Soundtracki (OST) z anime, które lubimy

• Autor wątku Mistrz_Rozpierduchy
  • Data rozpoczęcia
  • Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Mistrz_Rozpierduchy

Mistrz_Rozpierduchy

Donator
Kod:
Nie wiem jak wy, ale ja jestem osobą, którą najbardziej wciąga soundtrack w seriach.
Zawsze wsłuchuję się w muzykę, która gra w tle.
To na niej zawsze pierwszą uwagę skupiam.
Uwielbiam soundtracki, a tym bardziej jak pasują do klimatu.
Najlepsze soundtracki są z serii fantasy takich typowych D&D.
Jeżeli muzyka buduje klimat to jest to wielki plus.
Fabuła może być średnia, kreska może odstraszać, ale jeśli muzyka wpasowuje się według mego mniemania w to co się dzieje to od razu lepiej mi się ogląda i zapamiętuje sceny.
  1. Neon genesis Evangelion
    Muzyka klasyczna w Evangelionie idealnie wpasowuje się serię. Buduje klimat, dramaturgię, napięcie… Po prostu idealnie pasuje do klimatu NGE.
  1. Dragon Ball
    Klasyk jeśli chodzi o Anime w Polsce. O ile w pierwszym DB fabuła była najlepsza to jednak najbardziej epicka muzyka była w Z. Każdy chyba pamięta muzykę towarzyszącą Goku przy końcowej walce z Buu czy na początku odcinka gdy było przypomnienie wydarzeń (prolog) :D
  1. SAO
    Anime w którym na początku samym byłem sceptyczny co do oglądania nim ujrzałem wydarzenia na placu było SAO. Gdy pierwszy raz usłyszałem utwór z pierwszego miasta od razu wiedziałem, że dla muzyki obejrzę. I się nie myliłem. Muzyka w SAO jest obłędna i epicka wręcz wzniosła. I idealnie pasuje do klimatu jak i do całości :)
  1. Zero No Tsukaima
    Mimo iż skończyłem to oglądać niedawno bo wczoraj i dość szybko skończyłem to muszę przyznać, że przyjemne. I od razu co mój mózg zmieniło w kisiel to muzyka. Skrzypce i wiolonczele to słodycz dla mych uszu :D Tak czy siak muzyka przypomina tu dobre stare fantasy i gry na RPG maker.
  1. Naruto i Naruto shippuden
    Najlepszy soundtrack jaki słyszałem to właśnie w serii Naruto. Jest chyba jednym z najbardziej epickich OSTów i do tego ta różnorodność w zależności od sytuacji. Tragedia, epickie starcie, głupkowata sytuacja. Każda miała swoją ścieżkę dźwiękową co czyniło sceny naprawdę odrębnymi i wartymi oglądania.
  1. Mobile suit Gundam Wings
    Jedne z moich ulubionych anime i od razu też jedno z początków gdy zaczynałem się już na poważnie interesować wytworami japońskiej wyobraźni. Tutaj muzyka również jest na poziomie. Idealnie pasuje do walk gigantycznych robotów.
  1. Tengen Toppa Gurren Lagann
    Chyba najbardziej epickie Anime jakie oglądałem. Nie widziałem jeszcze nic bardziej epickiego. Muzyka tu mimo iż nie jest aż tak epicka jak sama seria to daje radę.
To jak na razie tyle. Jak przypomnę sobie jeszcze w jakich, a najlepiej starszych seriach jest dobry soundtrack to wrzucę tu :)

A jakie są wasze ulubione Anime pod względem soundtracku?

Ostatnia edycja:
Lukos

Lukos

EkipaAnimes
Członek ekipy
Pod względem soundtracku? Oczywiście nie może być to nic innego niż seria o muzyce. Tak więc moim ulubionym anime ogólnie jak i w kwestii soundtracku jest Sakamichi no Apollon.
Głównym motywem serii jest muzyka a dokładniej jazz. Polecam serdecznie każdemu.
Zostawiam tutaj całą playlistę z Soundtrackami: https://www.youtube.com/playlist?list=PL392549EA6617ADBD
Oraz mój ulubiony a zarazem najbardziej charakterystyczny utwór tej serii:

