Nasze ulubione cytaty

• Autor wątku KawaiiShinigami
  • Data rozpoczęcia
  • Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
KawaiiShinigami

KawaiiShinigami

Donator
Członek ekipy
W tym miejscu możecie pochwalić się cytatami czy to z książek, anime, mang, dram, seriali, WebNowelek, w skrócie ze wszystkiego. Proszę cytowane fragmenty ładnie oznaczyć, podać skąd pochodzą i jeżeli to nie problem to podać imię postacie która wypowiada cytat.

*Cytaty które padły na czacie przez naszych forumowiczów również można wstawiać.

Ostatnia edycja:
SonKenGintokiZoro

SonKenGintokiZoro

New member
“Człowiek rodzi się samotny, ale nie jest stworzony do samotności” [Rzelek, kiedyś na czacie]

KawaiiShinigami

KawaiiShinigami

Donator
Członek ekipy
‘Kobiety są jak burza. Są piękne, gdy się na nie patrzy, czasem też miło ich posłuchać, ale przez większość czasu są po prostu niewygodne.’ z książki ‘z mgły zrodzony’ autorstwa Brandona Sandersona

Taika

Taika

Well-known member
‘Ale jeśli zło, które nas otacza, ma być dowodem, że istnieje diabeł, to czyjego istnienia dowodzi całe dobro?’
Książka: Egzorcysta
Autor: William Peter Blatty

oraz
‘Są rzeczy, których nigdy nie robimy, bo ktoś napełnia nas strachem przed nimi albo wmawia nam, że nie jesteśmy ich godni. Chcę zrobić wszystkie swoje nigdy - sama albo z kimś ważnym. Nie obchodzi mnie to.’
Książka: Margo
Autor: Tarryn Fisher

fooze

fooze

Donator
“Nigdy nie ma się drugiej okazji, żeby zrobić pierwsze wrażenie.”
“Miecz przeznaczenia”, Andrzej Sapkowski.

“Przyjaźń albo powstaje w wyniku długotrwałego procesu, albo jest spontaniczna.”
“Chrzest Ognia”, Andrzej Sapkowski.

“Nie jestem nieśmiały. Ja po prostu bardzo źle znoszę bliskość innych ludzi.”
“Król Bólu”, Jacek Dukaj

I tyle : )

hanler

hanler

New member
W sumie kiedyś gdzieś miałem zapisane dużo cytatów, które mi się podobały, ale gdzieś poznikały. Znalazłem jakieś stare, które sobie kiedyś zapisałem, ale powiedziałbym, że od tak po prostu, “wpadły mi w ucho”. Część po angielsku m.in. dlatego, że animce oglądam po angielsku, a nie chcę tego przekładać sam, myślę, że każdy sobie poradzi. ;)

Bo cierpienie, proszę pana, to wielka rzecz. W cierpieniu jest pewna idea.

Porfiry Pietrowicz, “Zbrodnia i kara” Fiodor Dostojewski

When your own future has gone to shit, all you have left is to live for someone else

Takizawa, Tokyo Ghoul:re

Every man has in himself the most dangerous traitor of all.

Kierkegaard, “Works of Love”

Life is something that has an end.

Yuuri, Shoujo Shuumatsu Ryokou

Mroczna

Mroczna

Weteran
Członek ekipy
Niektóre z moich cytatów mogą być w języku angielskim, ale bierze się to z tego, że nie do końca ufam polskim tłumaczeniom bajek.

“Możesz się wściekać ile chcesz, ale nic nie poradzisz na to, na co nic nie poradzisz.”
Haruki Murakami, Zniknięcie słonia

“Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni. Mogliśmy wszyscy zginąć… albo, co gorsza, zostać wyrzuceni ze szkoły. A teraz, jeśli nie macie nic przeciwko temu, pójdę do łóżka.”
J.K. Rowling, Harry Potter i kamień filozoficzny, postać Hermiona Granger

“Strach przed imieniem wzmaga strach przed samą rzeczą.”
J.K. Rowling, Harry Potter i kamień filozoficzny, postać: Albus Dumbledore

