Tengen Toppa Gurren Lagann (Gurren Lagann)

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Domen

Domen

EkipaAnimes
Członek ekipy
Akcja Tengen Toppa Gurren Lagann rozgrywa się w fikcyjnej przyszłości, gdzie ludzie zostali zmuszeni do życia pod ziemią w małych izolowanych społecznościach. Te “wioski” nie mają żadnego kontaktu z powierzchnią oraz z innymi wioskami. Z powodu dużych zniszczeń powodowanych przez częste trzęsienia ziemi, wioski zmuszone są do ekspansji w głąb ziemi – osoby wyznaczone do tych zadań są zwane “kopaczami”.

Wioska Jiha jest domem Simona, czternastoletniego kopacza, osieroconego po tragicznej śmierci jego rodziców w trakcie jednego z trzęsień ziemi. Doceniony przez przywódcę wioski jako najlepszy kopacz, lecz odrzucony przez rówieśników, odkrywa pod ziemią specjalny klucz przypominający świder oraz zostaje “zarekrutowany” przez ekscentrycznego kolegę o imieniu Kamina do jego grupy zwanej “Brygadą Gurren”. Kamina marzy o wydostaniu się na powierzchnię, którą odwiedził w dzieciństwie razem z ojcem, lecz musiał wrócić, gdyż był za słaby by tam przetrwać.

Co tu dużo pisać, to anime to klasyka. Oceniam je na 9/10, dużo akcji, piękna kreska a historia jeszcze lepsza :D

Każdy fan anime powinien to oglądnąć.

Ostatnia edycja:
K

Kocu

Nigdy nie lubiłem mechów ani też lubić nie bede ale ta seria jest jedynym niepowtarzalnym wyjątkiem :D Godna polecenia :)

Ostatnia edycja:
Mistrz_Rozpierduchy

Mistrz_Rozpierduchy

Donator
Moje odczucia co do tego tytułu?

kocham to anime :D za muzykę, Yoko, bohaterów, walki, rozmach i za całą tą akcje, która w nim jest. Mnie każdy odcinek coraz bardziej przyciskał do fotela. Taka energia płynie z monitora jak się ogląda.
Scenariusz jak nic na tasiemca tysiąc odcinkowego zmieszczona w 27 odcinkach :D

Muzyka hmmmm… Wzniosła. To mogę powiedzieć na pewno podnosi na duchu i sprawia, że widoczne sceny ściskają za serce jak i za gardło. W czasie walki muzyka podkreśla dramaturgie i poziom walki.
Scenariusz jak wyżej napisałem mógł by posłużyć na tasiemca. Jest w nim wszystko co powinna zawierać naprawdę dobra opowieść.

Postacie są oryginalne i każda ma swoją osobowość za co każdą p[ostać można polubić lub znienawidzić. Ja osobiście nawet złych bohaterów lubię za to jacy są.
No i oczywiście Yoko
A zresztą zobaczcie sami :D w mojej ocenie anime ma 11/10

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
nie było wcześniej już takiego tematu? XD

mechy - kocham
Tengen - kocham x2

Ostatnia edycja:
Arika

Arika

New member
Nigdy nie oglądałam ale z tego co tu widzę , powinnam zacząć oglądać :3

Ostatnia edycja:
Eyirie

Eyirie

New member
Szczerze to z opisu nie brzmi ciekawie ale jak wszyscy mają takie dobre opinie… zaklepuję w kolejce do obejrzenia XD

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
Ei przełam się, jak pierwszy odcinek cię zniechęci to przełam się i zobacz drugi… ja podchodziłam do tego anime 4 razy… pierwsze 3 obejrzałam tylko 1 odcinek i zrezygnowałam, a za 4tym… zaczęła się moja najlepsza przygoda z anime EVER! Potem już nigdy nie znalazłam serii, która byłaby aż tak EPICKA i GENIALNA zarazem!! Po obejrzeniu tego już w każdym anime czegoś mi brakowało i chyba już zawsze będzie brakować XD

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
1 odcinek też mnie trochę zniechęcił, drugi już się spodobał. Ale nauczony doświadczeniem ze Steins;Gate nie oceniam anime zbyt szybko. To ma tyle pozytywnych not, że ogarnę na 100 % wszystkie odcinki.

Ostatnia edycja:
Nikorin

Nikorin

New member
ogarnij ogarnij <3 a co do Steins Gate… .mnie wlasnie zniechęcił pierwszy epek, dalej jest lepiej? XD

Ostatnia edycja:
Penguin

Penguin

EkipaAnimes
Członek ekipy
Dalej jest cudownie. Akcja rozkręca się stosunkowo powoli, ale po ostatnim odcinku zrobisz naprawdę wielkie oczy powracając do pierwszego. Wytrzymaj, potem akcja wystrzeli jak pocisk z karabinu. Dałem 10/10 jedno z moich ulubionych anime. Trochę śmiechu, trochę łez, trochę podziwu dla twórców. Nie pożałujesz.

Ostatnia edycja:
C

comp0nent

Gainax - i wszystko jasne. Wielka duchowa kontynuacja Gunbustera i Diebustera. Genialnych serii wyznaczających standardy. Sama nie jest gorsza, chociaż pewna jej część to istna parodia serii mecha. Sam podział na 3 tercje, z których każda emanuje innymi emocjami (nawiązanie do FLCL, Evy, *busterów) został świetnie wykonany. Anime to jest złożone, a jednocześnie przystępne. Śmieszne, a jednocześnie poważne. Głębokie, a jednak łatwe w odbiorze. Dla widzów od twórców, którzy pod widza tworzyli od lat. Czego więcej chcieć?

Po rozpadzie Gainaxu już nic nie było takie samo - Kill la Kill przypominał TTGL tylko z wierzchu, wnętrze zaś robiło wrażenie wyciętego z powodu dedlajnu bądź braku funduszy. Mam nadzieję, że Gainax znów kiedyś się zjednoczy - razem są jak DAI-SUPER-ULTRA-MEGA-HYPER-DUPER-GURREN-LAGANN! FAJT DA PAŁA!

Ostatnia edycja:
Top Bottom