Szukam mrocznego anime!

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Demon

Demon

New member
Szukam anime ogólnie podobne do: Mirai Nikki, tokyo ghoul,Another, erased ewnetualnie do danganronpy.
Coś w stylu tych anime jakieś mroczne, może anwet w których się zabijają.
najważniejsze żeby były polskie napisy do tego anime!
ogólnie oglądałam już:
Death Note
Gdy zapłaczą cykady
Mirai Nikki
Another
death note
tokyo ghoul
erased

tylko tyle anime oglądałam mrocznych.

Anitoria

Anitoria

New member
Ja bym jeszcze poleciła Ajin, Death Parade i Parasite. Każdy z tytułów jest całkowicie inny, ale pozostają w mrocznym klimacie, więc mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie 😃

P

PalOkan1

New member
Jesli chcesz zobaczyc naprawde mroczne anime wstukaj sobie Berserk Guts wiekszego mroku nie ujzysz nigdzie

M

Milek

New member
Akurat pisałem o Berserku w innym wątku. Fani anime mają co do niego podzielone zdanie i część uważa, że nie przypomina anime - natomiast moim zdaniem na pewno jest godny poleceniai mroczny.

A

Artorios

New member
Hmmm w sumie zgadzam się z tym co piszą tu ludzie ale od siebie mógłbym polecić
  • Dororo ( Mówię tu o wersji z 2019 roku)
  • Stranger: Mukou Hadan ( Jest to film)
  • Katanagatari ( jest to lżejsze od Dororo ale w podobnym klimacie)
  • Higurashi no Naku Koro ni ( Całą serie polecam)
    Jak coś sobie jeszcze przypomnę to dam znać ;)

Ostatnia edycja:
A

alek

Member
Może “Ergo Proxy” - tylko to taka “mroczność” podobna do “Ghost in the Shell”.

Hannto

Hannto

Active member
Oj “Ergo Proxy” jest raczej przeznaczone dla bardzo zaawansowanych fanów anime bo tam wiele się znajduje pod powierzchnią.

A

alek

Member
No, szczerze mówiąc to właśnie to Ergo Proxy oglądam w tym momencie, jeszcze parę odcinków mi zostało do końca. Na razie mi się mega podoba chociaż nie do końca rozumiem te odcinki “wstawkowe” jak “teleturniej” i “wonderland”.

A przy okazji to z “mrocznych” jeszcze “Serial Experiments Lain” polecam, ale też dosyć “pogmatwane” chyba bardziej niż ergo. Końcówka Serial Experiments Lain" przypomina końcówkę Neon Genesis Evangelion, pod względem formy. Ale generalnie seria tworzy niesamowity, unikalny i mroczny klimat.

Ostatnia edycja:
Hannto

Hannto

Active member
właśnie o tym mówiłem bo wbrew pozorom to nie są “odcinki wstawkowe” jak to nazwałeś. Tam ogólnie jest mnóstwo rzeczy które nie są tym czym się wydają być, a czasem nawet coś pozornie ważnego okazuje się być czymś bez znaczenia. To jedno z tych anime gdzie musisz używać głowy jeśli chcesz pojąć jego sens i dlatego polecam to raczej komuś kto już trochę w tym siedzi. Większa szansa na zrozumienie i docenienie tego anime.

A

alek

Member
To muszę się temu przyjrzeć lepiej, dzięki. Tak czy siak warto obejrzeć 😃 .

Top Bottom