Pay, dlaczego upiór ma mordować? Nie ma żadnego powodu za tym by mordował, a wszystkie powody, żeby tego nie robił. Im więcej osób będzie żyło, tym ma większe szanse sam przeżyć.
Dlatego wnioskuję o zmianę zasad w przyszłej grze. (poniżej nie są bardzo konkretne, raczej wstęp):
Przy 12 osobach, gra powinna trwać max 8 dni + sąd. 8 dni = 7 faz nocnych, co nam daje max. liczbę możliwych zabójstw przez upiora i przez vote: 7+7 = 14 zabójstw. Czyli o dwa więcej niż wynosi liczba graczy. Nawet gdyby tylko jedna strona mordowała, zabójstw byłoby - 7, czyli tylko 5 przeżywa.
Dodałbym jednego kłamcę w grze, który stoi po stronie upiora, ale nie wie kim on jest. Upiór też nie wie kim jest kłamca. Jeżeli weźmie go strażnik/mędrzec - piszesz, że on jest zwykłym ludkiem. Jeżeli upiór go wytypuje - on nie ginie.
A zasada, którą wg. mnie powinno się wprowadzić:że jeżeli mędrzec lub/i kapitan przeżyją do końca gry mogą się ujawnić: jestem mędrcem/kapitanem - uważam/wiem że ten a ten jest upiorem/opętanym. Jeżeli kłamca dojdzie do końca gry, może oficjalnie skłamać: jestem mędrcem/kapitanem blablabla (jego zadanie chronić upiora).
W ósmym dniu następuje sąd, w którym Ci, którzy przeżyli decydują w ostatnim wyborze, kto jest upiorem.
Dlaczego uważam, że to się przyda? Dlatego, że teraz upiór musi wyeliminować i kapitana i mędrca, ponieważ jeżeli przeżyją do ostatniego dnia, mogą go wydać, a podczas ostatniego dnia sądu przez to zginie.