
Aoi
Member
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szkl. mąki ryżowej
1/3 szklanki wody
Sos:
1 szkl. cukru
2 łyżki sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)
2/3 szkl. wody
Inne:
Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Jak widzimy, na kuleczki nie potrzeba wiele składników. Do miseczki wsypujemy mąkę i powoli dodajemy ciepłej wody, i ugniatamy ciasto. Masa musi być elastyczna, żeby nie wyszły nam potem kamienne kulki Emotikon smile. W ten sposób wygniatamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nasza masa nadal nie ma elastycznej konsystencji, dodajemy jeszcze troszkę wody. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na mniejsze części. Najpierw dzielimy na pół, a potem te połówki znów na pół. W ten sposób mamy cztery kawałki ciasta i z każdego powinno wyjść mniej więcej po 4 kuleczki. Bierzemy duży garnek, zalewamy wodą, lekko solimy i wstawiamy na palnik. Czekamy aż się zagotuje.
Teraz dango mogą poczekać a zabierzemy się za sos. Do małego garnuszka dodajemy wszystkie składniki poza mąką – cukier, sos sojowy i wodę. Na małym ogniu czekamy aż się zagotuje i cały czas mieszamy. Do małej miseczki wsypujemy mąkę i dodajemy do niej parę łyżeczek naszego sojowego karmelu. Wszystko dokładnie mieszamy i powoli dodajemy zaprawę do garnka nieustannie mieszając. Robimy tak przez dłuższą chwilę, aż nas sos się zagęści. Jeżeli przybierze konsystencję miodu – spokojnie, nie panikujemy – dolewamy odrobinę wody.
Kiedy woda nam się już zagotuje w garnku, wrzucamy dango. Gotujemy kilka minut (ok. 4). Sprawdzamy patyczkiem czy są miękkie, jeśli tak – wyjmujemy do miski z zimną wodą żeby się zahartowały. Później możemy przerzucić je do durszlaka, żeby spokojnie się wysuszyły. Można je jeszcze na chwilę wsadzić do piekarnika z opcją grillowania, jednak ja tak nie robiłem.
Gotujemy i czekamy…
Ostatnim etapem przygotowania dango jest nadzianie mącznych kulek na szaszłyka i polanie naszym sosem sojowym. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko zajadać się japońską przystawką.
Ciasto:
1 szkl. mąki ryżowej
1/3 szklanki wody
Sos:
1 szkl. cukru
2 łyżki sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)
2/3 szkl. wody
Inne:
Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Jak widzimy, na kuleczki nie potrzeba wiele składników. Do miseczki wsypujemy mąkę i powoli dodajemy ciepłej wody, i ugniatamy ciasto. Masa musi być elastyczna, żeby nie wyszły nam potem kamienne kulki Emotikon smile. W ten sposób wygniatamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nasza masa nadal nie ma elastycznej konsystencji, dodajemy jeszcze troszkę wody. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na mniejsze części. Najpierw dzielimy na pół, a potem te połówki znów na pół. W ten sposób mamy cztery kawałki ciasta i z każdego powinno wyjść mniej więcej po 4 kuleczki. Bierzemy duży garnek, zalewamy wodą, lekko solimy i wstawiamy na palnik. Czekamy aż się zagotuje.
Teraz dango mogą poczekać a zabierzemy się za sos. Do małego garnuszka dodajemy wszystkie składniki poza mąką – cukier, sos sojowy i wodę. Na małym ogniu czekamy aż się zagotuje i cały czas mieszamy. Do małej miseczki wsypujemy mąkę i dodajemy do niej parę łyżeczek naszego sojowego karmelu. Wszystko dokładnie mieszamy i powoli dodajemy zaprawę do garnka nieustannie mieszając. Robimy tak przez dłuższą chwilę, aż nas sos się zagęści. Jeżeli przybierze konsystencję miodu – spokojnie, nie panikujemy – dolewamy odrobinę wody.
Kiedy woda nam się już zagotuje w garnku, wrzucamy dango. Gotujemy kilka minut (ok. 4). Sprawdzamy patyczkiem czy są miękkie, jeśli tak – wyjmujemy do miski z zimną wodą żeby się zahartowały. Później możemy przerzucić je do durszlaka, żeby spokojnie się wysuszyły. Można je jeszcze na chwilę wsadzić do piekarnika z opcją grillowania, jednak ja tak nie robiłem.
Gotujemy i czekamy…
Ostatnim etapem przygotowania dango jest nadzianie mącznych kulek na szaszłyka i polanie naszym sosem sojowym. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko zajadać się japońską przystawką.
Ostatnia edycja: