Otwórz Książkę ;-)

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
K

Kahl

1. Znajdź najbliżej leżącą Ciebie książkę lub taką jaką obecnie czytasz bądź jakąkolwiek jaką chcesz ;)
  2. Przepisz pierwsze zdanie ze strony, o którą byłeś poproszony w poście powyżej.
  3. Podaj autora oraz tytuł książki.
  4. Jeśli chcesz napisz co o niej sądzisz.
  5. Podaj numerek strony.
;)

‘Nie jesteś krwią z naszej krwi ani kością z naszej kości, Simonie Tregarth, i wydaje mi się, iż w twoim świecie Moc znajduje się nie tylko w kobiecych rękach.’

Andre Norton - “Świat Czarownic”

Książka dość stara, w sumie cała seria. Czytałam już kiedyś, ale z racji wielu lat postanowiłam przeczytać poraz kolejny. Polecam Fantastom ;)

Str. 100

Ostatnia edycja:
K

Kageno

Donator
“Roran czuwał do samego końca, potem wycofał się do swego starego obozowiska i padł na ziemię.”
Christopher Paolini “Najstarszy”
Książka jak i cała saga Dziedzictwa jest dobra na początek dla osób 12-13 lat jest sporo niedoróbek ale czyta się przyjemnie.

Proszę os stronę 92

Ostatnia edycja:
S

system

Kahl, masz repka za Nortonkę.

“Nie śmiała spojrzeć w górę, lękała się bowiem, że dostrzeże śmiech w jego oczach.” str.54
Lucy Maud Montgomery - “Rilla ze Złotego Brzegu”

Stare, sympatyczne i przyjemne.

Maru

Maru

New member
“Został przyjęty m.in przez amerykańskiego prezydenta D.Roosevelta, który odniósł się reakcji Karskiego obojętnie i nie podjął żadnych stanowczych kroków przeciw ludobójstwie.” - Od Niepodległości do Niepodległości- Historia Polski, Janusz Kurtyka.

str.168.
Książka jest wspaniała,zawiera pełno prawdziwych i autentycznych informacji związane z XX wiekiem w Polsce. Dzięki tej książce wygrałam wojewódzki konkurs o II wojnie Światowej w Polsce pisząc prace historyczną :3.

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
“Dmowski wskazywal na koniecznosc podjecia przez panstwa sprzymierzone srodkow zaradczych, by eliminacja wplywow rosyjskich w Europie Srodkowej nie doprowadzila do ustanowienia tam trwalej dominacji niemieckiej”

168 str ksiazki Krzysztofa Kawalca “Roman Dmowski”, wydawnictwo Ossolineum. Dostalem ja od nauczyciela historii za udzial w olimpiadzie wiedzy o Polsce i Swiecie Wspolczesnym. Swoja droga mi wtedy 2 pkt brakly by na etap krajowy sie dostac. A nauczyciel wiedzial co ni kupic. Wiedzial jakich Polakow szanuje. Dobra biogeafia, czyta sie przyjemnie. Z pewnoscia dla niektorych budna ksiazka, ale jesli ktos lubi historie, powinna sie spodobac. I to nie tylko endecji ;-)

Ja chcialbym 431 str

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
C

Czi

Na stronie 431 były same obrazki narzędi do opracowania wypełnień wiec daje strone 432.

“Miazgociągi są instrumentami ręcznymi, służącymi do usuwania miazgi z kanału korzeniowego.”

Zbigniew Jańczuk ,Podręcznik dla Asystentek i Higienistek Stomatologicznych"

Książką, z którą ostatnio spędzam bardzo dużo czasu, pełna dziwnych starych rzeczy których nie używa się już w dzisiejszej stomatologii. Niestety na jej podstawia tworzone są egzaminy zawodowe więc chyba muszę się z nią jakość pogodzić i zaprzyjaźnić. :)

Poproszę stronę 17

Ostatnia edycja:
J

Jonovei

“Wyszła, bo nie miała dokąd pójść.” -troche nielogiczne xD
Fiodor Dostojewski
Zbrodnia i kara
Lektura w szkołach średnich, niestety wycofana ze składu lektur obowiązkowych a szkoda bo jest jak wiedźmin pod względem “wysrawania” ogromnej ilości inteligentnych treści do niemalże każdego tematu na rozprawce problemowej zarówno maturalnej jak i tej szkolnej. Polecam się z nią zapoznać, bo uważam że warto. Sama fabuła jest wciągająca. Napisana jest prostym językiem, więc czyta się ją bardzo szybko i wygodnie.

Zapomniałam o stronie. Poproszę stronę z numerkiem 97.

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
“-Ależ tak, dziecko, tak. Tyle że ty jaśniejesz najmocniej.”

Stephen King “Lśnienie”

Nawet dobrze się czyta, jednak bardzo powoli się rozkręca. Jestem już prawie w połowie i nic mnie na razie nie wystraszyło :)

Poproszę o stronę 10 ^^

Ostatnia edycja:
S

Scarlet.Lotus

, Okręt opadał przez chmury ku ziemi, ale ona wciąż nie mogła się pozbyć niepewności. ‘’

Rick Riordan - Znak Ateny

Moja ulubiona książka :D

No to teraz numerek 29 poproszę

Ostatnia edycja:
N

Nyan

With a feeling of mingled dread and anger, Harry removed his foot slowly from the stair and turned to follow the Dursleys

Rowling, Harry potter and the Order of Phoenix.

