Persona

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
A

Adahn

Persona

Chciałem napisać znacznie więcej, ale jak już napisałem około 400 słów to stwierdziłem, że żeby opisać tę serię tak dokładnie jak tego chcę to spędzę jeszcze 1-2 godziny na pisaniu, więc wszystko wykasowałem :D

Wydawca: Atlus
Platforma: Wszelakie konsole
Gatunek: jRPG z elementami symulacji życia i przygody
Nastrój: Zależnie od gry, ale zazwyczaj mieszanka dramat - komedia, o różnych proporcjach
Styl wizualny: Mocno wzorowany na anime
Okres wydawania: od 1996 do ???
Najlepsze gry z uniwersum: Persona 3 FES, Persona 4 Golden (subiektywna opinia)

Seria Persona jest obecnie jedną z najpopularniejszych gier wydawanych w Japonii i przy okazji jedną z (moim zdaniem) najciekawszych serii RPG. Każda gra z uniwersum mistrzowsko łączy elementy walki oraz symulacji życia (w wielu grach z tej serii wcielamy się w rolę studenta, który po zmianie szkoły musi odnaleźć się w nowym środowisku). Będziemy tworzyć więzi z naszymi towarzyszami broni oraz bohaterami drugoplanowymi, będziemy walczyć przy użyciu super mocy (rzeczonych Person), w jednej z gier przyjdzie nam rozwiązać sprawę kryminalną skupiającą się wokół mordercy, który zabija… wrzucając ludzi do telewizorów, w innej natomiast będziemy eksplorować labirynty mrocznej wieży znanej jako “Tartar”. Do wyboru do koloru!!

Oto trailer najnowszej odsłony serii, opatrzonej numerem 5, która ukaże się na rynku latem 2016:
Ogromnym plusem serii jest fakt, że nie trzeba grać w starsze gry, żeby zrozumieć to co się dzieje w nowych. Praktycznie każde wydanie w ramach serii “Persona” posiada swoją własną historię, swoich własnych bohaterów i swój własny seting. Powtarzają się niektóre motywy, wracają niektóre postacie, ale to bardziej smaczek i oczko dla fanów serii, a nie coś obowiązkowego do zrozumienia.

Serdecznie polecam zagrać (jeśli nie macie konsoli to równie dobrze możecie obejrzeć jakiś Let’s Play na YT, gra jest tego warta).

Tutaj, jeśli ktoś nie ma dostępu do konsoli, znajdzie świetny Let’s Play z Persony 4 Golden. Gra została przez tego człowieka ukończona w 100%, zrobił dosłownie wszystko co się dało.

Jeśli ktoś grał albo ma jakieś przemyślenia to zapraszam do zostawienia komentarza.
Seria jest O DZIWO wyjątkowo mało popularna w Polsce, co niezmiernie dziwi.

Ostatnia edycja:
L

ladydemolatron

New member
aktualnie przeszłam większość gier z tej serii ( wykluczam te na 3ds i PS Vita bo nie mam tych konsol na razie), jednak trochę mnie zszokowało z tego co pamiętam końcówka P3.

Ostatnia edycja:
A

Adahn

alt
ladydemolatron:
aktualnie przeszłam większość gier z tej serii ( wykluczam te na 3ds i PS Vita bo nie mam tych konsol na razie), jednak trochę mnie zszokowało z tego co pamiętam końcówka P3.
Ja przeszedłem: Persone 2, Persone 3 FES, Persona 4 zwykłą i Golden, Persone Arena, Persone Ultimax, może kiedyś się zabiorę za tę pierwszą odsłonę, ale teraz jakoś nie mam na to weny, a gry tanecznej w postaci Persony Dancing All Night jakoś nie mam ochoty tykać, mimo, że jest podobno całkiem interesująca.

