Kizumonogatari (Koyomi Vamp).
  2. Bakemonogatari (Hitagi Crab, Tsubasa Cat, Mayoi Snail, Suruga Monkey, Nadeko Snake)
  3. Nisemonogatari (Karen Bee, Tsukihi Phoenix)
  4. Monogatari Series 2nd season episode 7-10 (Mayoi Jiangshi)
  5. Monogatari Series 2nd season episode 17-20 (Shinobu Time).
  6. Owarimonogatari Season 1 episode 8-13. (Shinobu Mail).
  7. Monogatari Series 2nd season episode 1-5. (Tsubasa Tiger, occurs at the same time as Shinobu Mail)
  8. Owarimonogatari Season 1 episode 1-7 (Ougi Formula, Sodachi Riddle, Sodachi Lost)
  9. Monogatari Series 2nd season episode 12-15. (Nadeko Medusa)
  10. Monogatari Series 2nd season episode 21-26. (Hitagi End)
  11. Tsukimonogatari. (Yotsuga Doll)
  12. Koyomimonogatari last episode. (Intro to Owarimonogatari 2nd season)
  13. Owarimonogatari Season 2. (Mayoi Hell, Hitagi Rendezvous, Ougi Dark)
  14. Hanamonogatari. (Suruga Devil).
Jeśli jednak chcesz oglądać w kolejności ekranizowania, to na podanej przeze mnie stronie jest ładny obrazek z rozpiską, do którego wrzucam bezpośredni link: http://i94.fastpic.ru/big/2017/0713/10/2490b905d17709147574afb2de4e9810.png

Ostatnia edycja:
Top Bottom