Witam! ^^

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
R

radeus

Normalnie bym nie pisał jakiegoś przywitania, bo nie zwykłem tego robić, ale skoro pisaliście, że taka jest moja “powinność” no to niech będzie ;)

Imię: Radek
Lat: 16
Ulubione anime: Sword Art Online, Angel Beats, Steins;Gate, Robotics;Notes

Ulubiony gatunek muzyczny: rock, power metal, muzyka alternatywna
Zespoły: Shinedown, Three Days Grace, Mike Oldfield, Linkin Park, Rhapsody etc.

Zainteresowania: Programowanie, Gamedev, Wirtualna rzeczywistość, Elektronika
Ogólnie w wolnym czasie robię gry komputerowe, zajmuję się tym już od około 7 lat i liczę na to, że wkrótce będę miał coś ciekawszego do pokazania :)

Skąd dowiedziałeś/aś się o forum: fanpage SAO

Ostatnia edycja:
P

Payback

Witaj na forum, Radku. Miło cię poznać. Zapraszamy na chat i TSa. :)

Pytanko - w czym programujesz?

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Jakie języki programowanie preferujesz ? i gry na własnym silniku czy parasz sie którymś ?

Ostatnia edycja:
R

radeus

W czym mi przyjdzie do głowy.
Głównie C++, bo cały czas eksperymentuję z grami 3D, do których trzeba dużej wydajności.
Ale zdażało mi się już robić projekty w JS+HTML5, PHP, Javie, Pythonie i ActionScript3. Nauka języka to kilka dni (no chyba, że się chce go świetnie opanować - te języki znam nieźle, ale pobieżnie, a C++ znam dobrze, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze).
Moją główną platformą jest Linux (Ubuntu, najnowsze jakie wychodzi + ew. stable na deployment), nie przepadam za Windowsem, ale od czasu do czasu używam, głównie, żeby pograć w Battlefielda :)

Edit: co do drugiego posta, co by nie doublować:
Jęzki już napisałem.
Co do silników: pisałem przez ostatnie kilka miesięcy własny, bardzo rozbudowany silnik 2D(OpenGL) w C++ ze skryptami Pythona i architekturą Component-Entity-System-World, ale jest to dużo roboty, dlatego jeśli chodzi o dalsze plany to celuję w Ogre3d + własną bibliotekę sieciową, którą właśnie projektuję.

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
hmm to co powiesz mi o wskaźnikach w c?;p

Ostatnia edycja:
R

radeus

BF4 - zgadzam się, ssie ;) Jak już gram, to raczej w BF3 (choć czwórkę czasem też), ale generalnie rzadko grywam w gry - wolę programować ;)

@okatawo: nie rozumiem do końca pytania, ale jeśli chodzi o C++ to wskaźniki są jedną z rzeczy, które trzymają mnie przy C++ - wprawdzie komplikują życie i język, ale pozwalają wiele rzeczy zrobić o wiele lepiej, ogólnie manualne zarządzanie pamięcią jest dobre, jeśli potrafi się je prawidłowo rozwiązać.
Zwykle jak mam jakieś dzielone instancje, to używam std::shared_ptr (C++0x) - w moim silniku 2D każdy wskaźnik był otoczony shared_ptr i zyskałem na tym darmowy Garbage Collector :) (ale nie jestem w 100 procentach zadowolony z tego rozwiązania, gdybym teraz zaczynał ten projekt, to pozmieniałbym trochę założeń).

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Grunt żebyś wiedział czym one są i jak ich używać ;) dużo osób uważa się za programistów c++ nie wiedząc kompletnie czo to;x ogólnie aktualnie męczę się z ansi c bo kolokwium z niego muszę zaliczyć a to tragiczne przeżycie, nie tyle co dla mnie,a co dla połowy mego kierunku właśnie przez wskaźniki.

Ostatnia edycja:
R

radeus

Hmmm, C++ bez wskaźników, to nie C++ ;)
Chociaż całkiem sporo można napisać bez nich, no i się je coraz częściej właśnie opakowuje w smart pointery.

No ale jest jeszcze dużo ciekawych zalet tego języka, szczególnie w najnowszych standardach.

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Tylko to mowa o starym ANSi C z początków, temu ludzie tak się meczą ;)

Ostatnia edycja:
R

radeus

No to już gorzej ;)
C jest niezły, ale jednak brakuje mu klas i szablonów.
Ale co do zarządzania pamięcią - chyba najbardziej w C brakuje destruktorów i ogólnie bardziej rozbudowanego RAII, bo jakby to było, to można ładnie te zasoby zwalniać, a tak to trzeba wszystko ręcznie co faktycznie potrafi być uciążliwe. Ale Valgrind idzie z pomocą!

Jakie zadanie macie na takim kolokwium? Bo aż ciekaw jestem.

Ostatnia edycja:
okatawo

okatawo

Member
Ciężko mi powiedzieć gdyż kolos dopiero w piątek, będzie to wyglądać na zasadzie"napiszcie program liczący iloczyn kartezjański, z użyciem czegoś tam bez czegoś blabla/’ plus wypyta cię suchych definicji które maja być tak jak w książce, własnymi słowami nie zaliczone;p

Ostatnia edycja:
K

Kurokokoro

Prawie nic nie rozumiem z Waszej programistycznej dyskusji ale witam Cię Radku :)

Ostatnia edycja:
Kiyama

Kiyama

New member
Siemka miło poznać, zapraszam na czat :)

Ostatnia edycja:
Top Bottom