RPG SAO

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Aoi

Aoi

Member
Hejo,
Otóż wpadłem na pomysł stworzenia sobie takiego RPG dla 3-5 osób. A o co mi chodzi dokładniej? No cóż jest trochę tego napisania, więc zacznę powoli.

Główne zasady lub raczej to co chciałbym w tym RPG (aka PBF) wprowadzić to prowadzenie KP czyli karty postaci w której będzie podane kilka danych np poziomu, zdolności czy ekwipunku. Czyli każdy uczestnik będzie miało biało na czarnym co może a czego nie. Co posiada itp.
Kolejną sprawą jest to prowadzenie całej fabuły. Tak jak napisałem chcę tylko prowadzić fabułę dla 3-5 osób. Powód? Głównie dla tego że samo już prowadzenie będzie sporym obciążeniem bo jest co pisać itp ale również dlatego że nie chcę bałaganu w tym co się dzieje w fabule. Również wymagam jednego jeżeli zacząłeś to skończ. Chcesz pobawić się ze mną w tego RPG to wiedz że ten PBF trochę chce pociągnąć, więc jeśli chcesz na chwile pobawić się i popisać to wybacz ale takich osób nie chcę a potem będę również nagradzał za postawę wobec tej zabawy. Fabuła będzie prowadzona wg zasad PBF ale na moich zasadach, więc nie zawsze będzie wymagane pisanie długich zwięzłych dialogów między sobą, bo czasem nie będą one potrzebne. Cała zabawa będzie polegać na interakcji z otoczeniem, czyli walka z potworami, rozmowa z NPC czy wykonywanie zadań wymyślonych przez ze mnie. Na potrzeby fabuły chcę na sam początek zacząć grę z 3 osobami przynajmniej, tak aby każdy mógł porozmawiać sobie a nie prowadzić tylko monologów z NPC. Wiele rzeczy tak jak to będzie dopiero wyjdzie z w praniu, więc jeszcze mi trudno określić dokładnie co i jak w tym zakresie. Samym w sobie celem w tym RPG jest zdobycie lepszego EQ, poziomu i jak to na świat Aincrad’u przystało przetrwać. Oczywiście planuje was zabić, no chyba że mnie zaskoczycie i wykaraskacie się za pomocą własnego sprytu. Chce aby zabawa sprawiała przyjemność i razem w małym gronie osób moglibyśmy przeżyć przygodę w świecie gdzie miecz może zaprowadzić cię wszędzie. Samą rozgrywką, czy zasadami podzielę się raczej potem ponieważ jeszcze tak na prawdę nie przemyślałem dokładnie całego planu jak by to miało wyglądać. Chcę jedynie zobaczyć czy ktoś by chciał pod moimi skrzydłami zostać uwieziony w świecie Aincrad’u i tam poznać prawdziwego siebie. Mam sporo pomysłów które chciałbym zrobić i użyć ich w tym projekcie ale samemu nie ma sensu.
Wracając, co do walki no cóż. Wszystko będzie szło wg mojej woli i “humoru” jak to się mówi. Czyli ty twierdzisz że chcesz zaatakować go w głowe a ja mówię ze spudłowałeś… Czyli spudłowałeś a teraz dzika świnia cie dźga kłem i tracisz pół życia… Ojej, co robisz? Coś w tym stylu może się trafić, więc jak widzisz musisz dobrze myśleć, i pisać aby twoje zamiary przeniosły się na czyny. Nie mam zamiaru być złośliwy czy coś, tu nie o to mi chodzi. Chce jedynie wprowadzać nutkę adrenaliny, abyście mogli wczuć się w swoja postać. Co do zbierania EXP czy EQ, wszystko losowo a raczej… (no dobra, masz farta dropło ci to i tamto), nie licząc tego że mozesz np stworzyć własną broń ale materiały potrzebne ci na nie okreslam ja.
Wiele rzeczy jest do obgadania i zrobienia, ale jak sami wiemy nikt nie lubi zbytniej prostoty ale również zbyt trudnej rzeczy. Więc nie mam najmniejszego zamiaru robić z czegoś coś co nie da się wykonać.

A teraz tak na początek tego krótkiego wstępu, proszę o waszę uwagi, komentarze oraz co najważniejsze czy ktoś chcę pograć w tego RPG.
Oczywiście cała gra odbywa się wyłącznie na FORUM w formie PBF tylko na moich własnych zasadach które z czasem sami odkryjecie zapewne.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Jej! W końcu wyszło SAO! Okej czas wkładać mój hełm do gier i rozpoczynamy! Nekrin wkracza do akcji! ;)

Inaczej mówiąc zgłaszam się na ochotnika do uwięzienia w wirtualnym świecie~! ^^

Ostatnia edycja:
Egil

Egil

Active member
Pisałbym się może… Ale pbfy tworzone na podstawie powstałej już historii są raczej nudne.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Nudne to będzie jak nie będzie żadnej postaci żeńskiej XXXD

