
Aoi
Member
Jest wiele rodzajów sushi maki, te najbardziej finezyjne znajdziemy oczywiście w Japonii (próbowaliśmy w Tokio wielu, ale tradycyjnie smakowały nam te najprostsze, może to kwestia przyzwyczajenia, i – przynajmniej w moim przypadku – lekkiego obrzydzenia dla wszelkiego rodzaju rybich jajeczek). Tutaj proponujemy kilka wersji sushi maki z łatwo dostępnymi składnikami.
dostepne w sklepieskładniki:
philadelphia roll: (w naszej wersji powinno być dla zapominalskich bo zrolowaliśmy ryżem do środka)
maki ze smażonym łososiem:
maki z fetą:
przygotowanie:
Gotujemy ryż do sushi wg. wskazówek podanych tutaj
Tniemy wszystkie składniki na paski.
Rozsmarowujemy ryż drewnianą łyżka na matach nori, wzdłuż jednego brzegu układamy składniki danego maki i rolujemy za pomocą bambusowej maty. Gotowy rulon tniemy na plastry.
Podajemy oczywiście z sosem sojowym dobrej jakości, wasabi i marynowanym imbirem.
dostepne w sklepieskładniki:
Kod:
ryż do sushi (ilość musi być dostosowana do ilości maki, które chcemy zrobic – na pokrycie 3 mat nori zużywa się około szklanki ryżu)
ocet ryżowy
maty yaki-nori (yaki znaczy, że maty już były prażone)
wasabi
sos sojowy dobrej jakości
Kod:
kawałek surowego lub wędzonego łososia
serek philadelphia
ogórek
Kod:
plaster surowego łososia, podsmażonego na patelni
dojrzałe avocado
marynowany imbir
Kod:
kawałek surowego łososia
serek feta
ogórek
Gotujemy ryż do sushi wg. wskazówek podanych tutaj
Tniemy wszystkie składniki na paski.
Rozsmarowujemy ryż drewnianą łyżka na matach nori, wzdłuż jednego brzegu układamy składniki danego maki i rolujemy za pomocą bambusowej maty. Gotowy rulon tniemy na plastry.
Podajemy oczywiście z sosem sojowym dobrej jakości, wasabi i marynowanym imbirem.

Ostatnia edycja: