Przepisy Japońkie

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
okatawo

okatawo

Member
Witajcie tutaj możecie się pochwalić odkrytymi i przetestowanymi przepisami z kraju kwitnącej wiśni ;p
to ja pierwszy:
DANGO smaczne małe kuleczki podawane do zielonej herbaty;3
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2UZkA46HjP4n3mt9-yXNZ3aV40HnEb5a7KAam5kcQ9niEiHpI

Proste i smaczne ;p
co potrzebujemy?
Mąkę z ryżu kleistego (200 g)(białą z czarnego ryżu nie wyjdzie;_;)
Wode(200 ml)
sos Mitarashi
*zimna woda (100 ml)
*2,5 łyżki sosu sojowego (37,5 ml)
*biały cukier (70 g)
*1 łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
Jak robimy?
Zalewamy mąkę gorącą wodą nie wrzątkiem, ugniatamy masa ma być jak plastelina, teraz rozgrzewamy garnek z wodą, kładziemy sitko na garnek żeby gotować na parze! to ważne. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na sitko, JESZCZE NIE FORMUJEMY KULEK, gotuję przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie ugniatam je rękami, aż zrobi się miękkie i plastyczne, jak plastelina. Następnie formuję z niego wałek średnicy około 4 cm i dzielę go nożem na równe części. Powinno wyjść około 20 części. Każdy kawałek w formuję w dłoni w małą kulkę.Gotowe kulki nabijam na patyczki od szaszłyka po 3-6 kulek zależy kto co woli, czas na sosik do rondelka wlewam wodę, sos sojowy, wsypuję cukier. Podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianymi pałeczkami lub łopatką, teraz zestawiamy z ognia i dodajemy skrobię, mieszamy aż sos zgęstniej.
Dango układam na talerzu i polewam je sosem. Smacznego!

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

Active member
Gdzieś na pc mam przepis na sake…

Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Sake no też mam gdzieś przepis, Sake to wino więc musi leżakować ;)

Ostatnia edycja:
Top Bottom