Zakazane imperium

• Uwaga! Jeśli miałeś już konto na wcześniejszej wersji forum, wygeneruj nowe hasło przez funkcję Zapomniałem hasło.
Zetsu

Zetsu

New member

Akcja serialu rozpoczyna się w roku 1920. Po I wojnie światowej w Stanach Zjednoczonych następuje wiele zmian. Kwitnie handel na Wall Street, kobiety uzyskują prawo głosu, powstają stacje radiowe. W życie wchodzi także 18. poprawka do Konstytucji, oznaczająca nastanie okresu prohibicji. Wszelki handel alkoholem zostaje zakazany. Tymczasem leżące w południowej części stanu New Jersey Atlantic City staje się centrum wszelkich nielegalnych rozrywek na wschodnim wybrzeżu kraju. Nieoficjalnym władcą miasta jest Nucky Thompson (Steve Buscemi), polityk oraz człowiek kontrolujący hotele, hazard i prostytucję. Wykorzystuje on strategiczne położenie miejskiej przystani i czerpie ogromne zyski z przemytu nielegalnego alkoholu. Wkrótce robi interesy z największymi gangsterami z Nowego Jorku, Chicago i Filadelfii, takimi jak Arnold Rothstein (Michael Stuhlbarg), Lucky Luciano (Vincent Piazza) i Al Capone (Stephen Graham). Musi jednak uważać na agentów federalnych, usiłujących rozbić jego imperium.

Ostatnia edycja:
A

Adahn

Jeden z bardziej lubianych przeze mnie seriali, mogę być trochę nieobiektywny, bo Steve Buscemi to jeden z moich ulubionych aktorów i jak zwykle odegrał swoją postać kapitalnie. Generalnie serial nie jest dla każdego, stosunkowo mało się dzieje, większość to solidne gangsterskie intrygi, bez zbędnego fan serwisu (kłania się Gra o Tron) i efekciarstwa (kłania się Gra o Tron) i kino na poziomie bardzo wysokim. Tak wielu w Zakazanym Imperium kapitalnych bohaterów, że aż trudno wyróżnić jedną osobę, ale, co mi tam, zrobię to - Richard Harrow i odgrywający jego rolę Jack Huston to geniusz :D

Jeśli ktoś oglądał Deadwood i mu się podobało, to myślę, że Zakazane Imperium będzie podobać się jeszcze bardziej.

Moja ocena 8+/10, ostatni sezon niestety odstaje od reszty.

Ostatnia edycja:
Zetsu

Zetsu

New member
Steve Buscemi, przez to właśnie nazwisko zacząłem oglądać ten serial i też jestem szalenie nieobiektywny wyrażając zachwyt nad tym serialem i z tego powodu prześladowałem każdego kto się nawinął, by oglądał ze mną.

Ostatnia edycja:
Top Bottom