Tylko żeby potem nie było srania, że spoilery itp

.
No dobra, moje momenty, które teraz pamiętam postaram się umieścić w formie filmików jeśli się uda.
Śmierć Nagisy w 18 odc Clannad After Story, bardzo mocno siedzi w pamięci. Macie wersję angielską, w japońskiej zacinał się głos.
Chobits, historia gościa, którego imienia nie pamiętam, a który zakochał się w perseconie, który stracił pamięć. Człowiek ten wziął ślub z maszyną. Wszyscy polecali mu zniszczyć maszynę twierdząc, że jej naprawa jest niemożliwa, nie chciał on tego zrobić. Mimo, że persecon (kobieta) stracił pamięć gość nadal ją kochał. Któregoś dnia przechodzili razem przez pasy. Człowieka tego (jestem zbyt leniwy by sprawdzać jego imię xD) prawie potrącił samochód. Dziewczyna, która rzekomo straciła pamięć odepchnęła ukochanego od samochodu poświęcając swoje życie (lub działanie swojego oprogramowania) by uratować jego życie. Nie mogłem znaleźć innej wersji, więc trzymajcie taką

Jeszcze raz powracamy do Clannada After Story. Bardzo smutna epicka scena z 18 odcinka przedstawiająca ogromną miłość córki do ojca (i ojca do córki) to właśnie na tej scenie większość widzów się rozkleja. Potem w dalszej części sceny Tomoya przypomina sobie Nagisę (też smutna scena)
Końcowa scena Grobowca Świetlików, myślę, że komentarz zbędny. To anime chwyta za gardło pokazując, że animacja jest w stanie wyjść poza konwecje, w której została umieszczona przez dużą część osób, które niezbyt wiele o niej wiedzą.
Monster, śmierć jednej z moich ulubionych postaci, generalnie całość anime podana jest nam w podobnej mrocznej otoczce.
I na koniec 2 filmy ze Steins Gate. Śmiech Okarina i “Tuturu” Mayuri. Rozwalaja mnie za każdym razem
ŚMIECH
TUTURU