Końcówka 3 była faktycznie bardzo mocna (płakałem xD), troszkę szkoda, że żeby ją w pełni zrozumieć to trzeba zagrać w dodatek - The Answer, który sam w sobie nie był zbyt dobry. Historia w tym dodatku była bardzo dobra (jak zwykle zresztą), ale niestety przesadzili z ilością walk i koniecznością grindowania.

Masz jakieś specjalne życzenia co do nowej serii? Może powrót jakiejś postaci z poprzednich odsłon (coś jak Chichiro z Persony 3, która zaliczyła powrót w Personie 4)?

Ostatnia edycja:
L

Laaks

New member
W grę jeszcze nie grałem ale bardzo mnie zaciekawiło co totalnemu zielonemu w temacie tego uniwersum byś polecił na początek wiesz żeby mnie porządnie wciągnęło :3

Ostatnia edycja:
A

Adahn

Laxty:
W grę jeszcze nie grałem ale bardzo mnie zaciekawiło co totalnemu zielonemu w temacie tego uniwersum byś polecił na początek wiesz żeby mnie porządnie wciągnęło :3
Ja zacząłem od Persony 4 Golden - obejrzałem Let’s Play z tej gry u tego człowieka, którego poleciłem w pierwszym poście (niestety nie mam PSVity, a nie wymyślono jeszcze emulatorów z tej konsoli więc nie mogłem zagrać w nią samodzielnie).

Jeśli masz PS2 i nie lubisz oglądać jak gra ktoś inny to możesz sięgnąć po Personę 4, która jednak nie jest aż tak dobra jak wersja odświeżona tej gry wydana na Vitę, czyli Persona 4 Golden (która przy okazji dodaje mnóóóóóóstwo rzeczy, w tym postacie i zmienia zakończenie).

Moim zdaniem nie ma lepszej gry żeby zacząć przygodę z tą serią niż Golden - świetna mieszanka dramatu i komedii z ciekawym wątkiem kryminalnym, który jest centrum fabuły przez większą część gry. Największym plusem serii są jednak postacie (Naoto <3), których naprawdę nie sposób nie polubić.

Następną grą po którą warto sięgnąć jest Persona 3 FES, która jest o wiele bardziej mroczna i poważna, ale jakością nie ustępuje Personie 4 Golden.

Oto najnowszy trailer Persony 5:

Ostatnia edycja:
A

Adahn

Ja zacząłem od Persony 4 Golden - obejrzałem Let’s Play z tej gry u tego człowieka, którego poleciłem w pierwszym poście (niestety nie mam PSVity, a nie wymyślono jeszcze emulatorów z tej konsoli więc nie mogłem zagrać w nią samodzielnie).

Jeśli masz PS2 i nie lubisz oglądać jak gra ktoś inny to możesz sięgnąć po Personę 4, która jednak nie jest aż tak dobra jak wersja odświeżona tej gry wydana na Vitę, czyli Persona 4 Golden (która przy okazji dodaje mnóóóóóóstwo rzeczy, w tym postacie i zmienia zakończenie).

Moim zdaniem nie ma lepszej gry żeby zacząć przygodę z tą serią niż Golden - świetna mieszanka dramatu i komedii z ciekawym wątkiem kryminalnym, który jest centrum fabuły przez większą część gry. Największym plusem serii są jednak postacie (Naoto <3), których naprawdę nie sposób nie polubić.

Następną grą po którą warto sięgnąć jest Persona 3 FES, która jest o wiele bardziej mroczna i poważna, ale jakością nie ustępuje Personie 4 Golden.

Oto najnowszy trailer Persony 5, jeszcze świeży ale naprawdę, hype nieziemski :D

Ostatnia edycja:
G

GodKiklors

Donator
Haha :p
Też jestem fanem serii :p
Oczywiście grałem w 2,3,4 ale zwykłe części ponieważ nie mam jakoś tam vita :p
za to mam ps2 i psp co pozwala mi trochę pograć.
W 5 z chęcią zagram ale zależy to na jakiej konsoli będzie.