Ostatnia edycja:
Aoi

Aoi

Member
Nie musi być, będą NPCy od tego xD Póki co są 2 osoby, jeszcze np 1 osoba i można powoli ruszać. Chodź w sumie z 2 osoba mi nie robi to różnicy ponieważ mogę z czasem kogoś dodać jak bedzie potrzeba ;]

Ostatnia edycja:
P

PhariosShaphire

New member
Człowieku… Jak ci się uda odrestaurować to co kiedyś było to szacun. Wchodzę jak w dym. Zobaczymy jak ci to pójdzie :)

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Ale NPC a OC to zupełnie co innego XD No ale zresztą ty możesz też sterować np: Liz XD

Ostatnia edycja:
Aoi

Aoi

Member
Mam zamiar wprowadzić kilka postaci z SAO, więc… ;] nie powiem więcej. Teraz jedynie co nam potrzeba to zgadać się i zrobić wpierw KP ;]

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
No najpierw zrób nam formularz KP abyśmy wiedzieli co mieli tam napisana nie że każdy napisze zupełnie co innego i w ogóle, tak to będzie porządek i łatwiej będzie ci to przeczytać.

Ostatnia edycja:
Aoi

Aoi

Member
Dział dla RPG jest juz prawie gotowy. KP i reszta jutro zostanie zrobiona przez ze mnie. Tym czasem dobranoc <3

Ostatnia edycja:
Lukos

Lukos

EkipaAnimes
Członek ekipy
Ja także się zgłaszam. Nie wiem na czym polegają pbfy ale jak ktoś mi wytłumaczy lub się kogoś wypytam to może być ekstra . Znaczy wiem mniej więcej jak to wygląda ale nie wiem co trzeba pisać, jak i gdzie. Pamiętam że jakoś tak trochę po moim dołączeniu na forum robił furorę taki pff.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
W pbf/RPG czy czymkolwiek innym wcielasz się w swoją postać którą możesz sam stworzyć, tak zwane OC(Original Character), i no jest świat jest fabuła piszesz co robi twoja postać co mówi i robisz co chcesz, w PBFie robisz co chcesz możesz sobie pójść gdzieś połazić swoją postacią pogadać z kimś zakochać się w kimś cokolwiek, możesz wszystko swoją postacią. No ale nie dosłownie wszystko i niech to trzyma się reguł GMa, a RPG się tym różni że jest mistrz gry który pisze jakąś fabuęe, zdarzenie że np: zaatakowały was koboldy i bla bla bal

To jest tak jakbyś grał w w pisanego Skyrima, o! Właśnie pisany Skyrim XD

Ostatnia edycja:
Lukos

Lukos

EkipaAnimes
Członek ekipy
Ok znaczy to mniej więcej wiem. Bardziej chodzi mi o pisanie tzn. Czy mam opisywać to co robi moja postać jak narrator czy używać dialogów czy jak xD? No i jakie są zasady GMa?
Albo np taka sytuacja:
GM:Lukos zostaje zaatakowany przez jaszczury
I co ja m odpisać? XD
Ja:Lukos pewnie rzuca się do ataku
Coś takiego?

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
No Aoiec robi dział o tym i wszystko więc regulamin będzie.
No tak będziesz miał odpisać tylko nie że ich atakujesz a GM nie będzie tak krótko pisać tylko się rozpisać odrobinkę chociaż trzeba.
Np: Gdy tylko Luk dostrzegł jaszczuroludzi odruchowo sięgnął po miecz biegnąc jednocześnie w grupę mobów. Trzymając miecz obiema dłońmi zamachnął się i z całych sił próbował wyprowadzić pierwsze uderzenia na jaszczurze w włócznią na czele ich grupy.

TO takie mniej więcej, nie zdziw się jak niektórzy będą pisali kilka linijek opisując walke czy coś, sam bym się bardziej rozpisał gdyby to była moja postać w którą się dosłownie wcielam.

Ostatnia edycja:
Lukos

Lukos

EkipaAnimes
Członek ekipy
Nie martw się, ja też lubię się rozpisywać. Tylko teraz chodzi mi o to co ja mam takiemu GMowi odpisać? Np. Po tym przykładzie co podałeś

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
No Aoiec chce byśmy odpisywali w trzeciej osobie , czyli nie pisze:
‘Ja wchodzę do tawerny…’
Tylko:
‘Nekrin wszedł do tawerny…’

Ostatnia edycja:
mangofan97

mangofan97

New member
Dobra. Chętnie sie do zabawy włącze ^^ tylko dajcie mi moment na przyswojenie zasad zabawy ;) Favor gotowy na nową przygodę ^^

Ostatnia edycja:
W

Wabik

New member
Moge sie dopisać? Proooosze. Na PBFy jestem zawsze na tak.

Ostatnia edycja:
P

PhariosShaphire

New member
Gra jest tylko dla kilku osób póki co. Gdyż zastosowane tam techniki są dość ciężkie jeśli będzie więcej graczy. Ale to decyzja Aoiego i ja nic zdradzać nie zamierzam.

Ostatnia edycja:
Yankesss

Yankesss

Donator
Jak na razie z Wabikiem to będzie 5 ludzi, czyli tyle ile chciał Aoi .-.

Ostatnia edycja:
Top Bottom