Mógłbym słuchać tego godzinami :3

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Jeśli chodzi o soundtracki najlepsze były, moim zdaniem, oczywiście z mojej listy w Clannadzie i Nanie. Utwory do łatwego znalezienia na YT więc nie będę już tu zamieszczał, bo zaraz się tu tyle filmików narobi, że temat zacznie się zacinać :p

Ostatnia edycja:
Mistrz_Rozpierduchy

Mistrz_Rozpierduchy

Donator
Teraz wszyscy są zajęci mafią i nikomu nie chce wrzucać swoich ulubionych pod względem soundtracku serii :p
Lukos tu muszę ci powiedzieć, że nigdy nie oglądałem żadnej muzycznej serii, ale chyba się na coś skuszę.

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Wow, miszczu, właśnie tu wstawiłeś moje ulubione utwory z Naruto i SAO!!!
Ja również kocham, wielbię i czczę instrumenty smyczkowe, uwielbiam słyszeć wiolonczelę, skrzypce i kontrabas ^^ wszędzie, nawet w rapie ^^

Mam wiele anime z genialnymi soundtrackami - jeśli gdzieś jest fajna muzyka to oglądam nawet gdy jest do bani

Tak teraz pierwsze co mi na myśl przychodzi to Fairy Tail
(tak ogólnie to pełno tu celtyckiej muzyki którą wielbię XD)
niektóre kawałki z gitarką bardzo mi przypominają te z Bleacha, gdzie również jest genialna muzyka ^^ (ale nie starczyłoby miejsca by tu wrzucać wszsytkie fajne kawałki, ograniczę się do 1 serii na raz)

jakoś te z Erzą były genialne i u mnie na 1 miejscu ^^

a teraz spokojniej XD

no i mój ulubiony opening :)

Ostatnia edycja:
Lukos

Lukos

EkipaAnimes
Członek ekipy
Mistrz-Rozpierduchy:
Teraz wszyscy są zajęci mafią i nikomu nie chce wrzucać swoich ulubionych pod względem soundtracku serii [emoji14]
Lukos tu muszę ci powiedzieć, że nigdy nie oglądałem żadnej muzycznej serii, ale chyba się na coś skuszę.
I prawidłowo. Serdecznie polecam Sakamichi no Apollon.

Ostatnia edycja:
Mistrz_Rozpierduchy

Mistrz_Rozpierduchy

Donator
Seirei Tsukai no Blade Dance

Ktoś by pomyślał, że lubię haremy z kiepską fabuła xD no może i coś w tym jest. Ale muzyka :D

Gdy by nie to, że zawsze przypasuje muzykę do RPG… No cóż w tym przypadku jest tak samo :D Muzyka daje tu dużo.
Warhammerowo i D&D muzykę do RPG trzeba zbierać.

Ostatnia edycja:
A

anon69907507

Moim zdaniem OST Guilty Crown jest chyba najbardziej wypasiony ze wszystkich, posiadam cały zestaw utworów, i powiem że nadal nie znalazł się OST który by przebił to co tutaj się znajduje.
Sawano Hiroyuki moim zdaniem pozamiatał, wystarczy posłuchać i się rozkoszować, oczywiście jakość na yt…a jakość oryginału…polecam oryginał.(FLAC, WMA itp.)

Cyua :3 bardzo pozytywny motyw, daje kopa.

Supercell

Moim zdaniem ten kawałek to przykład jak powinien brzmieć dobry Sound. Nie cierpię szwabskiego języka, ale tutaj…<3
Swoją drogą natomiast jest to, że Kobayashi Mika ma niesamowity głos.

Egoist- duży by mówić, połączenie ryo, chelly i supercell…było genialnym pomysłem.

Co prawda remix…ale jaki ~~

Jakość tragiczna ;ccc

Po tym idzie się rozpłakać :D
Aimee Blackschleger~~

No Gc ewidentnie podbiło moje serce, pomijając 7 albumów studyjnych, każdy utwór wykonany jest perfekcyjnie, z dbałością o szczegóły.

Skoro mamy lidera, pochwalę się jeszcze cosik fajnymi ostami :3

Psycho-Pass ~~
No i znów EGOIST :D
Powiem szczerze, że ten kawałek gdyby nie był budowany na podstawie DnB, nie byłby taki wyrąbany :3

Yugo Kanno, kolejny genialny kompozytor, Motyw PP moim zdaniem perfekcyjny.