Polecam też także inne gry atlusa jak Devil survivor 1 i 2 które są również ciekawymi pozycjami mimo że nie mają grafiki 3D.
W sensie że cała gra jest ukazana w rzucie 2D xd
2 część sam przeszedłem 3 razy by zobaczyć inne zakończenia które w serii gier atlusa są bardzo powszechną cechą od pewnego momentu.

Gry serii atlus są także ze sobą powiązane. W sensie że mają kilka takich samych demonów itp. Nawet w personie 3 jest nawiązanie do poprzedniej części gry. świat gry dzieje się w podobnym universum którym jest Shin Megami Tensei.

Ostatnia edycja:
N

Nimarus

New member
Gdyby tak byście mieli podać trzy główne cechy będące plusami Persony jako anime… to jakie to były?

ps. Z góry przepraszam za spam jeżeli tu to nie pasuje… choć i tak jestem ciekaw :'D.

Ostatnia edycja:
A

Adahn

alt
nimarus:
Gdyby tak byście mieli podać trzy główne cechy będące plusami Persony jako anime… to jakie to były?

ps. Z góry przepraszam za spam jeżeli tu to nie pasuje… choć i tak jestem ciekaw :'D.
  1. Świetnie rozpisane interakcje głównego bohatera z innymi postaciami świata przedstawionego, z dużym naciskiem na członków drużyny. W tym także ogromne pole do popisu w kontekście romansy, bo każdy w Personie 4 był napisany na wysokim poziomie (w 3 już trochę gorzej).
  2. Jeden z najlepszych angielskich voice actingów jaki słyszałem w grze (w angielskiej wersji anime są ci sami aktorzy, więc także trzyma bardzo wysoki poziom, aczkolwiek anime na podstawie gry jakieś wybitne nie jest). Sama kreacja bohaterów jest przekapitalna i w sumie powinno się od niej zaczynać bo to właśnie bohaterowie są najsilniejszym punktem zarówno Persony 3 jak i (w szczególności) Persony 4. 2 moim zdaniem odstawala na tym polu.
  3. Nietuzinkowa fabuła łącząca większość popularnych współczesnych gatnunków anime np. w Personie 4 - głównym motywem przez większą część serii jest historia detektywistyczna i próba odnalezienia mordercy, całość utrzymana jest jednak głównie w aranżacji shounenowej, choć element psychologiczny odgrywa także bardzo istotną rolę. Oprócz tego, fabuła utrzymana jest w realiach japońskiej szkoły, bo główni bohaterowie to uczniowie, przez co grę/anime można by też podciągnąć pod swego rodzaju szkolne życie czy miejscami nawet okruchy życia/romans + świetna mieszanka komedii i dramatu.
kiklors

dzięki za polecenie, oczywiście tytuły te czekają na mojej liście “do zagrania” już od dość dawna. Niestety nie wiem czy będę w stanie zagrać w Personę 5 bo Playstation 4 ani 3 nie posiadam (3 sprzedałem jakiś czas temu), podobnie zresztą jak nowego X - Boxa, więc podejrzewam, że będę zmuszony obejrzeć u kogoś na YT - ale też nie jest to dla mnie specjalny problem, wystarczy poszukać kogoś w miarę ogarniętego :d
Jeśli nie grałeś to polecam także sprawdzić Arenę i Arenę Ultimax, niby to bijatyka, a jednak fabularnie jest naprawdę dobra i nie mają jednego głównego bohatera - wydarzenia są z różnych perspektyw prezentowane, przez co gracz ma wgląd w myśli postaci, które wcześniej były niegrywalne.

Ostatnia edycja:
N

Nimarus

New member
Dzięki za odpowiedź, z pewnością zacheciłeś do pooglądania ^^.

Ostatnia edycja:
Torrez

Torrez

Donator
Czy fabuła się jakoś mocno rozwija w Personie 3 FES? Przeszedłem zaledwie dwa miesiące, a już mnie ta gra wynudziła, a w szczególności Tartarus.

Ostatnia edycja:
Top Bottom