OGame

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Egil

Egil

New member
Siema, nie wiem , czy jest tu jeszcze jakiś staruszek, który za dawnych czasów zagrywał się w podbijanie uniwersów, ale mam nadzieję, że jakiegoś znajdę. No, a jeżeli nie, to może zachęcę kogoś kto z OGame jeszcze się nie spotkał.
Cóż to? Gra przeglądarkowa, jakich zapewne pełno w internecie, do której mam ogromny sentyment i wczoraj na nowo zacząłem grać.

Zaczynamy mając jedną planetę. Jej wielkość to zazwyczaj 188 - jest to ilość pól, które można zabudować. W zależności od tego, jak blisko słońca znajduje się nasze ciało niebieskie, średnia temperatura na jej powierzchni jest zmienna - od minusowych, to ogromnie dodatnich. Jest to pierwszy czynnik mający wpływ na grę, ale o tym nieco później.

Jako podstawowe surowce służą metal i kryształ.
Jest również deuter, którego wydobycie zależy od temperatury - im niższa, tym większy przychód na godzinę.
Metal jest głównym surowcem budowlanym, kryształ używany jest zarówno do badań jak i budynków, natomiast deuter, do badań oraz jako paliwo do statków.
Nie licząc antymaterii - płatnej waluty, istnieje jeszcze czwarty “surowiec” - energia. W przeciwieństwie do reszty, nie jest ona wydobywana, a jej wartość jest “stała”.
Każdy budynek wydobywający surowce do działania wymaga energii. Jeżeli na planecie jej nie wystarcza, produkcja zostaje zmniejszona o odpowiedni % odpowiadający brakującej energii, natomiast gracz widzi, że energia jest na minusie. Nadwyżki energii z kolei nic nie dają, więc optymalna jej ilość to 0 - produkowane jest tyle, ile jest dostarczane.
Energia pochodzi z trzech źródeł - Elektrowni słonecznej, czyli podstawowego budynku dostarczającego prąd; Elektrowni fuzyjnej, pobierającej deuter aby wytworzyć energię i satelitów słonecznych - małych stacjonarnych “statków”, dostarczających energię z orbity na planetę. W przypadku ostatnich, ilość dostarczanej energii zależna jest od temperatury - im większa, tym więcej energii.

W grze istnieje 16 różnych "badań, przy czy każde odpowiada za coś innego, choć każde w pewnym momencie doprowadzi do odkrycia czegoś nowego. Badania nad szpiegostwem na trzecim poziomie pozwalają nam na stworzenie satelit szpiegujących, badania nad laserem, na tworzenie nowych typów statków i wież obronnych, napędy zwiększają prędkość niektórych statków…

Jest tego więcej, ale na początek chyba wystarczy. Jeżeli ktoś jest chętny, oto mój reflink do nowego swiata(jest na nim ledwie 2.500 graczy): https://pl.ogame.gameforge.com?refId=140+107111
Rejestracja z reflinka zapewnia dość bliskie ułożenie planet, jak i pozwala na otrzymywanie przez rekruta i rekrutującego punktów, mogących być później wymienianych na anty-materię.
Mam nadzieję, że ktoś zdecyduje się grać. Jakieś pytania?

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
Po opisie stwierdziłam “jak będzie po polsku to zagram”. Jest po polsku, także spróbuję pograć i zobaczę, jak to będzie :)

Ostatnia edycja:
H

Hesoy

Grają w to jeszcze jacyś ludzie? xD Pamiętam kiedyś troszkę pograłem, ale szybko odpadłem. Z tych “klikanek na przeglądarkę” najwięcej czasu spędziłem w shakes and fidget, ale ciężko był konkurować z graczami płacącymi realną kasą, jak jest tutaj jeśli chodzi o ten aspekt?

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

New member
Mają oczywiście przewagę, ale nie aż taką. Najbardziej liczy się strategia.

Ostatnia edycja:
N

Nimarus

New member
Czyli jak będzie nas sporo to może damy rade xd.

Ostatnia edycja:
H

Hesoy

Jutro być może zacznę grać, o ile się nie mylę to można tam założyć jakiś “klan” czy coś.

Ostatnia edycja:
T

TheSuspect

Donator
Zagram, tylko jaki serwer ?
Ile się w to grało ! :)

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
LOL, jestem ciekawe czy jest ktoś kto nie wie co to jest Ogame XXXD

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

New member
Suspect, jeśli rejestrujesz się z podanego reflinka, automatycznie masz konto na tym serverze. Nazywa się “Nusakan”
Swoją drogą, podam nicki tych, którzy już grają, żebyście mogli się wzajemnie pododawać.
Co powiecie na jakiś sojusz?

Aktywni gracze to: kiklors, Lilka, Nimarus(nie wiem kto to), zvaere(to ja)

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Hmmm…moge wbić za dobre stanowisko w sojuszu i robić znów za bank i bezpieczną strefe :I

Wytłumaczenie: Z swojej głównej planety zawsze robiłem planetarną fortece nie do przebicia XD

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

New member
Aha. Jeszcze nie ma sojuszu, a wydaje mi się, że jak będzie, to po prostu takie nasze top 5 będzie w przywództwie czy coś. Btw, na 2500 graczy jestem już 1650 :d

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
LOL, tylko 2500 graczy? To jakiś nowy serwer? A wbijam xD

wtf? Kiedy dodali do Ogame czaty? XD

Kurde mam pecha i dostałem małą planete 188 miejsca T.T

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

New member
Zdaje mi się, że wszystkie na tym servie mają 188, przynajmniej te pierwsze.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Wut? Wszystkie mają 188? Twoja też ma? .-.

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

New member
Yup. Temperatury są różne, ale planety matki mają po 188.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Wow, a już chciałem nowe konto robić by wylosowało mi planetke duża ponad 200 XD

Ostatnia edycja:
T

TheSuspect

Donator
No to zalogowany jestem :) nick taki jak na forum :) Tylko u mnie zimno jest … brrrr przynajmniej deuter będzie , choć trzeba będzie jakąś planetę na 4 pozycji znaleźć . :)

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

New member
Nie zalogowłeś się z reflinka? Przepadnie ci nieco darmowej antymaterii

Ostatnia edycja:
T

TheSuspect

Donator
Luz na ekspedycjach się odrobi :)
Preferuje styl górniczy, a ty ?

Ostatnia edycja: