Odnośnie wydawania mangi

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
D

D4VE

Witam wszystkich! Jako iż jestem osobą z dużą ilością wolnego czasu postanowiłem wydać mangę. Na razie jednak jestem na poziomie pisania scenariusza więc pewnie trochę to jeszcze potrwa (tym bardziej że najprawdopodobniej będę musiał zatrudnić grafika a budżet mam gorszy od studenta :p). W związku z tym zacząłem planować wszystko tak aby po skończeniu mangi nie okazało się że wysiłek który w to włożyłem pójdzie na marne i nie znajdę wydawnictwa. Niestety w internecie nie udał mi się znaleźć żadnych informacji o polskich wydawnictwach skłonnych wydawać mangę początkujących autorów. Zwracam się zatem do Was drodzy forumowicze. Czy znacie jakieś polskie wydawnictwa zajmujące się początkującymi autorami?
P.S. Jestem niepełnoletni jednak słyszałem, że nie za bardzo muszę się tym martwić. No cóż… Jeśli coś pójdzie nie tak to najwyżej pokombinuję z wydaniem jej samodzielnie ;P

Pozdrawiam,
Thedzieciakktóryporywasięzmotykąnasłońce

Ostatnia edycja:
fooze

fooze

Donator
Jak będzie kiepskie to i tak nie znajdziesz wydawnictwa :V
Są polscy mangacy jak Katt Lett chyba najbardziej znana, jej mangi wydaje Kotori, Studio JG też ma mangi jakiś polskich twórców.

Zważ na uwagę, że nie biorą się z nikąd takie osoby. Tylko mają już bogate portfolio idąc do wydawnictwa, a i z drugiej strony jest masa twórców która wydaję komiksy [nie tylko mangi] własnym nakładem - sami płacą za wydruk, skład i dystrybucje.

droga daleka, pesymizmem zarażać nie będę, więc good luck :V

Ostatnia edycja:
D

D4VE

Thx. Sprawdzę to studio no ale raczej bez wkładu własnego się nie uda więc najwyżej trochę po drukarniach i eventach pobiegam :p

Ostatnia edycja:
N

neku

Myślę że możesz też zacząć od wydawania w internecie za darmo na jakimś fanpagu. Jeśli okaże się dobra, to ludzie sami będą chcieli kupować jakieś inne twoje dzieła łącznie z koszulkami, przypinkami i innymi duperelami. No i czeka cię sława :p

Za moich czasów ( jakieś 10 lat temu ). Studio JG specjalizowało się w wydawaniu właśnie takich autorskich mang rysowanych przez Polaków. Teraz sytuacja wygląda nieco inaczej bo zdaje się że skupili się na seriach japońskich twórców, więc nie wiem na ile byłoby otwarte na wydanie takiej mangi, ale próbować zawsze można.

Ostatnia edycja:
SonKenGintokiZoro

SonKenGintokiZoro

New member
Ciężko jest zawsze ruszyć z czymś :) Wydaje mi się, że pomysł neku jest najlepszy. Jednak możesz popytać w niektórych wydawnictwach co i jak. Ewentualnie spróbuj złapać kontakt z polskimi twórcami mang, może oni Ci jakoś doradzą. Według mnie jeśli tworzysz coś co ma potencjał to z wydaniem tego nie powinno być większych problemów. Ja ze swojej strony życzę jak najlepiej :) Powodzenia!

Ostatnia edycja:
D

D4VE

Dzięki wszystkim. W czasie w którym mnie nie było badałem czeluści internetu szukając wydawnictw i znalazłem parę oferujących współpracę polskim twórcom. Na razie czeka mnie jeszcze zatrudnienie grafika (neku widziała mój piękny rysunek :p{P.S. MAM nowy :D) więc trochę to potrwa

Ostatnia edycja:
Top Bottom