Yakitori japońskie szaszłyki

  • Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Aoi

Aoi

Member
Japońska potrawa z tradycją. Szaszłyk z kurczaka, opiekany na węglu drzewnym, zwykle umieszczonym w wąskich grillach. Podawany do piwa, koniecznie z sosem teriyaki.

składniki na 12 szaszłyków
Kod:
500g filetów z udek kurczaka ze skórą
warzywa (kilka młodych porów lub 1 zielona papryka)
12 bambusowych patyczków do nabijania
sos teriyaki:
Kod:
100ml sosu sojowego
100ml mirin‘u
4 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: 2 łyżki sake
przygotowanie:

Zmieszaj składniki sosu teriyaki w małym garnuszku i gotuj 20 minut.

Potnij kurczaka na 4 cm kawałki. Umyj warzywa, osusz je i potnij na 4 cm kawałki.

Zamocz patyczki bambusowe w wodzie żeby się nie przypalały. Nabij kurczaka na przemian z warzywami. Grilluj szaszłyki z obu stron aż kurczak zrobi się złocisto brązowy.

Jeśli korzystasz z patelni do grilowania dodaj odrobine oleju.

Podawaj z sosem teriyaki do maczania.

 
Ostatnia edycja:
Top Bottom