Polskie motywy w anime

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
P

ProteoBakter

Czy znaleźliście jakieś polskie motywy w anime? Postacie, język, sławna wśród japończyków muzyka Chopina, napisy, albo coś w tym stylu? Jedyne co mi udało się znaleźć, to pewnie dobrze wam znany napis z translatora na ścianie, oraz postać Igora Neuhausa( Polaka), które możemy znaleźć w Ao no Exorcist. Lista moich anime nie jest jakoś porażająco długa, stąd moje pytanie do Was.
http://i66.tinypic.com/2gw5113.jpg

Ostatnia edycja:
AnomuS

AnomuS

New member
W anime “Schwarzesmarken” akcja dzieje się na terenie Niemiec (i chyba nawet lekko zahacza o Polskę) i nawet podczas oglądania można spotkać polskimi nazwiskami

#EDIT: Wiki W main characters opisana jest m.in. Sylwia Krzasińska

Ostatnia edycja:
T

Tanovan

Ano jest sobie dziołcha z dużym zderzakiem i polskim nazwiskiem. Kawał zdziry chyba jest z niej, widziałem 5 odcinków i nie wiem czy się zmieniła.
Nisekoi “zawsze in love”.
nie pamiętam dokładnie, w animu jest chyba tylko wspomniana, ale w mandze Girls und Panzer Ribbon Warrior jest trochu o polskiej szkole jazdy pancernej z całkiem skowyrną panią kapitan. Jak coś mi się przypomni jeszcze to zedytuje posta bądź dorzucę nowego.
ps. w megami-sama : Sorezore no Tsubasa pojawiła się butelka spirytusu rektyfikowanego
ps.2 Maria Skłodowska-Curie w Sayonara Zetsubou-sensei

Ostatnia edycja:
hanler

hanler

New member
W Code Geass R2 występuje pani Monica Kruszewski, co można uznać za polski akcent w tym anime.

[attachment=259]

Dodatkowo w Code Geass: Boukoku no Akito akcja dzieje się/jest wspomniana Polska.

[attachment=260]

Ostatnia edycja:
T

Tanovan

Czy to most-który-się-sfajczył? Torwar! Byłem tam :D

Ostatnia edycja:
Mroczna

Mroczna

Weteran
Członek ekipy
Może zacznę od polskich postaci w bajkach.

No to mamy tak:
  • tradycyjnie Polska w Axis Powers Hetalia
  • Czeslaw Meyer w Baccano!
  • Natalia Kamiński z Fate/Zero
  • Tatiana Wisła z Last Exile
  • Zelman Clock z Black Blood Brothers
Oprócz tego mamy jeszcze bajkę Madan no Ou to Vanadis, gdzie część akcji jest zlokalizowania w Polsce. Jest nawet miasto Legnica.

Akcja Hellsing: The Dawn dzieje się w trakcie powstania warszawskiego.

Tanoś, to nie jest Torwar, tylko Stadion Narodowy, jak i nie jest to most, który się sfajczył (Łazienkowski), tylko most Poniatowskiego. Ale to nie miejsce na takie rozmowy, więc tylko zarzuciłam informacją.

Ostatnia edycja:
U

uschly

to będzie strzał dalekodystansowy, ale co tam: “Pszczółka Maja”. bardziej rodzima, niż w rzeczywistości jest.

Ostatnia edycja:
fooze

fooze

Donator
Odkopię, bo czegoś szukałem i wpadłem na ten temat.
Piękne tłumaczenie pewnie z google translatora:

Jeden z bohaterów miał być polakiem choć, z tego co pamiętam nazwisko miał raczej mało rodzime : p

Ostatnia edycja:
N

neku

Jest anime, którego reżyser był tak zafascynowany polską, że chiał by jego dzieło wyszło oryginalnie w polskim a nie japońskim dubbingu. Chodzi o Tenshi no tamago"". Taka ciekawostka.

Ostatnia edycja:
Nobunashi

Nobunashi

New member
Odkopuję jeśli można

Caroline

Caroline

Member
A to nie jest przypadkiem tylko radosna twórczość tłumacza? Nie wiem, nie oglądałam tego anime, ale na coś takiego mi wygląda.

SonKenGintokiZoro

SonKenGintokiZoro

New member
Nie jest. Wyraźnie słychać w tym momencie padające słowo “PORANDO” :) A tutaj screen z angielskimi napisami:

Screenshot%202018-09-14%2016-02-34

Top Bottom