“Jesteście tutaj, żeby się nauczyć subtelnej, a jednocześnie ścisłej sztuki przyrządzania eliksirów. Nie ma tutaj głupiego wymachiwania różdżkami, więc być może wielu z was uważa, że to w ogóle nie jest magia. Nie oczekuję od was, że naprawdę docenicie piękno kipiącego kotła i unoszącej się z niego roziskrzonej pary, delikatną moc płynów, które pełzną poprzez żyły człowieka, aby oczarować umysł i usidlić zmysły… Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwałę, a nawet powstrzymać śmierć, jeśli tylko nie jesteście bandą bałwanów, jakich zwykle muszę nauczać.”
J.K. Rowling, Harry Potter i kamień filozoficzny, postać Severus Snape

“Dumbledore – Przez te wszystkie lata?…
Snape – Zawsze.”
J.K. Rowling, Harry Potter i Insygnia śmierci, postacie Albus Dumbledore i Severus Snape

“I’m the messenger from the depths of death. Carrier of the protection of the planet of ruin, Saturn. The Soldier of silence-Sailor Saturn.”
Naoko Takeuchi, Bishoujo Senshi Sailor Moon, postać Sailor Saturn (Hotaru Tomoe)

" You can’t change the world without getting your hands dirty"
Lelouch Lamperouge, Code Geass

" The only ones who should kill are those who are prepared to be killed!"
Lelouch Lamperouge, Code Geass

" Win or lose, you won’t gain anything unless you give everything for it! That applies equally to both countries and to individuals."
Kiyoshiro Todohu, Code Geass

Ostatnia edycja:
KawaiiShinigami

KawaiiShinigami

Donator
Członek ekipy
Bez względu na to, co się zaraz wydarzy - powiedziała cicho - chcę ci podziękować.
Kapitan przechylił głowę.
Za co?
Za to, że dzięki tobie moja wolność nabrała sensu.

~Sarah J. Maas, Szklany tron, postacie Celaena Sardothien i Chaol Westfall

Taika

Taika

Well-known member
‘Nie trzeba być szczęśliwym żeby zacząć wszystko od nowa’
Książka: Dżuma
Autor: Albert Camus

TroLoL

TroLoL

Donator
Dokonaj niemożliwego. (…) Ale zbytnio się nie wysilaj. I nie czuj się winny, jeśli ci się nie powiedzie.

Brandon Sanderson-Droga Królów

KawaiiShinigami

KawaiiShinigami

Donator
Członek ekipy
'Nie jestem zrzędliwy, mam tylko niski próg tolerancji na głupotę.’
Brandon Sanderson, Słowa światłości

NapewnoNieRzelek

NapewnoNieRzelek

Member
Uważam, że ludzie mają swoją wartość jedynie wtedy, gdy działają według własnej woli. Dlatego spytałem wielu ludzi o ich prawdziwe, stłumione pragnienia i obserwowałem ich działania.-Makishima, Psycho-Pass

Rota

Rota

Active member
Nie ktoś, tylko jeden z Kucy autorstwa Dema. (Właściwie to Demlanda)

agellow

agellow

New member
" Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć! To niech pan sobie żre i żyje dalej…"

Janusz Korwin-Mikke

ZhangRamil

ZhangRamil

New member
“Moim zdaniem to nie ma tak, że dobrze albo że nie dobrze. Gdybym miał powiedzieć, co cenię w życiu najbardziej, powiedziałbym, że ludzi. Ekhm… Ludzi, którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam. I co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję życiu. Dziękuję mu, życie to śpiew, życie to taniec, życie to miłość. Wielu ludzi pyta mnie o to samo, ale jak ty to robisz?, skąd czerpiesz tę radość? A ja odpowiadam, że to proste, to umiłowanie życia, to właśnie ono sprawia, że dzisiaj na przykład buduję maszyny, a jutro… kto wie, dlaczego by nie, oddam się pracy społecznej i będę ot, choćby sadzić… znaczy… marchew.”

A

anon69907507

“Change, and everything is change.
Nothing can be held onto.
To the degree that you go with a stream.
You see, you are still, you’re flowing with it.
But to the degree you resist the stream.
Then you notice that the current
is rushing past you and fighting you.
So swim with it, go with it.
And you’re there, you’re at rest”
-Alan Watts

Top Bottom