B
Blade81

No Man’s Sky, czyli najbardziej kontrowersyjna gra ostatnich dni.
Szumnie zapowiadania produkcja niezależnego studia Hello Games zadebiutowała już na PS4 oraz PC.*
Tym co wyróżnia grę pośród tysięcy innych jest proceduralnie generowana zawartość. Olbrzymi wszechświat zawierający 18 trylionów planet przebija wszystko co do tej pory znaliśmy. Przy użyciu złożonych algorytmów matematycznych tworzone są tu planety, flora oraz fauna, co ma skutkować niezwykłą różnorodnością.
Gra zasadniczo jest wielkim sandboxem, zaś celem gracza jest dotarcie do centrum galaktyki.
Czy już gracie? Zamierzacie? Może w ogóle nie słyszeliście o tej grze?
Moja opinia - possible spoiler alert
Choć osobiście nie grałem w nią jeszcze*, jestem wielce zawiedziony. Czekałem na tą produkcję kibicując jej mocno. Teraz po przeczytaniu wielu recenzji, obejrzeniu dziesiątek filmów i streamów jestem po prostu znudzony. Gra nie oferuje zbyt wiele, poza eksploracją kolejnych identycznych planet, na których bawimy się w górnika lub podglądacza zamieszkujących je istot. Wszystko sprowadza się do zbierania surowców i sprzedawania przy pełnym ekwipunku. Po kilku godzinach nie bawi już opcja nazywania odkrytych światów oraz gatunków. Brakuje tam czegoś co by przyciągało na dłużej, co nadałoby sens tym akcjom.
Sporo szumu zrobiło się przez brak funkcji multiplayer, którą sugerowali twórcy, jednak jak wykazali gracze, jakakolwiek interakcja, czy chociażby fizyczne spotkanie i ujrzenie postaci innego gracza jest niemożliwa na obecną chwilę. Przez to gra traci niezwykle dużo i podzieliła już graczy na dwa obozy.
Gracz zostaje wrzucony do olbrzymiego, nieskończonego świata pozbawionego historii, w którym zmuszony jest do powtarzania kilku czynności nie mających większego celu. Znajduje się w paradoksie, wypełnionym milionami gatunków zwierząt, który i tak daje wrażenie samotności.
- Gdy piszę te słowa gra jest tylko na PS4, jednak premiera na komputery ma mieć miejsce już dnia następnego, czyli zaledwie kilka godzin.
** zazwyczaj tego nie robię, ale w tym wypadku pokusiłem się o pierwsze wrażenia bez faktycznego kontaktu z produktem. Myślę jednak, że moja opinia nie zmieni się, dopóki nie zaimplementują do gry nowych opcji.
Ostatnia edycja: