Vorzech
Donator

“Tajemniczy ogród (The Secret Garden,1993) – amerykańsko-brytyjski film familijny w reżyserii Agnieszki Holland. Ekranizacja najpopularniejszej książki dla dzieci pod tym samym tytułem autorstwa Francesa Hodgsona Burnetta.”
FABUŁA
“10-letnia Mary Lennox mieszka wraz z matką i ojcem w Indiach . Matka Mary nigdy się nią nie opiekowała, podobnie jak ojciec, Mary była pod opieką opłacanej służby. Gdy jej rodzice giną podczas trzęsienia ziemi, służba znika, a dom zostaje sprzedany. O przeżyciu dziewczynki dowiaduje się bliski znajomy matki. Mary, która nie zaznała miłości jest bardzo skryta i lubi rozkazywać. Dziewczynka zostaje wysłana do domostwa Misselthwaite Manor należącego do jej wuja Lorda Cravena . Mary którą zawsze ubierała służąca, nie potrafi sama się ubrać ani rozebrać przez co popada w konflikt z opiekunką domu Panią Medlock . W posiadłości pracuje również Marta , z którą Mary się zaprzyjaźnia. Mary poznaje również brata Marty, Dickona , chłopiec potrafi opiekować się najróżniejszymi zwierzętami, co bardzo intryguje Mary. Dziewczynka dowiaduje się od Marty, że przed dziesięciu laty zmarła żona wuja i od tamtej pory jest zgorzkniały i zamknięty w sobie. Zrozpaczony wuj Archibald zamknął nawet ogród, gdzie pani Craven lubiła przesiadywać, a klucz do ogrodowej bramy zakopał. Wkrótce Mary odkrywa kolejną tajemnicę dworu – oprócz niej mieszka w nim jeszcze jedno dziecko – panicz Colin , poważnie chory syn jej wuja. Mary nawiązuje z nim kontakt, opowiada o ogrodzie i wzbudza w kuzynie ciekawość. Nie zwlekając długo wybierają się wraz z Dickonem do ogrodu i podejmują się próby odnowienia go.”
Film mnie wzruszył i poruszył góry mojego serca, szczególnie muzyka Zbigniew Preisner.
Ostatnia edycja: