A
Adahn

Persona
Chciałem napisać znacznie więcej, ale jak już napisałem około 400 słów to stwierdziłem, że żeby opisać tę serię tak dokładnie jak tego chcę to spędzę jeszcze 1-2 godziny na pisaniu, więc wszystko wykasowałem
Wydawca: Atlus
Platforma: Wszelakie konsole
Gatunek: jRPG z elementami symulacji życia i przygody
Nastrój: Zależnie od gry, ale zazwyczaj mieszanka dramat - komedia, o różnych proporcjach
Styl wizualny: Mocno wzorowany na anime
Okres wydawania: od 1996 do ???
Najlepsze gry z uniwersum: Persona 3 FES, Persona 4 Golden (subiektywna opinia)
Seria Persona jest obecnie jedną z najpopularniejszych gier wydawanych w Japonii i przy okazji jedną z (moim zdaniem) najciekawszych serii RPG. Każda gra z uniwersum mistrzowsko łączy elementy walki oraz symulacji życia (w wielu grach z tej serii wcielamy się w rolę studenta, który po zmianie szkoły musi odnaleźć się w nowym środowisku). Będziemy tworzyć więzi z naszymi towarzyszami broni oraz bohaterami drugoplanowymi, będziemy walczyć przy użyciu super mocy (rzeczonych Person), w jednej z gier przyjdzie nam rozwiązać sprawę kryminalną skupiającą się wokół mordercy, który zabija… wrzucając ludzi do telewizorów, w innej natomiast będziemy eksplorować labirynty mrocznej wieży znanej jako “Tartar”. Do wyboru do koloru!!
Oto trailer najnowszej odsłony serii, opatrzonej numerem 5, która ukaże się na rynku latem 2016:
Ogromnym plusem serii jest fakt, że nie trzeba grać w starsze gry, żeby zrozumieć to co się dzieje w nowych. Praktycznie każde wydanie w ramach serii “Persona” posiada swoją własną historię, swoich własnych bohaterów i swój własny seting. Powtarzają się niektóre motywy, wracają niektóre postacie, ale to bardziej smaczek i oczko dla fanów serii, a nie coś obowiązkowego do zrozumienia.
Serdecznie polecam zagrać (jeśli nie macie konsoli to równie dobrze możecie obejrzeć jakiś Let’s Play na YT, gra jest tego warta).
Tutaj, jeśli ktoś nie ma dostępu do konsoli, znajdzie świetny Let’s Play z Persony 4 Golden. Gra została przez tego człowieka ukończona w 100%, zrobił dosłownie wszystko co się dało.
Jeśli ktoś grał albo ma jakieś przemyślenia to zapraszam do zostawienia komentarza.
Seria jest O DZIWO wyjątkowo mało popularna w Polsce, co niezmiernie dziwi.
Ostatnia edycja: