Planszówki

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
MoonCat

MoonCat

New member
Nie jestem pewny czy taki temat już nie istniał, ale jakoś nie mogłem znaleźć. Jeśli istniał to proszę o merge/usunięcie :)

Zatem właśnie. Czy lubicie grywać czasem w jakieś planszówki? Mam wrażenie, że ostatnich latach gry planszowe przeżywają prawdziwy rozkwit popularności. W wielu miastach organizowane są regularne spotkania w klubach i kawiarniach, gdzie można się spotkać z innymi i miło spędzić czas przy wspólnej grze. Myślę, że po części bierze się to stąd, że ludzie są po prostu coraz bardziej zmęczeni częstym życiem “na odległość”, a gry planszowe to w końcu świetna metoda na oderwanie się na chwilę od komputera i spędzenia drobiny czasu z innymi przy nieco bardziej intelektualnej rozrywce.

Czy macie jakieś ulubione tytuły? Wolicie gry imprezowe, czy może jakieś bardziej ambitne tytuły wymagające nieraz kilkugodzinnej rozgrywki? A może kiedyś jakieś animesowe planszówki jak nadarzy się okazja?

Osobiście lubię przede wszystkim typowo “imprezowe” planszówki, na które jednak najłatwiej zgadać i znaleźć grupkę chętnych. Jakoś nigdy nie było mi dane zagrać w jakiś poważniejszy tytuł, choć jeśli nadarzyłaby się okazja to z chęcią bym spróbował.

Ostatnia edycja:
N

neku

Planszówkami interesuję się od około 4 lat kiedy to pojechałam na pierwszy konwent fantastyki. Od tego czasu często grałam ze znajomymi oraz organizowaliśmy nawet różnego rodzaju minikonwenty domowe poświęcone planszówkom właśnie. Lubię gry typowo strategiczne np. cztery cuda świata, “wsiąść do pociągu” itd bo łatwo mi przychodzi ogrywanie znajomych :p Fajne są też takie na wyobraźnię ( “Dixit” ) oraz na refleks ( “Jungle Speed” ). Za to w typowo imprezowych typu alias i kalambury gryzę piach :p

Nie lubię za to gier które wymagają siedzenia kilku godzin ( Horror w Arkham mnie dobił. Grać 5 godzin po to by zostać wybitym jak kaczki przez Cthulhu xD ).

Jak ktoś lubi japońskie klimaty to polecam Tokaido - gra francuskiego autora, ale system powstał w oparciu o starą japońską grę z okresu Edo.

Ostatnia edycja:
agellow

agellow

New member
Czasami pykam z ekipą w Talisman magia i miecz, taka odskocznia od kompa :D W kalambury itp to tylko po pijaku XD

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Przyjemnie się gra w gry planszowe, jak ma się z kim, ja raczej obecnie nie mam. Niemniej bardzo lubię grać na jakiś konwentach czy spotkaniach ze znajomymi. Nie mam jakiś specjalnych, bardziej lub mniej, lubianych tytułów. :)

Ostatnia edycja:
Zetsu

Zetsu

New member
Mam to samo co Agellow. Magia i Miecz.

Ostatnia edycja:
MoonCat

MoonCat

New member
Plus za 7 cudów. Z gier które lubię dorzuciłbym Świat Dysku: Ankh Morpork, niestety gra ta jest obecnie dość ciężko osiągalna. A szkoda, bo naprawdę można grać wiele razy i się nie nudzi. Z innych jeszcze nie wymienionych to pewnie Osadnicy z Catanu, Pandemia, Colt Express. A z takich mocno luźnych przy większej grupie osób to pewnie sabotażysta.

Btw. grał ktoś z Was w Grę o Tron? Z różnych stron słyszę o niej dość pozytywne opinie.

Ostatnia edycja:
hanler

hanler

New member
Tak, w Grę o Tron gra się naprawdę świetnie, jeśli wszyscy już trochę w niej siedzą. Niestety jak ktoś gra pierwszy/drugi raz to trochę widać, ale pomimo tego jest to świetna gra. Szczególnie jak uda się zebrać 6 osób… Jedyną wadą wtedy (zaletą?) jest to, że potrafi trwać nawet do 6 godzin wtedy ;) No i trzeba zdecydowanie myśleć i nie grać samemu, bo wtedy jest ciężko cokolwiek osiągnąć.

Ostatnia edycja:
fala5g

fala5g

New member
Z rodzinką w coś się czasem pogra, jakiś Talizman czy Biznes po Polsku. A jeśli chodzi o taki spotkania to w wakacje grywałem w karcianki takie jak MtG i Yu-Gi-Oh. Po przeczytaniu wątku naszła mnie ochota na planszówkę. xd

Ostatnia edycja:
Top Bottom