Najcudowniejszy kawałek całego OST PP

2 serii PP OST nie przekonał mnie, był dobry, ale nie na tyle aby go sobie posłuchać, bo owszem podczas obczajania anime wpasował się świetnie…niestety tylko 1 motyw pamiętam. Oto on:
Yugo(no bo kto inny??)

GITS to GIT
Yoko Kanno+Gabriela Robin, jak dla mnie eksplozja dźwięków na każdym paśmie.

Ten kawałek jest dla mnie czymś w rodzaju ,luzu", nie da się tego opisać.

Jeden z najlepszych OP wszech czasów,

Szkoda że Origa nie żyje…teraz pewnie by zajmowała się głównymi utworami do filmu GITS ~~
Najlepsza piosenkarka dla mnie ever :3
Kolejne jej arcydzieło
Jak już się rozpisałem, Pasożyt
Djent ~~
Fear, and Loathing in Las Vegas, pozwolę sobie jeszcze przypiąć ich jeden zacny utwór(ending 1 hxh 2011)

Swoją drogą spoko Scream, japońcy dają radę.

Na pewno ten kawałek jest udany, ale niestety reszta OST ,rąsi" mi nie pykła xcc

Jeszcze wypadało by dać kilka animców…ale nie chce mi się, może kiedyś zaktualizuję.

Ostatnia edycja:
Mroczna

Mroczna

Weteran
Członek ekipy
No to ja dodam coś od siebie.
Jak da się zauważyć, uwielbiam Shiro Sagisu. I jeszcze dorzucę coś od niego.

Ostatnia edycja:
AnomuS

AnomuS

New member
Moje dwa ukochane soundtracki, które są po prostu cudne :D

Ostatnia edycja:
Cahir

Cahir

Member
Wspominałem już że Gintama ma świetny soundtrack? Pewnie tak, ale co tam. :v
W każdym razie zarzucę moimi ulubieńcami:
  1. Jinsei wa belt conveyor no youni nagareru (Madao Theme). Klasyg nad klasygi, uwielbiam go. ^^
  1. Kabukicho Four Devas Theme - motyw, który swój debiut miał podczas mojej ulubionej walki z dwóch pierwszych serii. Idealnie oddaje emocje Gintokiego w tamtym momencie.
3.It’s bad luck to see a spider at night - Co to dużo gadać. Fajny, metalowy kawałek, którego słuchania nie powstydziliby się pewnie nawet zawodowi kuce. ^^
  1. The More Precious the Burden Heavier and More Difficult - Moim zdaniem chyba najsmutniejszy track w całym anime. Słysząc coś takiego przy odpowiednich scenach łatwo się rozkleić.
  1. Ken no Kioku - theme głównego zuego. Jak to napisał ktoś w internetach “gdy słyszysz organy możesz być pewien, że zaraz pojawi się prawdziwy złodupiec”. Co więcej motyw ten idealnie pasuje do wspomnianej postaci, ale wolę uniknąć spoilerów. ^^’
  1. Asa To Yoru No Shinigami - Kocham instrumenty, które zostały użyte przy tym kawałku. Brzmi to cudownie, melodia jest pełna energii i ma przyjemny, folkowy klimat.
https://www.youtube.com/watch?v=O9xSz_MFss0
Meh… Mógłbym tak jeszcze z pół dnia, ale chyba nie chce mi się szukać i opisywać kolejnych OST, także ten no, to by było na tyle. :v

Ostatnia edycja:
M

Minrae

Ja uwielbiam soundtrack z Kara No Kyoukai. Mogę słuchać godzinami całej playlisty

Ostatnia edycja:
Lukos

Lukos

EkipaAnimes
Członek ekipy
Nanatsu no Taizai <3
Wszystkie OSTy z Guilty Crown to pure gold bo w końcu Egoist a jak Egoist to i połowicznie Supercell :v
Kolejne dwa OSTy które zapadły mi w pamięć. Bajki bardzo średnie ale Soundtrack przedni.
Byłoby tego wiele, wiele więcej ale nie chce mi się już wymieniać, więc podałem te, które jako pierwsze przyszły mi na myśl :x

Ostatnia edycja:
Top Bottom