Chyba wolałem polską wersję.

159

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
“Pewnego dnia Amon tak się upił, że nie wiedział, co robi.”

Johanes Sachslehner “Kat z Listy Schindlera zbrodnie Amona Leopolda Gotha”

Co tu dużo mówić. Biografia psychopaty, który swoją nienawiść mógł wyładowywać na ludziach. Książka bardzo drastyczna, jak i film “Lista Schindlera”

255

Ostatnia edycja:
Plazma

Plazma

New member
Przypomniał też sobie kelnera; był to niegłupi chłopak, solidny i ostrożny, a “zresztą Bóg raczy wiedzieć co to za jeden. Trudno na nowej ziemi rozpoznać nowych ludzi.”

Fiodor Dostojewski “Idiota”

Powieść psychologiczna znanego autora, który wpłynął nieodwracalnie na myśl rosyjską. W tej książce zaznajamiamy się z pewnym księciem, który stwarza wrażenie idioty lub nawet upośledzonego chłopca jednak jakimś cudem to On zaczął rozdawać karty w moim mniemaniu. W przerwach gdy się śmiejemy z sytuacji i przeżywamy niedowierzanie z zaistniałych sytuacji wpadamy w zadumę nad życiem, karą śmierci i osłem. Postacie bardziej rzeczywiste, niż osoby z którymi spotykamy się w codziennym życiu. Serdecznie polecam.

218

Pozwoliłem sobie na dwa zdania z względu na cytat.

Ostatnia edycja:
Lilka

Lilka

Donator
"Rachunki oszczędnościowo-kredytowe prowadzą wyłącznie kasy mieszkaniowe, którymi są:
  • kasy mieszkaniowe prowadzone przez banki,
  • kasy oszczędnościowo budowlane."
Praca zbiorowa “Ekonomika część 1”

Bardzo przyjazna książka do nauki. Wstęp do ekonomi, gospodarowanie zasobami majątkowymi i ogólnie sporo o prowadzeniu przedsiębiorstwa i jego założeniu. W ogóle bardzo dużo materiału w niej jest.

Stronę 111 poproszę :)

Ostatnia edycja:
Monster

Monster

New member
“Ett något annorlunda vintertest, med en något annorlunda testförare. Bakom ratten sitter en den körglade skidkungen Gunde Svan.”

Tutaj macie tlumaczenie powyzszego tekstu: “Nieco inny z zimowych testów z nieco innym kierowca testowym. Za kierownica siedzi, majacy mnóstwo przyjemnosci z jazdy, król nart, Gunde Svan.”

Håkan Matson “Kultbilar” (Kultowe auta)

Ksiazka opisuje historie wielu ciekawych samochodow o ktore staly sie ikonami motoryzacyjnego swiata, wsrod ktorego, o wielu z nich mozna uslyszec wiele legend.

Teraz ja poprosze o strone 23 :)

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
“Lecz na samotnej pustyni dzieje się druga przemiana: lwem staje się tu duch, wolność pragnie sobie złupić i panem być na własnej pustyni.”

Fryderyk Nietzsche “Tako rzecz Zaratustra”

Książkę nabyłem, dopiero zacząłem czytać. Chcę przybliżyć sobie koncepcję nadczłowieka w ujęciu Nietzschego.

str 55

Ostatnia edycja:
N

Nyan

“Klub “Chaos” i Gabinet Luster były lokalami wysokiej klasy.”

Redakcja i Wybór George R. R. Martin “Wieża Asów”.

Druga część z cyklu o wirusie “Wild Card” (dzika karta). Dowód na to że Gra o Tron to nie jedyna warta uwagi rzecz tego autora.

str 313

Ostatnia edycja:
Mistrz_Rozpierduchy

Mistrz_Rozpierduchy

Donator
Książka Neuroshima. strona 313 pierwszy wiersz.
Wydawnictwo Portal
Autorów tej książki jest 13 więc nie będę ich wymieniać

“Łapiduchy mają status niewolników, ale powodzi im się lepiej niż niejednemu wolnemu człowiekowi.”

Następna osoba podaje cytat z strony

38

Ostatnia edycja:
N

Nyan

“W porządku. Wysłucham zatem pańskiej historii”

Ten sam autor, Dzikie Karty.

Muszę to oddać do biblioteki XD

411

Ostatnia edycja:
A

Alison

New member
“Kiedy wyznała kapelusznikowi, że jacyś bandyci napadli na nią na placu del Pino, uwierzył jej.”

Carlos Ruiz Zafon “Cień Wiatru”

to ja poproszę stronę 8!

Ostatnia edycja:
N

Nyan

Wiatr zawył i sypnął w twarz śniegiem.

Andrzej Pilipiuk, Czerwona Gorączka.

Zbiór opowiadań, dość niezły.

96

Ostatnia edycja:
Top Bottom